Вести

Отписивање дуга не би било поштено према редовним платишама

Министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да се о отпису дуга грађанима, као што је то одлучено у Хрватској, није разговарало и да је пре тога потребно урадити социјалне карте дужника.

- Министарство енергетике је направило три репрограма дуга за струју, међутим основа за тако нешто (отпис дуга) је постојање социјалне карте. Мора да постоји јасан преглед, који је то проценат људи, да би могли да причамо о моделу отпис дугова - рекла је она на конференцији за новинаре.

Михајловић је навела да треба имати у виду и грађане који редовно измирују своје обавезе.

- Шта са тим процентом становништва који ће у једном тренутку рећи па добро ако нико није плаћао 10 година, нећу ни ја - рекла је она и указала и на вишемилионска дуговања предузећа у реструктуирању.

Говорећи о 13. платама у јавним предузећима, Михајловић је рекла да министарство енергетике није дало одобрење предузећима за те исплате.

- У ситуацији када предузеће има губитак, да ли уопште треба да говоримо о било каквој стимулацији или 13. плати - упитала је она.

Упитана шта се догађа с изградњом Јужног тока, Михајловић је истакла да се гасовод гради, а да ће се разговарати о правном делу који се односи на то.

- Европска унија и Русија морају да се договоре, као што мора да се договори ЕУ са чланицама кроз које пролази Јужни ток. Ми смо овог пута на крају, али то не значи да нисмо спремни да седнемо за сто са руским партнерима и ЕУ и да видимо да ли је потребно нешто да се у уговорима мења - рекла је министарка.

Михајловић је рекла да је добила копију писма које је Енергетска заједница југоисточне Европе 2010. године послала тадашњем министру енергетике Петру Шкундрићу у којем га упозорава на све проблеме.

- Европска комисија је у једном тренутку упозоравала земље чланице а и Србију, о томе да није све усклађено са трећим пакетом. Ми ћемо сад сести и разговарати - рекла је она и додала да ће Србија усвојити закон о енергетици у којем је садржан такозвани трећи пакет.