Вести

МИХАЈЛОВИЋ: НАСТАВЉАМО ДА РАДИМО КАО ТЕХНИЧКА ВЛАДА

Министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је Влада Србије од данас техничка влада која ће нормално наставити да ради док не буде фомирана нова после ванредних парламентарних избора.

"Влада је данас имала седницу и ми смо од пре сат времена техничка влада, што значи да сви настављамо да радимо, ништа није заустављено од преговора са Европском унијом, до свега оног што уобичајено радимо, док се не формира нова влада", рекла је Михајловић новинарима у Привредној комори Србије.

Она је изразила очекивање да ће нова влада бити брзо формирана.

Михајловић, која је потпредседник СНС, подсетила је да Влада упутила председнику државе Томиславу Николићу образложен предлог за распуштање Скупштине Србије и расписивање ванредних парламентарних избора.

Према њеним речима, на данашњој седници Владе није било речи о хапшењу Оливера Ивановића.

Михајловићева је изјавила да СНС гарантује да ће спровести економске реформе у Србији и да је један од разлога за одржавање ванредних избора тај што се у економији мора урадити много више.

Економске реформе су нешто што СНС жели да отпочне много ефикасније, него до сада и "ми смо гарант да, као што смо урадили тешке политичке кораке - Бриселски споразум и почетак преговора са Европском унијом, тако ћемо исто урадити и економске кораке и реформе", рекла је Михајловићева за Танјуг.

Ова Влада је урадила неколико важних политичких ствари, почев до Бриселског споразума до почетка преговора о придруживању Европској унији, али се у Србији тешко живи и у економији мора да се уради много више, рекла је Михајловић, одговарајући на питање зашто се расписују избори.

"Зашто да се не створи амбијент да се брже отварају нова радна места," запитала је Михајловићева.

Она је напоменула да ће на новом термоблоку у Костолцу на десетине људи почети да ради, пројекат "Београд на води" ће, док се гради, такође донети могућност отварања нових радних места, али и додала да, поред инвестиција, морамо брже да спроводимо реформе.

Михајловићева је нагласила да је неопходно спровести реформе у јавним предузећима, државној управи и завршити реформе у предузећима у реструктурирању, истакавши да те реформе морају да допринесу новом запошљавању, јер "више немамо времена за чекање".

Није циљ ни једне владе, посебно будуће владе, да смањи број запослених - напротив циљ је да се створи амбијент да се запошљавају људи и да дођу инвеститори, а основа за то су реформе и завршетак реформисања предузећа у реструктурирању, нагласила је она и додала да ће бити одређено до када тачно то мора да се заврши.

"У јавном сектору мора потпуно да се промени структура, јавни сектор мора некако да се смањује у корист приватног сектора и биће довољно простора у приватном сектору да се људи запошљавају," казала је министарка и најавила да ће сви подстицају ићи, пре свега, у приватни сектор.

Јавна предузећа морају да послују у духу тржишта, либерализоваће се тржиште и неће више бити монопола, навела је она и запитала зашто да не створимо амбијент за отварање малих и средњих предузећа у Србији. У државној управи и локалној самоуправи такође је потребно спровести реформе, јер је сада на једном радном месту запослено пет до шест људи, поручила је потпредседница СНС-а.

У Србији се данас живи много боље него за време владавине Демократске странке, изјавила Михајловићева и запитала да ли то о стандарду грађана говори иста она Демократска странка, чији председник је 2005. године имао приход од свих својих фирми 3,1 милиона динара, а данас има приход од 12,95 милијарди динара.

"Да ли је то та Демократска странка која живи лагодно и лепо и то тако што је већина њених функционера имала озбиљних проблема са корупцијом и криминалом, док су били на власти, а данас нам говоре да се тешко живи", рекла је Михајловићева, реагујући на саопштење ДС у коме се каже да грађани Србије свакога дана живе све горе.

"Не живи се тако добро како желимо да се живи, зато идемо на ванредне изборе, али се свакако живи много поштеније и боље него за време ДС", казала је Михајловић.

ДС је раније данас саопштила да сматра да су ванредни парламентрани избори расписани због неспособности Владе Србије да испуни предизборна обећања и грађанима обезбеди бољи живот. ДС је навео да и по подацима Министарства финансија грађани свакога дана живе све горе и да је упркос повећању пореза и поскупљењима, буџетски приход мањи за 500 милиона евра од планираног.