Вести

Вучић за Блумберг: Мерцедес-Бенц долази у марту, преговарамо са Ферером

Очекује се да ће немачка компанија Мерцедес-Бенц до марта склопити сарадњу са најмање једном фарбриком аутобуса у Србији. У току су и преговори са италијанским произвођачем чоколаде Фереро о инвестицијама у пољопривреди, изјавио је у интервјуу за новинску агенцију "Блумберг Њуз" први потпредседник Владе Србије Александар Вучић.

Александар Вучић
Он је рекао да је Србија спремна да идућег месеца почне преговоре са Међународним монетарним фондом (ММФ) и жели да уклони препреке које стоје на путу преговора.

Непрофитабилно јавно предузеће Србијагас, са дугом од око милијарду евра представља терет за јавне финансије и влада ради на решавању тог проблема, како не би кочио преговоре са ММФ-ом, рекао је Вучић.

- Блиско сарађујемо са ММФ-ом од октобра, и сада смо у позицији да поцнемо преговоре о програму. Отворени смо у вези са решавањем постојећих проблема. Преговори могу да почну што пре, надам се у фебруару - поручио је он.

Економска прогноза за 2014. је можда песимистична, али трошкови задуживања Србије сигурно неће расти и привредни раст ће износити најмање један одсто, подстакнут даљњим јачањем аутомобилске индустрије, пољопривреде и прехрамбене индустрије, као и заустављањем пада активности у грађевинском сектору, рекао је Вучић.
Вучић је прецизирао да Србија жели "аранжман из предострожности који би пружио подршку планираним реформама, уверио инвеститоре да је безбедно улагати у Србију и омогућио повољније услове финансирања".

Први потпредседник Владе Србије рекао је да на преговоре са ММФ-ом неће утицати евентуални превремени парламентарни избори.

Агенција "Блумберг" процењује да би рани избори одложили приступ Србије зајмовима Светске банке вредним 500 милиона долара, који су намењени јачању српског буџета и здравственог сектора, као и реформи катастра непокретности.

Србија ће 21. јануара отпочети преговоре са Европском унијом, што би требало да подстакне инвестиције, навела је међународна агенција са седиштем у Њујорку.

- То је тачка без повратка. Надам се да ће 21. јануар бити јасан сигнал европским инвеститорима да дођу и улажу у Србију - рекао је Вучић.

Бивши директор ММФ-а и саветник владе у Београду Доминик Строс-Кан, охрабрио је владу да пронађе решење и за РТБ Бор, јединог произвођача бакра у Србији, наводи он, додајући да влада тражи решење за 800 милиона евра вредан дуг Србијагаса, који та компанија не може да сервисира.

Влада ће идуће године потражити купце или партнере за најмање 153 компаније које запошљавају 58.000 људи, да би се избегло њихово гашење, које би довело до скока незапослености у земљи где је већ сваки четврти радно способан грађанин без посла.