Вести

ПОКРАЈИНСКИ ИЗБОРИ ЗА ШЕСТ ДО ДЕВЕТ МЕСЕЦИ

Он је казао да ће владајућа већина у покрајинској скупштини потрошити два до три месеца у, како је рекао, "небулозним изјавама" и ништа неће почети да ради на усаглашавању Статута јер то, како је истакао, није интерес (председник Извршног већа Војводине) Бојана Пајтића.

Вучевић, који је и члан Председништва СНС и председник Градског одбора те странке у Новом Саду, казао је да као правник сматра да неће бити могуће да се промени Статут, јер су писци тог документа предвидели да је за његово доношење потребна надполовична, а за измену и допуну двотрећинска већина у Скупштини Војводине.

"Мислим да владајућа коалиција у Покрајини нема двотрећинску већину у Скупштини Војводине", рекао је Вучевић у изјави Тањугу и додао да је према Уставу, покрајински парламент највиши орган у Војводини и да покрајинска влада не може да буде на истом нивоу власти са покрајинском скупштином.

То значи, како каже, да је садашња организација власти у Покрајини неуставна и незаконита и да се мора потпуно другачије уредити извршна власт, а тиме је, како је истакао, аутоматски пала влада Бојана Пајтића.

По Вучевићевим речима, уколико владајућа већина у Војводини на неки начин и усклади Статут са Уставом, мора се бирати нова покрајинска влада која ће организационо, у надлежностима бити потпуно другачије уређена у односу на садашњу скупштину и то је, како је рекао, кључни проблем код конципирања Статута, поред других ствари које су излазиле из оквира аутономије.

"Важно је истаћи да нико не намерава да угрози аутономију Војводине која је гарантована Уставом и законима Републике Србије. Ником не пада на памет да се игра са тим. Приче око напада на аутономију су само прикривање онога што су они радили против интереса грађана Војводине и огромне пљачке која се спроводила у покрајинским институцијама“, казао је председник Градског одбора СНС Нови Сад.

Вучевић је предлажио да председник Народне Скупштине Небојша Стефановић и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор договоре једно мешовито парламентарно тело које ће почети рад на усаглашавању Статута Војводине са Уставом Србије.

"Требало је већ да узму најеминентније стручњаке и да започну рад на усаглашвању Статута. Став СНС је да се крене у усаглашавање Статута и на решавање проблема јер имамо ситуацију која је јако лоша за АП Војводину", казао је Вучевић, додајући да је до те ситуације дошло "катострофалном политиком Демократске странке и катастрофалним начином доношења одлука".

По Вучевићевим речима Бојан Пајтић и ДС мора, на неким наредним изборима, сносити политичку одговорност "зато што је донет противуставан Статут, што су замајавани грађани Војводине и што су своје одлуке базирали и конципирали на неуставном Статуту“.

На питање шта ће се десити уколико се у предвиђених шест месеци Статут АП Војводине не усагласи са Уставом Србије, а владајућа већина у Покрајини не распише изборе, Вучевић је одговорио да је Уставом дефинисано да је Влада Србије одговорна за спровођење одлука Уставног суда.

"Постоји одговорност Владе Србије за спровођење одлука Уставног суда", рекао је Вучевић, напомињући да Статут Војводине мора бити потврђен од републичке скупштине.

Уставни суд Србије одлучио је почетком децембра да поједине одредбе Статута АП Војводине нису у складу са Уставом Републике Србије и дао рок од шест месеци да се Статут усклади са Уставом.

Вучевић је изјавио да је ових дана у Новом Саду на делу политички оркестрирана капања против градске власти.

Он је појаснио да се у Новом Саду дешава феномен да неке организације и удружења, које нису добиле новчана средства на конкурсима колика су они предвидели својим програмима, константно уцењују градску власт потенцијалним издавањем саопшења за јавност.

"Док сам на овој функцији новац из градске касе распоређиваће се правично и у складу са законом", рекао је Вучевић, додајући да нико не може да врши уцене према градској власти да би, како је казао, испунио сопствену жељу.

Градоначелник Новог Сада је истакао да врло добро зна зашто је то рекао јер се, како је нагласио, води оркестрирана политичка кампања из области културе и социјалне полилтике.

"Видећете да ће наредних дана бити злоупотреба и око мањинских права, а све у циљу оних који су више него уздрхтали на политичкој сцени", рекао је Вучевић.

Он је подвукао да "могу да уцењују колико хоће и да издају каква год хоће саопштења", градска управа ће, по његовим рецима, искључиво радити само у складу са законом.