Вести

Подршка Француске Србији на путу ка ЕУ

 

Председник и премијер Француске подржавају Србију на путу ка ЕУ, али и у унутрашњим реформама, пренео је француски министар економије, привредног опоравка и дигиталне економије Арно Монтбур српском премијеру Александру Вучићу.

Министар Монтбур нагласио је да је француска страна спремна да са Србијом подели искуства у примени јавно-приватног партнерства и предложио конкретну сарадњу министарстава економије две земље, јавља Тањуг.

На почетку састанка, министар Монтбур је изјавио да је посета премијера Вучића, министра привреде Душана Вујовића и градоначелника Београда Синише Малог изузетна прилика за развој сарадње две земље, а премијер Вучић је рекао да се Србија нада и очекује веће присуство Француске у региону Западног Балкана.

 

Вучић је рекао да је српска делегација разговарала са представницима француских компанија, који су заинтересовани да улажу у Србији, и с некима од њих, како је навео, договорена је конкретна сарадња, а с некима проширење већ постојећих инвестиција.

 

Премијер Вучић је француског министра обавестио и о реформама и новим законима које Србија планира да усвоји до краја лета, а посебно је затражио подршку Француске у реализацији инфраструктурних пројеката, пре свега железнице, метроа и аеродрома.

 

У том смислу, француски министар је предложио формирање билатералне радне групе која ће пронаћи адекватно решење и нагласио да две владе морају бити укључене у процес реализације тих пројеката, посебно метроа.

 

На крају састанка, премијер Вучић је закључио да ће, уколико буде остварено 50 одсто од предложеног, улога Француске бити велика, а Србија успешнија.

 

 

Председник српске владе посебно је захвалио Француској на асистенцији у припреми донаторске конференције и позвао министра Монтбура да посети Србију.

 

Изјава Александра Вучића

 

 

 

 

Вучић: Очекујем конкретне резултате

 

Према оцени премијера Александра Вучића, данашња посета Француској је успешна и од ње очекује конкретне резултате. У изјави новинарима, Вучић је рекао да је наишао на одличан пријем и да је урађено неколико важних ствари за земљу.

 

"Оно што данас у Србији не постоји, на пример, железнички систем, договорили смо да у будућности решавамо заједно с Французима. Договорили смо, такође и заједничке акције у области пољопривреде, почев од афлатоксина, а решаваћемо их заједно и користећи француско искуство и знање", објаснио је Вучић.

 

Најавио је скори завршетак разговора с компанијом "Хачинсон" о доласку и улагању у Србији и додао да је реч о конкурентима "Купер стандарда" и "Континентала", као и да ће то бити инвестиција у општини Рума.

 

Како је рекао, разговарано је о многим пројектима за које су Французи заинтересовани, између осталих и о аеродрому у Београду, при чему је инсистирао на аеродромима у Нишу и Краљеву.

 

Министар Монтбур је, према Вучићевим речима, изразио спремност Француске да размотри начине и моделе финансирања метроа тако да не утичу на повећање јавног дуга нити на већи фискални дефицит, чиме би Србија "драматично повећала шансе за економски опоравак у наредном периоду".

 

Кад је реч о метроу, Вучић је приметио да до сада нисмо ни могли о тој теми да разговарамо, јер су грађанима сервиране неистине, а и за ту би инвестицију већ у првој фази било потребно 700 милиона евра и исто толико у другој фази, што би, према његовим речима, утицало значајно на јавни дуг.

 

Упитан о продаји "Телекома", Вучић је рекао да није реч о продаји "сребрнине" како неки тврде, већ о компанији која стално губи вредност, због чега је потребно искористити тренутак када се може добити највише, а онда тај новац уложити у конкретне пројекте.

 

Вучић је подсетио да је Србија покушала да прода "Телеком" 2011. и да тада није могла да добије 1,2 милијарде евра, колико је тражила, додајући да је сада намера да се тражи милијарда и по или више.

 

Тендер ће бити отворен и транспарентан, рекао је премијер, нагласивши да француске компаније траже само поштене услове.

 

Вучић се вечерас састао и с француским колегом Мануелом Валсом, а данас је присуствовао радном ручку на позив председнице Спољнополитичког одбора Народне скупштине Француске Елизабет Гигу.


Текст : РТС

Видео : Тањуг