Вести

ВУЧИЋ У НИШУ ОЧЕКУЈЕМО ЈОШ ВИШЕ НОВИХ ИНВЕСТИЦИЈА

НИШ - У Нишу су данас почели радови на реконструкцији објекта будуће фабрике турске компаније "Астер текстил", а премијер Александар Вучић је обећао помоћ владе и најавио још неколико страних инвестиција у Нишу, међу којима још једну из Турске.
 
Вучић је поручио да ће инвеститори имати сву помоћ владе и истакао да је велика ствар то што запошљавају људе.
 
Премијер је посетио фабрику са власником Исмаилом Кочалијем, који му је рекао да се почетак производње очекује у августу.
 
Према његовим речима, фабрика би од 1. августа требало да запосли 500 радника, а у пуном капацитету радиће са 2.000 запослених.
 
Вучић је рекао да је влада за ту инвестицију, укупне вредности 7,2 милиона евра, дала субвенције од два милиона евра.
 
Обавеза владе је и да изгради аутопут ка бугарској граници до маја следеће године.
 
"Све деонице смо 'напали', завршићемо своје обавезе на време", рекао је Вучић.
 
Премијер је, подсетивши да су у последње време у Србију дошла три инвеститора из Турске, у Владичин Хан, Крупањ и Ниш, најавио долазак још једног.
 
Турски амбасадор Мехмет Кемал Бозај обећао му је, каже, на његово инсистирање, још једну фабрику за Ниш.
 
Како је додао, Ниш мора да се развије, јер тај град носи цео југ и југоисток Србије.
 
Вучић се захвалио турском председнику и премијеру Реџепу Тајипу Ердогану и Ахмету Давутоглуу, наводећи да ускоро очекује да имају веома важне састанке у Истанбулу или Анкари.
 
"Очекујем да имамо још много турских инвеститора", истакао је Вучић и додао да ће држава наћи још некога за још две фабрике у Нишу, чиме ће бити решен највећи део проблема у том граду.
 
Премијер је рекао да ће на реконструкцији фабрике радити српска фирма.
 
Он је захвалио турском амбасадору на ангажованости и доброј вољи и истакао да је улазак турске "Халк банке" био преломни тренутак за долазак инвеститора из те земље.
 
Вучић је рекао да је из старе фабрике, која је била "уништена", изнето 16 камиона шута и смећа а оне који присуствују почетку реконструкције позвао да дођу за три месеца, кад ће, каже, фабрика изгледати као апотека.
 
Власник фабрике Исмаел Кочали рекао је да је први циљ да се 250 радника запосли до отварања, а до краја године укупно 500 радника.
 
"Циљ је да за три године овде ради 2.000 људи и да имамо извоз вредан између 55 и 60 милиона евра", рекао је Кочали и додао да је првобитни план о улагању 5 милиона евра промењен, те је вредност инвестције 6,5 милиона евра.
 
Он је испричао да је прошле године у празној хали, међу старим стварима, нашао две новчанице, због чега верује у берићетност инвестиције.
 
Амбасадор Турске у Србији Мехмед Кемал Бозај рекао је да му је драго што је данас у Нишу са турским инвеститорм, додајући да је пре годину дана, на питање градоначелника зашто у Нишу нема турских инвеститора, обећао да ће довести најбољег.
 
У питању је турска компанија, која је крајем прошле године купила "Еи Чегар", некада део "Еи холдинга", који се бавио производњом металних и производа од лима, и сада започиње радове на обнови тог објекта, који би требали да буду готови на лето, како би у августу почели да запошљавају раднике.
 
Та компанија наводи да је својим међународним инвестицијама додала још једну, у Нишу, у вредности од 6,5 милиона евра и да 2016. креће са радом у фабрици површине затвореног простора 19.250 метара квадратних, уз најсавременију технологију и прозиводним тимом који броји 500 људи.
 
Из те компаније поручују да планирају да до 2018. године број запослених подигну на 2.000 људи, а да у наредне три године извезу робу у вредности од 55 милиона евра најпознатијим светским брендвима, попут "Манга", "Заре".
 
 
Отворена нова производна хала у Џонсон Електрик
 
НИШ - У фабрици електромотора Џонсон Елетрик у Нишу отворена је данас нова производна хала, а из фабрике најављују нова радна места и значајно повећање производње.
 
Врпцу су пресекли директор операција за Европу компаније Јохнсон Електрик Лоран Кардон и градоначелник Ниша Зоран Перишић, а свечаном отварању присуствовао је премијер Александар Вучић.
 
Тиме је, како објашњавају у Џонсон Електрик-у, започела друга фаза радова на фабрици, која већ запошљава 600 радника, а која подразумева инвестиције од 50 милиона евра у наредних пет година и запошљавање додатних 2.400 радника до 2021. године.
 
Џонсон Електрик данас производи 250.000 мотора на месечном нивоу, а по завршетку друге фазе очекивана производња ће прећи пет милиона мотора.
 
Први уговор Џонсон Електрик и Владе Србије потписан је крајем 2013. године и подразумевао је инвестицију од 15 милиона евра, зграду површине 10.000 квадрата и запошљавање 1.000 радника до средине 2016. године.
 
Џонсон Електрик тренутно запошљава скоро 600 радника, од чега две трећине чине оператери у производњи, запослени са евиденције Националне слуззбе за запошљавање у Нишу.
 
Производи су намењењи највећим аутомобилиским произвођачима и брендовима, попут БМW, реноа, мерцедеса...
 
 
Вучић: Ником није потребна "украјинизација Македоније"
 
Премијер Александар Вучић поручио је данас да је за стабилност целог региона важно да проблеми у Македонији што пре буду решени и истакао да се нада да идеје о "украјинизацији" тог подручја неће проћи, јер то никоме на Балкану није потребно.
 
Упитан да ли ситуација у Македонији може да се одрази и на Србију, Вучић је новинарима у Нишу рекао да је Србија стабилна и сигурна земља у којој нема проблема, али да је важно да се ситуација у Македонији што пре реши.
 
"Од свег срца им желимо успех и нимало се не радујемо проблемима и дестабилизацији, јер ако то крене може да се настави на другим местима, а наш је посао да Србију чувамо стабилном и уверен сам да ћемо у томе успети", рекао је Вучић.
 
Он је додао да се нада да нечије идеје о украјинизацији тог простора неће проћи, јер то никоме на Балкану није потребно.
 
"Сукоби и немири, било каква дестабилизација не би били наивни ни за све друге, али ми ћемо дати све од себе да сачувамо пуну мир и стабилност за нашу земљу и све наше грађане", рекао је Вучић
 
Он је навео да је жеља Владе Србије да се ствари у Македонији што пре реше, наводећи да Србија не жели да се меша у њихове проблеме.
 
"Желимо мир нашем братском и пријатељском народу, пуну стабилност. Не желимо да се мешамо у унутрашње односе, за разлику од неких земаља, желимо да решавају сами своје проблеме и желимо им много успеха у томе", рекао је Вучић.
 
 
 
О личним картама у Бриселу
 
Вучићје изјавио да Влада Србије ради на решавању проблема са личним картама на Косову и Метохији и да ће то бити тема састанка у понедељак или уторак у Бриселу.
 
"Решавамо то, мислим да ће бити састанак већ у понедељак или уторак у Бриселу, радимо на томе", кратко је рекао Вучић, на питање да прокоментарише вест да ће свим лицима која поседују српске личне карте градова са Косова од 18. априла бити забрањен улазак на Косово, као и излазак из њега.
 
Косовска министарка за дијалог Едита Тахири је у петак најавила тај режим.
 
Крајем прошле године, иста одлука била је на снази неколико часова, након чега су је косовске институције привремено суспендовале, уз објашњење да ће српске личне карте важити само у "прелазном периоду".
 
СНС само једна, не мешам се у одлуке на локалу
 
Председник СНС Александар Вучић поручио је данас, поводом размирица у нишком одбору те странке, да се не меша у страначке одлуке на локалу.
 
"Постоји само један СНС", одговорио је Вучић на питање како види то што на изборима у Нишу за скупштине града и општина наводно постоје две листе. "Не бих да коментарисем, има их и пет на разним местима, али постоји само један СНС, тако да не може бити два, три или пет", рекао је Вучић.
 
Вучић је рекао и да је "од било каквих размирица, свађа, у којима му никад није падало на памет да учествује" много важније то што се у Нишу отварају нове фабрике.