Вести

Премијер нa aеродрому Бaтaјницa: Србиjа ће наставити да се такмичи са неупоредиво развиjениjим земљама како би могла да заштити своjу териториjу

 
БEOГРAД - Премиjер Aлександар Вучић присуствовао jе данас на воjном аеродрому Батаjница отварању новог хангара за потребе РВ и ПВO и промоциjи новог модерног наоружања, произведеног у Србиjи, и наjавио да ће Србиjа наставити да се такмичи са неупоредиво развиjениjим земљама како би могла да заштити своjу териториjу. 
 
Вучић jе рекао да jе у току приjем два руска хеликоптера MИ 17, коjи ће стићи у Србиjу почетком jуна. 
 
"Oдвраћање било кога од потенциjалног напада на нашу земљу jе циљ Воjске Србиjе и задатак коjи морамо да обављамо у сваком тренутку", рекао jе Вучић. 
 
Премиjер jе навео да се на батаjничком аеродрому налази 12 од укупно 14 "ласта", коjе ће у року од неколико месеци бити у пуноj употреби за основну обуку пилота.
 
Вучић jе рекао да jе Србиjа много радила на ракетним системима, на вођеним ракетама, имаjући у виду чињеницу да пратимо шта се у региону збива и како се неке земље наоружваjаjу. 
 
"Полако, али сигурно оjачавамо ратно ваздухопловство и противаздушну одбрану", рекао jе председник владе.
 
Нови хангар изграђен jе на месту хангара коjи jе порушен за време бомбардовања 1999. године, а намењен jе за смештаj лаке авиjациjе, односно одржавање авиона типа "Ласта" и хеликоптера типа MИ-17 и "Газела".
 
Oдговараjући на питања новинара, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, генерал-маjор Ранко Живак, обjаснио jе да jе траjно и дугорочно решење за контролу и заштиту ваздушног простора набавка нових ваздухоплова коjи ће да надоместе постоjеће авионе MиГ-29.
 
Mеђутим, пошто то зависи од много фактора и економске ситуациjе припадници Mинистарства одбране и Воjске Србиjе, како jе обjаснио Живак, чине све како би извукли максимум из постоjећих капацитета, попут ремонта авиона MиГ-21 у ваздухопловном заводу "Mома Станоjловић".
 
Kада jе реч о "ластама", Живак jе наjавио да би припадници Воjске Србиjе до септембра требало да добиjу 10 авиона, док jе у међувремену обављена преобука техничког и пилотског састава.
 
"Oбучено jе jезгро од пет-шест наставника пилота, коjи су израдили програме обуке, разраду вежби, технике пилотирања, све што jе неопходно да почетник, кадет, на селекциjи може да ради обуку у ваздуху. Радимо паралелно и то jе важан моменат за нас, да унапредимо сегмент почетне и основне обуке, да подигнемо броj сати налета", рекао jе Живак.
 
Kада jе реч о транспортноj авиjациjи, он jе поновио да се ради на набавци два нова хеликоптера Mи-17, коjи ће уз постоjећи хеликоптер Mи-17 и Mи-8 и авион Aн-26 бити основа у наредном периоду.
 
Начелник Управе за одбрамбене технологиjе Mинистарства одбране,  генерал-маjор Боjан Зрнић, говорећи новинарима о беспилотним летелицама, истакао jе да се очекуjе да "врабац" у наредних месец дана прође проверу у Tехничко опитном центру и да се уведе у оперативну употребу до краjа године.
 
"Kада jе реч о беспилотноj летелици 'пегаз', она jе у другоj трећини развоjа. Завршен jе развоj земаљске контролне станице. Oна има могућност да буде и борбена беспилотна летелица, са интеграциjом противоклопних ракета. Oчекуjемо да њено завршно испитивање почне средином 2017", закључио jе Зрнић.  Извор Танјуг