Народна скупштина

АЛЕКСАНДРА ЂУРОВИЋ НА САСТАНКУ КОМИТЕТА ЗА ПОЛИТИЧКА ПИТАЊА И ДЕМОКРАТИЈУ ПС СЕ

Народна посланица Александра Ђуровић, в.д. шефа сталне делегације Народне скупштине у ПССЕ, учествовала је на састанку Комитета за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ), који је одржан 7. маја у Атини.

На састанку Комитета одржана је расправа о ситуацији на Косову и Метохији и о улози Савета Европе на КиМ. Александра Ђуровић је поново упозорила чланове Комитета да су Срби и друге мањине на Косову и Метохији и даље суочени са бројним проблемима, почев од слободе кретања, онемогућавања повратка избеглих и интерно расељених лица, приступа институцијама и употребе матерњег језика. Посебно је нагласила питање повратка имовине припадницима мањина на Косову и Метохији.

Александра Ђуровић је истакла да је Србија учинила све како би се открили починиоци злочина над албанским становништвом и да очекује да се истраже сви злочини над Србима. У том смислу, Србија са великим интересовањем прати истрагу специјалног тима ЕУЛЕКС-а, покренуту на основу извештаја известиоца ПССЕ, Дика Мартија, нагласила је Ђуровић.

Поновила је став да је за Србију прихватљиво једино статусно неутралан приступ у активностима Савета Европе и да се оштро противи било каквим покушајима иницирања процедуре за пријем самопрокламоване државе Косово у Савет Европе. Статусно неутралан приступ је од значаја и за успешан наставак дијалога између Београда и Приштине.

Србија је спремна за проналажење свеобухватног решења, али није спремна, нити ће икад бити, да прихвати једнострано проглашену независност Косова, закључила је Ђуровић.