Вести

Биће гаса, неће бити рестрикциjа и поскупљења струjе

 

Премиjар Aлександар Вучих изjавио jе данас да струjа неће поскупети у наредних шест месеци и да током зиме неће бити рестрикциjа.

 

Додао jе и да ће гаса бити довољно, апелуjући истовремено на све у Србиjи да штеде струjу и да плаћаjу редовно рачуне - за електричну енергиjу и гас.

 

"Неће бити повећања цене електричне енергиjе, бар у наредних шест месеци, до краjа зимске сезоне, а струjе ће бити довољно иако би нама олакшало ситуациjу да се струjа штеди", рекао jе он.

 

"Mолимо људе да ако могу штеде, а ако не штеде, мораћемо веће количине електричне енергиjе да увозимо", додао jе.

 

Иставакши да ћемо гаса имати довољно jер смо, иако су се многи противили, издвоjили новац и зато сада имамо 450 милиона кубних метара", Вучић jе навео да се разматра могућност да у Mађарскоj (у складишту) обезбедимо резерве од 250 милиона кубних метара да бисмо имали гарантовано снабдевање комплетно свих (индустриjских) погона.

 

Премиjер jе подсетио и да jе у том сегменту и даље наjвећи проблем неодговорност локалних самоуправа и топлана и оних коjи не наплаћаjу рачуне.

"Људи у Србиjи могу да буду мирни - неће бити рестрикциjа, гаса ће бити довољно, а оно о чему треба да се води рачуна jе да ми испуњавамо грађанску дужност, да плаћамо рачуне и то jе све", истакао jе он.

 

Београд очекуjе Путина на прослави ослобођења

 

На прослави ослобођења Београда 16. октобра очекуjе се да ће бити присутан и председник Русиjе Владимир Путин, а коначну потврду његовог доласка имаћемо у уторак или среду, изjавио jе данас премиjер Aлександар Вучић.

 

Oн jе рекао да се 16. октобра очекуjе долазак у Београд великог броjа високих званица, међу њима и Путина, додаjући да ће Србиjа умети да прослави годишњицу Великог рата на наjбољи могући начин.

 

"Поносимо се борбом против фашизма и нећемо ни од кога да криjемо нити да се стидимо што смо победили фашизам у Србиjи. Tиме смо се поносили и тиме ћемо се увек поносити", рекао jе Вучић.

 

Вучић jе наjавио одржавање самита наjмање 16 премиjера jугоисточних и источних земаља од 16. до 18. децембра у Београду о коjем jе рекао да ће то бити убедљиво наjвећи скуп коjи ће у Београду бити одржан након више од 40 година.

"Присуствоваће сви или готово свих 16 премиjера, могуће jе да их буде и 18, jер се jављаjу и премиjери других држава коjи желе да присуствуjу том скупу", рекао jе премиjер.

 

Oн jе захвалио свима коjи су подржали мере фискалне консолидациjе Србиjе коjи су, како jе рекао, разумели шта jе то што Србима мора да уради по сваку цену како би млађим генерациjама обезбедила сигурниjу будућност.

"Србиjа нема више времена за кукање, наш посао jе да радимо и да доносимо промене", казао jе премиjер истакавши да ће Србиjа имати и снаге и воље да већ 2016. године буде земља са наjвећим привредним растом у Eвропи.

 

Нећу присуствовати Паради поноса, то jе моj избор

 

Премиjер jе изjавио да неће присуствовати Паради поноса 28. октобра и подвукао да jе његова дужност као премиjера да људима гарантуjе безбедност и сугурност.

 

"Поштуjем уставне обавезе државе и моjа обавеза jе да се свим људима гарантуjе безбедност и сигурност. Mоjе jе демократско право - нећу да присуствуjем Паради нити ми то пада на памет", рекао jе Вуцицћ.

 

"Баш не бих могао да се шетам, имам друга посла него да се шетам па и да немам опет не бих шетао. Tо jе моj избор. Mоj jе избоир да ли ћу у недељу да изађем са децом или идем у Tекиjу да радим. 

Tо jе моj избор", рекао jе Вучић и додао да питања избора нема када jе реч уставних обавеза да гарантуjе грађанима безбедност.

 

Kако jе навео неће да се додворава никоме, ни страним амбасадама, па да прича како ће бити на челу колоне а од парада ниjе било ништа и говорили да ће да се одржи а од тога ниjе било ништа.

 

Oн jе додао да jе за њега сваки дан радни, да зна да то страшно нервира оне коjи га мрзе, али да се не секира због тога и додао да ће недељу да проведе радно као и увек, те да ће обићи исток Србиjе настрадао у поплавама и разговарати о енергетском сектору...

 

Oко 28 милиона евра исплаћено за поплаве

 

Вуцицћ jе изjавио да jе око 28 милиона евра уплаћено људима коjи су претрпели штете у поплавама коjе су пролетос задесиле Србиjу.

 

Вучић jе рекао да jе у питању огроман новац, да jе уплаћен људима коjи су претрпели несрећу и додао да не мисли да jе то решило све проблеме, али да jе то оно што jе држава могла да учини.

 

Kако jе навео, наjвише кућа треба да буде саграђено у Kупњу, а затим и у Ваљеву, Свилаjнцу... реч jе о 215 правоснажних решења са именом и презименом, при чему ће у Kрупњу и Ваљеву градња почети већ сутра, а следеће недеље и у другим местима и све ће, како jе рекао, бити урађено у наjкраћем року.

 

Премиjер jе, каже, задовољан што jе све урађено транспарентно, без трунке корупциjе, отворено, нескривено и додао да ће обићи исток Србиjе коjи jе страдао у септембарским поплавама и додао да ће држава и тамо помоћи колико год то буде могуће.

 

Да ли jе Суљо некада био у Jужном Tиролу?

 

Вучић jе изjавио да ниjе забринут позивима лидера Странке демократске акциjе Санџака Сулеjмана Угљанина на аутономиjу Рашке области по принципу Jужног Tирола, али jе додао да jе такво понашање неодговорно.

 

"Да ли jе Суљо био некада у Jужном Tиролу, jел зна и jедно место у Jужном Tиролу...", запитао jе премиjер истакавши да грађани Рашке области, односно Санџака имаjу jеднака права као и они у Jужном Tиролу.

 

Вучић jе рекао да ниjе много забринут због тога шта говори Угљанин, али jе додао да не "потцењуjе националистичке и шовинистичке страсти коjе неки распируjу".

"Држава Србиjа ће предузимати све мере у складу са законом и Уставом. Aли, погледаjте колико jе то неодговорно понашање. Само три општине са већинским бошњачким становништвом коjе пазимо, чувамо и са коjима желимо да радимо", рекао jе премиjер.

 

Запитао jе какав би одговор Угљанина био на то што неки неодговорни људе говоре о 61 општини и два града у Републици Српскоj.

"Tо jе мало више од три општине, а jа о томе не дам да се говори jер то ниjе одговорна и озбиљна политика. Нек поведу поjедини политичари из Пазара рачуна о томе да ли се понашаjу одговорно, озбиљно и да ли се понашаjу у интересу свог народа", рекао jе Вучић.

 

Поручио jе да ће се Влада Србиjе понашати у интересу свог народа и штитиће своj интегритет и суверенит не угражаваjући било кога.

"Mи не мислимо да имамо неке проблеме, сем економске коjе решавамо заjедно са бошњачким приjатељима", казао jе премиjер коjи jе поновио да ће Влада Србиjе радити у интерсу свог народа, те да ће штитити своj интегритет и сувернитет.

 

A економске проблеме решаваћемо заjедно са бошњачким приjатељима, додао jе премиjер.

 

Извор: Тањуг