Вести

Потпуно реконструисана Основна школа „Иван Горан Ковачић”

 

Градски менаџер Горан Весић, са чланицама Градског већа Тањом Поповић и Мирјаном Милутиновић и директором Агенције за инвестиције и становање Луком Петровићем, обишао је данас Основну школу „Иван Горан Ковачић” на Звездари, у којој су у току  радови на комплетној санацији и реконструкцији објекта.

Грађевински и технички радови обухватили су реконструкцију свих површина у ходницима и учионицама, потпуну санацију фискултурне сале, поправку фасаде атријума, као и комплетну обнову дворишта школе.

Горан Весић је захвалио Луки Петровићу и Агенцији за инвестиције и становање на успешно завршеном великом послу који је урађен за свега шест месеци и што ће, како је и планирано, ова школа 1. септембра у потпуно обновљеном амбијенту поново прими ђаке.

– Град Београд је и до сада улагао на територији општине Звездара, а ова школа је само један од таквих примера. Наредни пројекти ће бити у Малом Мокром Лугу, где ће се уместо садашњег неусловног изградити дом здравља и школа „Драгојло Дудић”, која је из тридесетих година прошлог века и захтева потпуну реконструкцију. Уредили смо и велики број паркова на општини, а сутра ћемо отворити још једно игралиште за децу у Улици Радоја Кондића. На овај начин желимо да покажемо да су сви делови града равноправни, свуда желимо да уложимо новац и подигнемо стандард суграђана – рекао је Горан Весић.

Он је истовремено захвалио и ГСП „Београд”, које је од 1. марта, када је почела реконструкција ове школе, обезбедило бесплатан превоз за сву децу која су друго полугодиште похађала у најближим суседним школама.

– Ученици ове школе похађали су наставу у школама „Браћа Барух” и „1300 каплара”, а ГСП „Београд” је обезбедио бесплатан превоз, чиме смо показали да можемо да функционишемо као уређено друштво које брине не само о деци, већ обезбеђује да сви суграђани имају квалитет живота какав доликује једној европској престоници у 21. веку. Тренутно радимо и анализу основних и средњих школа у Београду, и када она буде завршена, знаћемо тачно стање тих простора и потребу улагања у њих, што ће нам омогућити да много боље рационализујемо мрежу школа – истакао је Горан Весић.

Лука Петровић, директор Агенције за инвестиције и становање, истакао је да је реконструкција Основне школе „Иван Горан Ковачић” при крају, а да је укупна вредност радова 115 милиона динара.

–  Радови ће бити завршени у року, а тренутно се у дворишту раде темељи за кошеве, комплетира противпожарно степениште, фасадни радови су при крају и поставља се паркет у фискултурној сали и билиотеци. На градилишту је сваки дан 70 радника и очекујем да 1. септембра 732 малишана уђе у своје клупе и да настава почне. Агенција ће до краја године, поред поменутих радова у Малом Мокром Лугу спровести и јавну набавку за комбиновану дечју установу у Алтини, а у оквиру радова на нискоградњи, у току су активности на реконструкцији Булевара ослобођења до Ветеринарског факултета, заједно са Тргом Славија – рекао је Лука Петровић.

Радове на реконструкцији школе изводи предузеће „Златибор градња”, а надзор је поверен Саобраћајном институту „ЦИП”.