Вести

ВУЧИЋ КОРЕКТНИ РАЗГОВОРИ СА ВЕЋИНОМ СТРАНАКА

Желим јединствену владу која ће се борити за будућност Србије, рекао је за РТС мандатар Александар Вучић. Истиче да су консултације са већином странака биле коректне. Нада се да ће Влада бити формирана до 16. јуна, а да ће, ако се буде каснило, то бити до 10 дана.

"Неке дилеме смо разјаснили, али појавиле су се нове. То је добро зато што сам углавном разговарао са људима који у највећем делу не мисле исто или слично о великом броју питања", рекао је Вучић додајући да је то доказ да ће се направити другачија атмосфера у будућности.

Како каже, прихватио је да прочита бројне предлоге које је добио.

"Са највећим бројем њих разговори су били конструктивни. Неке ствари сам научио, одређена сазнања и њима пренео јер као извршна власт имамо више података", рекао је Вучић, који очекује да ће након разговора у СНС-у, унутар коалиције и разговора са мањинским странкама бити ближи одговору о саставу Владе.

У уводном делу разговора са представницима политичких партија говорио је, каже, о намерама у економији. "Желимо да Србија буде европски шампион по висини раста, мислим да ћемо у томе успети. Ако сте приметили – сви беже од те теме јер је некима непријатно то да признају", истакао је Вучић.

Нада се да ће Влада бити формирана до 16. јуна, а ако се буде каснило "то ће бити до 10 дана". Објаснио је да ће у том периоду бити више посета које треба да се припреме попут посете кинеског председника, али и догађаја попут првог лета за САД.

Како каже, не жели да "збрза" избор Владе, да се уђе у Скупштину 15. јуна, а да се не заврши до 16. "Онда је скандал ако и 17. треба да дочекујемо важне госте, а нисмо завршили посао. Брзо ћемо завршавати и то много пре рока. Неки су бирали Владу у последња 24 сата", рекао је Вучић.

На питање да ли ће бити промењени закони о Влади и министарствима, Вучић је навео да је то могуће.

 

Ускоро наставак разговора са појединим партијама

 

На питање репортера РТС-а да прокоментарише то што је једино лидер социјалиста Ивица Дачић рекао да је пружио руку за наставак сарадње, Вучић каже да Дачић то не крије и да ће ускоро са њим наставити разговоре, као и са још неким партијама.

Наводи да није приметио да су се неке странке дуже задржале, те да су Ненад Чанак (ЛСВ) и Чедомир Јовановић (ЛДП) представљали политике две странке.

"Представљали су две странке, говорили су и о будућности Војводине и Србије, регионалној стабилности и европском путу Србије", рекао је мандатар за састав нове владе.

О томе је, како каже, било речи и у разговору са председником СРС-а Војиславом Шешељем.

"Он је рекао да је могућа сарадња, можда и коалиција, ако бисмо се одрекли европског пута. Рекао сам да нам тај пут гарантује даљи економски раст и бољитак, бољи животни стандард за грађане и припадност типу државе којем Србија и грађани Србије треба да припадају", нагласио је Вучић.

Само је са Шешељем био сам у сали јер је, како каже, само лидер радикала дошао сам, а не у делегацији.

"Ја сам мислио да је разговор био пристојан и учтив, замолио сам шефа кабинета да изађе када сам видео да је господин Шешељ ушао сам – да разговарамо као двојица одговорних, одраслих људи, врло пристојно. Нисмо се усагласили око одређених ствари, око неких јесмо. Разговор је био дуг, не могу да говорим о срдачности, али био је пристојан разговор", рекао је Вучић.

Када је реч о разговорима са делегацијом покрета "Доста је било" и њиховим лидером Сашом Радуловићем, Вучић је рекао да "његова цела делегација није хтела да разговара".

"Рекао сам му истину у лице. Рекао сам му све што мислим о нечему што није политика, већ нека врста превара. Такве странке имате и у региону, мисле да је најлакше преварити грађане. Нисам плашљив човек, био сам миран и врло пристојан са свима. Пажљиво сам све данас саслушао. Нећу бежати од тога да истину саопштим у лице, грађанима сам и много теже ствари саопштавао. Замислите да се плашим тако некога", рекао је Вучић.

Преносио је, указује, утиске са разговора својим колегама јер не жели да направи ниједну грешку. Истиче да жели јединствену владу, која ће се борити за будућност Србије и која се неће стидети својих резултата.

"Владу која ће храбро иступати, баш онако како су посланици већине храбро иступали и изненадили све друге, па су други, замишљајући најпре да ће они бити крпа или отирач, почели да губе живце и да псују. Потребна је борбена влада која ће бити успешнија од других, да сачува стабилност и гура Србију економски напред", рекао је Вучић.