Вести

МАЛИ: ШТИТИМО ЖИВОТНИ СТАНДАРД

МАЛИ: ШТИТИМО ЖИВОТНИ СТАНДАРД
04.09.2023
Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће вишак новца у буџету бити утрошен на побољшање животног стандарда грађана Србије, односно на плате и пензије.

Говорећи о ребалансу буџета, министар Мали рекао је да је добра вест то што су приходи за ову годину већи од планираних за 60,6 милијарди динара.

"То омоћава да дефицит буџета, који смо планирали у износу од 3,3 посто смањимо на 2,8 одсто. То додатно доприноси смањењу инфлације", рекао је министар Мали.

Истакао је да је за грађане најважније на шта ће се тај новац трошити.

"Тај новац иде на повећање животног стандарда грађана Србије", рекао је министар Мали, прецизирајући да се то односи на повећање плата и пензија.

Подсетио је да су од септембра за 5,5 одсто повећане плате за запослене у систему образовања, за медицинске сестре и неговатељице у домовима за социјалну заштиту.

"Са 12,5 одсто повећања плата које је било у јануару ове године и са предвиђених 10 одсто од 1. јануара, то је за преко 208.000 запослених повећање од преко 30 одсто, дакле, далеко изнад нивоа инфлације", рекао је министар Мали и истакао да држава води рачуна о томе да грађани не трпе због повећања цена.

Подсетио је на то да ће у јануару бити повећање и за остале запослене у јавном сектору, те да ће то у просеку значити да је зарада порасла за 24 одсто.

Додаје да су упркос вишим ценама, плате у реалном износу позитивне и навео да су у јуну ове године биле веће за 1,2 одсто него у истом месецу прошле године.

Истакао је да ће од октобра пензије бити веће за 5,5 одсто, а да додатно повећање од 14,8 одсто следи од почетка 2024. године.