Вести

Ово наше путовање биће испуњено испитима, застојима, и надам се да ће се окончати великим успехом за Србију

Влада Србије обележила је данас сто дана рада на фарми породице Мужлаи у Бачком Градишту, уз поруку премијера Александра Вучића да ће влада такве успешне произвођаче подржавати да буду још успешнији, те позвао грађане и синдикате да се придруже реформама.

 

Сумирајући учинак свог кабинета у првих сто дана, премијер је приметио да је влада доносила законе који нису наишли одмах на одобравање у јавности, али, додао је, верује да ће грађани наредних година умети да поштују то што је ова влада почела да ствара темеље за будућност, а не само да размишља о политичком рејтингу.

"Ово наше путовање биће испуњено испитима, застојима, и надам се да ће се окончати великим успехом за Србију. Не можемо да предвидимо будућност, али заједно смо почели да је обликујемо", истакао је Вучић.

 

Премијер је обећао додатну помоћ за све који желе да инвестирају у Србију, те навео да ће влада посебно подстицати домаће привреднике, сељаке, раднике и предузетнички дух.

"Ми смо до сада подстицали и домаћа и страна улагања. То ћемо да радимо и у будућности, али само молим све нас у влади али и све друге и медије да разумеју да је будућност у приватном послу, у приватној иницијативи зато што ћемо изједначавати и права и обавезе приватног и јавног сектора и никада се неће догодити да плате у јавном сектору буду 50-60 одсто више од зарада у приватном сектору", рекао је премијер.

 

Држава, додао је, живи од пореза приватника и зато мора да се подстиче и јача приватни сектор.

 

Поновио је данас и да ће се влада држати плана реформи те да ће Србија имати стабилне финансије, да неће банкротирати и поручио да га не интересују резултати наредних избора.

"Држава ће имати стабилне финансије и неће нико никога у овој земљи да лаже...Не интересују ме следећи резултати избора", казао је Вучић.

 

Наводећи да му није јасно засто се сви стиде да кажу да је смањена незапосленост, премијер је приметио да је то вероватно због тога што је у Србији добра вест само она која је негативна, подсетивши на изреку Зорана Ђинђића коју, како је рекао, највише воли, а то је кад неко у Србији гура камен уз брдо - сви навијају за камен.

 

Премијер је поновио и да промене неће бити нимало лаке, да ће донети и проблеме, а можда и политичке сукобе, али и да без тих промена Србија неће моћи да опстане.

"Сада је тренутак да кренемо заједно напред. Захвалан сам члановима владе на пожртвовању, одговорности на озбиљности...", рекао је премијер, те захвалио породици Мужлаи која је примила чланове његовог кабинета, али и медијима на, како је рекао, добрим речима, па и на критици, уверен да ће у наредним годинама Србији бити боље.

 

Будућност у приватној иницијативи, Србија неће банкротирати

 

Вучић изјавио је данас да је задатак владе да обезбедии услове за такмичење, конкуренцију и тржиште поручивши да Србија неће банкротирати и да је будућност у приватној иницијативи.

 

Без приоватног сектора, нема будућности ни у државном сектору, поручио је Вучић обраћајући се грађанима у Бачком Градишту.

"Показали смо одговорност већу него било која дрзуга влада нисмо се бавили демагогијом и стицањем политичких поена... Простираћемо се онолико колико радимо и зарађујемо нећемо угоржавати државу и јавне финансије. Србија неће банкротирати", рекао је Вучић.

 

"Влада Србије је од 42 законска акта до сада усвојила 32 закона само за 100 дана, од тога смо 40 дана се бавили поплавама... Наш задак је да обезбедимо услове за такмичење, конкутренцију, тржист", казао је Вучић приликом посете домаћинства породице Мужлаи.

 

Каже да нико неће више штити нерад, да ће се поштовати рад и успех, те да ћемо на тај начин постати нормална земља.

"Као што породица Мужлаи може милион литара најкавалитетнијег млека да произведе тако ћемо и ми морати да будемо неупоредиво марљивији", истакао је Вучић.

 

Подсетио је да је скупштина усвојила законе о раду, ПИО, приватизацији, стечају, као и да је донет сет медијских закона, као и осам закона из области параводсуђа.

"Морали смо и посебан закон о обнови земље да донесемо и знаће се колико је свака кућа добила, колико горива, семена, колико је путева обновљено, колико смо утошисли на енергетски сектор...", нагласио је Вучић.

 

Указао је и да сем страних компанија мало ко користи оклакшице код новозапсолених односно попуста од 70 одсто на све радне обавезе за новозапослене.

"Пред нама су задаци бриге за предузећа у реструктурирању. То нису предузећа у реструктурирању већ она која су банкротирала, а имамо их 160 и дрзимо их на државној помоћи...Ми ћемо се за добар број предузећа побринути и покушати да решимо питање тих радника ФАП, "14. октобар", Симпо и Железара", истакао је Вучић.

 

Важно је, додао је и да се реши, проблем са Петрохемијом и "све радимо да би обичан радник имао будућност".

 

ПОМАГАЋЕМО УСПЕШНИМА ДА БУДУ ШТО УСПЕШНИЈИ

 

Вучић је изјавио да је политика његове владе да помаже успешнима да буду још успешнији, за разлику од претходних влада које су немилице трошиле да покрију губитке неуспешних.

 

Он је након обиласка домаћинства породице Мужлаи, рекао да влада није могла да изабере бољи амбијент да обележи сто дана рада.

"Нисмо могли да изаберемо бољу локацију. Да се од вас научимо марљивости, раду и поштовању обавеза и одговрности, јер знам да вам је потребно да радите за овакав успех 365 дана у години, да за вас не постоје викенди", рекао је Вучић обраћајући се домаћинима:

 

Додао је да је реч о домаћинству које ће ове године произвести милион литара најквалитетнијег млека, те да је у Србији мало тако узорних, великих и успесних домаћинстава.

"Зато је наша политика да помажемо успешне да буду јос успешнији, да гледамо како можемо да направимо највећи резултат за државу и то ћемо и да чинимо", поручио је премијер, наводећи да је пракса претходних влада била да се немилице покривају губици оних који су лосе радили.

 

Ово је прва влада с планом и намером да га испуни

 

Вучић је изјавио да је Влада за 100 дана рада покушала да покаже како на одговоран, поштен и озбиљан начин може да се покрене оно што, како је рекао, деценијама није рађено, поручивши да је први пут у модерној историји Србије једна влада показала да има план и намеру да га се стриктно придржава.

 

Вучић је након обиласка фарме "Мужлаи" у Бачком Градишту рекао је политика државе и ове владе да мопаже успесне да постану још успеснији, за разлику од претходних влада које су увек помагале неуспесне.

"Наша политика је да гледамо како можемо да направимо највећи резултат", поручио је Вучић.

 

Ми смо за ових 100 дана покушали да грађанима Србије покажемо како да на одговоран, поштен, озбиљан, начин покренемо нешто на шта нико деценијама није о браћао пажњу, рекао је Вучић, указавши на покретање пословног амбијента, доношење закона...

 

Навео је и да је влада доносила законе који нису наишли одмах на одобравање у јавности, али да верује да ће грађани наредних година умети да поштују што је ова влада почела да ствара темеље за буућност, а не само да размишља о политичком рејтингу.

"Ово наше путовање биће испуњено испитима, застојима, и надам се да ће се окончати великим успехом за Србију. Не можемо да предвидимо будућност, али заједно смо почели да је обликујемо", истакао је Вучић.

 

Ко гура камен, а ко ће водити Железнице?

 

Вучић је рекао да нема ништа чак ни против оштрих критика владе, али ако то раде људи који имају кредибилитет, а не они који ама баш ништа не раде.

"Хајде, реците ми шта је радио (Бојан) Пајтић у претходних сто дана", упитао је премијер на конференцији за новинаре, на којој су питања постављали и окупљени грађани.

 

Или, додао је, када вас питам ко ће да води Железницу, јер сваке године бацамо 130 милиона евра, јесу ли то Живкових, Борко Стефановић...

"Па, давали бисмо у том случају 250 милиона евра", приметуо је Вучић и упитао ко су ти људи, посто слуша како тога има на сваком месту, али да је увидом у конкурсну документацију за нека друга јавна предузећа констатовао да је боље да не препричава шта је све видео у тој конкурсној документацији.

 

Наводећи да је одсуствовао само са једне седнице владе у претходних сто дана и то зато што је био у Немачкој, Вучић је поручио: ."А питајте неке друге на колико су седница владе били присутни...ни на 15-20 одсто седница влада које су водили нису присуствовали, али ту је народ који ће свачији рад да процени.

"Иако је наш народ увек био незадовољан сигуран сам да људи умеју да поштују одговорност, озбиљност, рад и марљивост који се увек и апсолутно исплати. Немам ништа против сваке критике ако је разумна и нормална. Нема сумње да смо грешили и то ћемо да поправљамо, али не волим да нас критикују они који не раде ништа", казао је премијер.

 

Вучић је приметио да у Србији када год неко има идеју да нешто промени на боље сви скоче и кажу:"Е, немој то".

 

Плаши се зато, додао је, да грађани Србије готово никада не знају шта хоће, па се тим поводом сетио и изреке коју је често користио Зоран Ђинђић.

"Не мислим да се поредим на било који начин, али (Зоран) Ђинђић је имао једну добру реченицу која се ретко цитира, а она гласи: У Србији када неки човек гура камен већина народа навија за камен", рекао је премијер и додао "то је ствар коју ћете морати да мењате".

 

Вучић позвао грађане и синдикате да се придруже реформама

 

Вучић је позвао све грађане и синдикате да помогну у спровођењу владиних реформи и изградњи боље Србије за све грађане и будуће генерације.

 

Вучић је обећао додатну помоћ за све који желе да инвестирају у Србију. Влада ће, додао је, посебно подстицати домаће привреднике, сељаке, раднике и предузетнички дух.

"Ми смо до сада подстицали и домаћа и страна улагања у нашу земљу. То ћемо да радимо и у будућности, али само молим све нас у влади али и све друге и медије да разумеју да је будућност у приватном послу, у приватној иницијативи зато што ћемо изједначавати и права и обавезе приватног и јавног сектора и никада се неће догодити да плате у јавном сектору буду 50-60 одсто више од зарада у приватном сектору", рекао је премијер.

 

Он је указао да држава живи од пореза приватника и да зато мора да се подстиче и јача приватни сектор.

 

Истакао је да промене неће бити нимало лаке и да ће донети и проблеме, а можда и политичке сукобе.

"Али без тих промена Србија неће моћи да опстане", рекао је Вучић.

 

Грађане и синдикате је позвао да се придруже влади у њеном раду на спровођењу реформи истакавши да је пред њом пуно посла.

"Морамо да будемо истрајни у извршавању плана и то је план за који знамо да ће нам донети бољу Србију од оне у којој данас живимо", рекао је Вучић уверен да ће актуелна влада успети да изгради бољу Србију и да ће будућим генерацијама оставити државу у којој ће моћи да живе без страха од банкротства.

"Сада је тренутак да кренемо заједно напред. Захвалан сам члановима владе на пожртвовању, одговорности на озбиљности...", рекао је премијер.

 

Он је најзад медијима захвалио на добрим речима, али и на критици уверен, како каже, да ће у наредним годинама Србији бити боље.

 

Не зна се још ко ће бити министар финансија

 

Вучић је рекао да се још не зна ко ће у Влади Србије бити министар финансија.

 

Он је на конференцији за новинаре одговарајући на конкретно питање зна ли се ко ће бити министар финансија уместо Лазара Крстића који је дао оставку, одговорио кратко: Не.

 

Крстић је оставку дао након консултација с премијером, а с обзиром да се нису сложили у вези с брзином реформи и драстичним смањењем пензија и плата, и његов је ресор у међувремену преузео минисртар привред е Душан Вујовић.

 

Сутра би у Скупстини Србије требало да буде одлучено ко ће бити нови министар финансија, а кандидат је управо Вујовић.

 

Влада се држи плана реформе, не интересују ме наредни избори

 

Вучић је поновио да ће се влада држати плана реформи и да ће Србија имати стабилне финансије, да држава неће банкротирати и поручио да га не интересују резултати наредних избора.

 

Вучић је казао да ништа није лагао у изборној кампањи, да неће никоме да се удвара, те да одлуке које влада доноси не доноси "због наше неспособности већ због оних који су довели до банкротства".

"Држава ће имати стабилне финансије и неће нико никога у овој земљи да лаже...Не интересују ме следећи резултати избора", казао је Вучић.

 

Поручио је и да је намера државе да подстакне запошљавање и да му није јасно зашто се сви стиде да кажу да је смањена незапосленост.

"Зашто се стиде? Зато што у Србији пролази само негативна вест и добра је вест само она која је негативна... Неки су нам оставили 26 одсто незапослених... Успели смо да зауставимо негативни тренд", казао је Вучић.

 

Развијаћемо сточарство

 

Вучић је изјавио да је највећи проблем српске пољопривреде сточарство и поручио да ће Влада Србије посветити посебну пажњу његовом развоју, а посебно изградњи фабрика за прераду сировина.

 

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Бачком Градишту где је обележено сто дана рада владе, рекао да је за српску пољопривреду најважније да стимулише ратаре да буду сточари истакавши да је то њен највећи проблем.

"Имамо и проблем да мали број људи жели да ради у шточарству. Посебно ћемо да подстичемо шточарство и развој шточарства, јер сада имамо огромне капацитете и могућност за извоз меса и месних прерађевина", рекао је Вучић.

 

Према његовим речима, посебно ће се радити на изградњи мануфактура и фабрика за прераду сировина.

"То је зато што када извозимо, ми извозимо производ у висини од 0,7 евра по килограму, а увозимо производ од 2,5 евра по килограму, што ће рећи да увозимо полупрерађевине и прерађевине, а извозимо сировину. То су ствари којима ћемо се морати да се посветимо у наредном перидоу и верујем да ћемо ту успети да створимо право такмичење, конкуренцију и тржиште", рекао је Вучић.

 

Он је као добар пример навео пример фарме "Мужлаи" која, како каже, годишње произведе милион литара млека и други је највећи индивидуални добављач за највећег произвођача млека у Србији.

 

Вучић је подвукао да је породица Мужлаи зарађени новац вратила у сточарство и почела да зарађује више, истакавши да је то пример како и Србија може да почне да зарађује више и направи боље резултате.

"Иако имамо тешку годину, да тежу не можемо да имамо, због поплава, киша и невремена, у првих шест месеци имамо раст извоза пољопривредних производа већи за 20 одсто и смањење увоза од седам одсто", рекао је Вучић истакавши да је поносан на резултате који се постижу у српској пољопривреди.

 

Он је обећао и да ће влада у наредном периоду, за разлику од ранијих година, помагати успешне попут фарме Мужлаи како би били још успешнији.

 

 

Извор : Тањуг