Вести

Шапић: Желим да Београд буде град победник и шампион

Учинићу све да поверење суграђана који су гласали за листу око Српске напредне странке не прокоцкам, да га радом оправдам и да их ни на један начин не разочарам, поручио је у Скупштини града нови градоначелник Београда Александар Шапић.

Након што је изабран за првог човека престонице, Шапић је у обраћању одборницима, рекао да жели да Београд буде "град победник, град шампион".

"Желим да са ове говорнице поручим да ћу се једнако борити за интересе свих Београђана и да је моја обавеза да будем праведан градоначелник без обзира на било чију политичку националну или било коју другу припадност", поручио је Шапић.

Представио је, како је рекао, "дневни ред", са само једном тачком, која ће, како је рекао, увек бити изнад свих и коју никада не смеју да сметну са ума и забораве, а она се зове Београд.

Шапић је истакао да време које проживљавамо, ратне, економске и политичке кризе не би требало да буде нешто што ће нас уплашити и нагласио да ће питања снабдевања енергената, питање грејања, јавног превоза, бити најважнија питања на које ћемо морати да имамо прави одговор.

"Све градске службе мораће да раде више и боље него до сада", истакао је Шапић.

Рекао је да нема одустајања када је реч о метроу, обилазници, новом Савском мосту, тунелу од Карађорђеве, Топчидерском тунелу, унутрашњем магистралном прстену, фабрикама о пречишћавању отпадних вода.

"Нема одустајања ни од бриге за старе, младе, социјално угрожене, кућне љубимце, као ни од ефикасније и транспарентније, градске управе, као ни од безбедности наше деце", нагласио је Шапић.

Додао је да жели да подстиче различитости, да још више отвара Београд и да га чини местом у коме ће се свако осећати као код куће.

"Такав град, широк, отворен, различит, топао, град за све и град свих, јесте град који ћу да заступам и браним", рекао је Шапић.

Додао је да је његова биографија углавном позната Београђанима и да ће део своје биографије искористити, а то је да се у спорту стално такмичио, али да му то није било довољно, већ да је увек тежио да буде први, прави и најбољи и да никада не одустаје од задатог циља.

"То исто желим и овом граду", поручио је Шапић и додао да жели да Београд буде град победник, град који се бори.

"Желим град најбољи од свих, желим град шампиона", рекао је Шапић и подсетио да никада није одустајао, иако је некада тако деловало.

Додао је да је у таквим тренуцима мењао облик борбе, појачавао фокус и концентрацију на јасно жељени циљ.

Шапић је рекао да никада није крио да му је жеља да буде градоначелник и да му је то велики циљ и изазов.

Иако, како је рекао, не сматра да је то посебна предност, истакао је да је рођен у Београду, али да је због спорта којим се бавио трећину живота провео ван њега.

Истакао је да познаје град, сва његова насеља, историју.

"Зато знам и да је он живот и знам живот у овом граду. И људе. Људе које је овај град правио, да би баш они тај исти град и били. Градећи га и чинећи га већим, лепшим и бољим. Град су људи и људи су град", поручио је први човек Београда.

Додао је да посебно жели да се обрати члановима Српске напредне странке, који морају да буду свесни одговорности на свима нама и колико овога пута нико од нас нема право ни на најмању грешку.

Шапић им је поручио да нису добили мандат да би у њему уживали, већ да би радили и да се угледају на човека кога сматра првим идеологом и утемељивачем нове српске политике и творцем савремене Србије какву данас познајемо.

"Србија која је поносна, али не и горда. Србије која је отворена и спремна свакоме да помогне, али која, пре свега, брине о себи и свом народу. Србија која је највећи гарант мира и стабилности на овим просторима", рекао је Шапић.

Како је рекао, радити више од њега и бити ефикаснији, није баш тако лако.

"Али данас, у овом времену, пуном изазова и свих недаћа које носи, не трудити се колико и он, издаја је саме идеје наше организације, суштине онога што треба да будемо, а какво је време и ове земље, овога града и сваког гласа који смо на изборима добили", истакао је Шапић.

Шапић је навео и да ће његова врата увек бити отворена за све грађане, а он спреман да чује све конструктивне предлоге.

 

Верујем да ће сви на зиму имати топле домове

Шапић је изјавио да жели да на крају мандата може поносно да стане иза онога што је урађено и да од тога сви Београђани имају корист, без обзира за кога су гласали.

Градоначелник Београда рекао је да он и његов тим, као и одборници Српске напредне странке, стоје иза свега о чему је било речи у кампањи, и подсетио на новонасталу ситуацију у свету коју нико није могао да предвиди, додајући да им је у складу са тим приоритет да сви што лакше преживе зиму.

"То ће зависити од општих околности како ће држава успети да се снађе око енергената. Верујем да ћемо одговорити великим изазовима, који су пред нама, да ће Београђани имати топле домове, јавни превоз и комунални ред на нивоу", рекао је Шапић.

Шапић је додао да у светлу кризе све друге ствари падају у други план, али да то не значи да ће одустати и од најмањег пројекта.

"Понашаћемо се најодговорније што можемо, када изгубимо већину, пашће власт и ићи ћемо на изборе", навео је Шапић и додао да ће он и његов тим учинити све да не разочарају Београђане без обзира да ли су гласали за Српску напредну странку или неког другог.

"Учинићу све да будем правичан градоначелник, једнак према свима до оног момента када ми се заврши мандат, да поносно могу да станем иза онога што смо урадили и што сам урадио, да од тога бенефит имају сви грађани", навео је Шапић.

На питање да ли се осећа одговорним што је Српска напредна странка 3. априла у Београду освојила мање гласова него на прошлим изборима и да ли му смета "тесна" већина и могућност да ће на функцији бити неколико месеци, Шапић је констатовао да, новинар када говори о дужини мандата, ''очигледно зна нешто што он не зна''.

"Председник је узео на себе да са јавношћу комуницира на тему избора, дао је јасно објашњење од чега то зависи, не желим какофонију, он зна шта мислим о томе", рекао је Шапић и нагласио да на себе преузима вођење града и свега што се буде дешавало.

Додао је да ће време показати колико ће то бити - три, шест или девет месеци, годину или четири.

"Свака Градска управа и озбиљан политичар мора да буде спреман да у сваком тренутку поровери поверење код грађана", рекао је Шапић и нагласио да је резултат био добар и да је Српска напредна странка једна од ретких организација у овом делу Европе која је и после 10 година успела да се одржи на власти.

Додао је да никада није чуо термин "тесна" већина за 57 одборника.

"Тесна већина, не свиђа ми се тај израз, никада нисам чуо да је већина била тесна када је Ђилас изабран за градоначелника, тада са 58 гласова. Тада је то била комотна већина", приметио је Шапић.

Шапић је нагласио да не постоји танка, дебела, комотна већина или каква већ, већ да је већина таква каква јесте.

"Већина је и сада и када ју је чинило 58 одборника, као и 2008.године када их је било 126 тадашње, такође, моје ДС, па нисам чуо никада питање да ли некоме већина смета", рекао је Шапић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Студио Б