Вести

"Полиције СРБ и ЦГ посвећене грађанима"

 

Боља гранична контрола и добра сарадња у борби против организованог криминала и корупције показаће да су полиције Црне Горе и Србије веома посвећене грађанима, поручено је након састанка министара унутрашњих послова две земље, Рашка Коњевића и Небојше Стефановића.

 

„Надам се да ће добра искуства европских интеграција и боља гранична контрола, али, пре свега, добра сарадња у борби против организованог криминала и корупције, показати да су обе полиције посвећене грађанима, пошто полиција увек мора да буде уз свој народ и то је нешто чему ћемо све више тежити у наредним годинама“, казао је Стефановић.

 

Он је, упитан колико је, након отмице дјевојчице у Београду, овај регион погодно тло за такво нешто и колико су гранични прелази безбедни, рекао да је добра и правовремена реакција полиције у Србији показала да би то наш регион би требало да заобилази.

„Надам се да се нигде неће догодити таква ствар“, рекао је он, додајући да ће, што се Србије тиче, реакција полиције сваки пут бити муњевита и да нико неће напустити Србију док се такво дете не пронађе.

 

Све то, како је рекао, схватају веома озбиљно, подсећајући да су, кад је у питању тај случај, од француске полиције у року од једног дана имали све податке и информације.

 

„Таква врста добре полицијске сарадње, а уверен сам да са Црном Гором мора бити најтеснија и најближа, доприноси да се дестимулишту сви који размишљају да украду неко наше дете. Кад кажем наше, мислим и на Србију и на Црну Гору“, рекао је Стефановић.

 

Стефановић је, поводом истраге о онима који су Дарку Шарићу помагали у Црној Гори, рекао да раде све провере и да ће на захтев тужилаца урадити све што сматрају да треба да се уради.

 

„Не могу сад да кажем више детаља, јер нисмо дошли до релевантних чињеница које би могли да кажемо, а да не нашкодимо даљем току истраге, али ћемо, кад буде завршено све, обавестити јавност или да смо завршили комплетну истрагу и да више нема праваца које ми истражујемо или да смо дошли до релевантних чињеница“, казао је он.

 

Стефановић је, на питање да ли су повезани убиство Горана Радомана у Београду и експлозија у Блоку пет у Подгорици, казао да постоје одређене сумње у том смислу.

 

„Ово је један од приоритета за полицију Србије, зато што желимо да покажемо да је решење убиства веома важно, поготово што се ради о неком ко није наш држављанин“, казао је он, додајући да интензивно сарађују са полицијом Црне Горе.

 

Коњевић је, на питање да ли је са том експлозијом повезано одузимање на десетине аутомобила, казао да је то активност црногорске полиције коју предузима са надлежним тужилаштвима. „И уз одговарајаућа процедурална одобрења од надлежних судских инстанци спроводи активност која је у домену оперативног рада полиције, једна од мера“.

 

„Повезано је са сваким потенцијалним кривичним делом које се десило, за које сумњамо да може да има везу са одређеним особама које су предмет интересовања полиције“, рекао је Конејвић.

 

Коњевић је саопштио да је са колегом из Србије данас разговарао о даљем јачању сарадње две полиције, посебно у делу сарадње криминалистичких полиција, у светлу оног што је посебно интересовање Црне Горе било, за нека дешавања у Црној Гори у претходних неколико месеци.

 

На састанку је договорено да, кад су у питању европске интеграције, све оно где Црна Гора Србији или обратно могу да помогну, да допринесу да обе земље у својој динамици наставе на квалитетан начин европски пут.

 

„Разговарали смо о области ванредних ситуација и констатовали да је свака регионална иницијатива у том сегменту добродошла“, казао је Коњевић.

 

Он и Стефановић су, како је рекао, разговарали о бољој динамици у ратификацији одрређених споразума о граничним прелазима који су усаглашени.

 

„Да интензивирамо комуникацију надлежних експертских комисија у делу споразума који нису досад договорени и договорили да, уз сагласност два министра, експертске комисије у наредном периоду наставе рад на тим споразумима“, казао је Коњевић.

 

Стефановић је поручио да Србија хоће да буде потпуно посвећена борби против организованог криминала и корупције и да снажнија сарадња две криминалистичке полиције може да доведе до повећања безбедности грађана две земље.

 

„Разговарали смо о бољој граничној контроли и отварању нових граничних прелаза, за шта постоје експертски тимови и једне и друге земље и на томе ћемо радити у наредном периоду, у складу и са финансијским могућностима полиције“, казао је он.

 

Што се тиче ванредних ситуација, додао је, у региону имају потпуно исти интерес. „Можемо, нажалост, само да очекујемо у будућности више поплава, пожара и земљотреса, такво је подручје. Морамо, што се тиче наших капацитета, да будемо спремнији да изађемо на крај са таквим појавама“.

 

„Ниједна земља нема довољно новца да за све буде потпуно експертска и направи опрему за сваку од тих ситуција, бар не у наредном периоду“, рекао је Стефановић.

 

Према његовим ријечима, у томе су две значајне ствари – прикључивање европском механизму цивилне заштите и регионална и билатерална сарадња на различитим нивоима.

 

Извор: РТЦГ
Фото: Гов.ме