Вести

22. април – Дан планете Земље

Поводом 22. априла – Дана планете Земље, представници листе Александар Вучић – Београд сутра, Ирена Вујовић, Дубравка Ђедовић Хандановић и Марко Попадић разговарали су са младима o значају обележавања овог датума, који нас подсећа на важност очувања животне средине и буђења свести нашег друштва о потреби промене односа према планети Земљи.

„Влада Србије је протеклих година заштиту животне средине означила као један од главних приоритета и од тада се у ову област улаже више него што се икада раније улагало. Поред усклађивања прописа, у фокусу рада министарства које водим су унапређење квалитета ваздуха, управљање отпадом и отпадним водама, и у те пројекте улажемо значајна средства. Један од највећих проблема са којима се суочавамо су депоније и отпад који се неправилно баца, нарочито у шумским пределима и поред река. Зато убрзано радимо на изградњи зелене инфраструктуре. У склопу визије Србија 2027 градимо девет регионалних и рециклажних центра, који су предуслов за правилно управљање отпадом. Градимо и километре канализационе мреже, као и пречистаче отпадних вода, а настављамо и са пројектима за бољи квалитет ваздуха, јер сви ти пројекти доносе бољи квалитет живота грађана“, поручила је Вујовић.

„Дан планете Земље идеална је прилика да се подсетимо да имамо само једну планету, да морамо да је чувамо и да свако од нас може утицати да је оставимо бољом будућим генерацијама. Држава спроводи велике инфраструктурне пројекте, управо да би смањила утицај енергетике на животну средину. Завршили смо постројење за одсумпоравање димних гасова, капитални пројекат у оквиру термоелектране Никола Тесла А и тако смањили емисије сумпор диоксида за чак 10 пута, догодине завршавамо исто постројење и на ТЕНТ Б и Електропривреда ће осим неупитно мањег утицаја на животну средину сада производити и гипс на принципима циркуларне економије. 
Свакодневно подстичемо грађане да буду енергетски ефикаснији кроз бесповратна средства којих смо прошле године доделили за око 10.000 домаћинстава, а ове године планирамо још толико. Наша Србија, наша кућа нам је важна, где свако својим понашањем може да допринесе широком друштвеном циљу, а довољно је да свако од нас у свом граду, у свом домаћинству почне да спроводи одређене мере.”, изјавила је Ђедовић Хандановић.

„Подсетићу да је доласком Српске напредне странке на власт у Београду, 1.500 подземних контејнера, који су постављени за време бивше власти, а који су били потпуно нефункционални, претворено у контејнере за рециклажу. Поставили смо 90 рециклажних острва, 400 звона за одлагање стаклене амбалаже, 400 металних рециклажних сетова на стајалиштима јавног превоза и пешачким зонама. Успешно спроводимо пројекат “Еко кесе – за чистији град“ у којем је учешће узело преко 20.000 становника Београда. Формирали смо мобилне центре за сакупљање опасног отпада. За суграђане који живе у домаћинствима са индивидуалним типом становања ЈКП “Градска чистоћа“ је обезбедило и дало на коришћење 60.000 плавих ПВЦ канти. О успеху наведених активности говори податак да је у односу на 2020. годину, повећана количина примарио селективног отпада за 43%. Такође, велику пажњу усмерили смо и на едукацију наших суграђана, нарочито децу школског и предшколског узраста. Можда и највећи подухват наше власти било је уређење депоније у Винчи. Направљено је ново, савремено постројење за пререду комуналног отпада где ће се производити електрична и топлотна енергија“, закључио је Попадић.