Вести

ПРЕВЕНЦИЈА И РАНО ОТКРИВАЊЕ РАКА ДОЈКЕ

ПРЕВЕНЦИЈА И РАНО ОТКРИВАЊЕ РАКА ДОЈКЕ
 
Полазећи од значаја здравствене едукације, као средства за превенцију и спречавање различитих облика обољевања, Српска напредна странка Звездара је у суботу 19. новебра 2016. године у МЗ Миријево, Школски трг 2, организовала трибину на тему: ''Превенција и рано откривање рака дојке''. Трибину су држале директорка Завода за јавно здравље Панчево, примаријус Др Љиљана Лазић и председница Удружења жена оболелих и лечених од рака дојке ''Будимо заједно'', иначе и сама лечена од ове опаке болести Јасмина Црниловић-Лукић.  
Др Љиљана Лазић скренула је пажњу да је рак дојке најчешћи облик рака код жена и водећи узрок смрти у женској популацији, иако ни међу мушкарцима није занемарљив. Обзиром да је Србија друга на светској листи смртности од рака дојке, рано откривање и правилан третман пружају најбоље шансе за излечење рака дојке. Када је рак ограничен на дојку, стопа 5-годишњег преживљавања је преко 95%. Република Србја је започела низ програма за рано откривање рака дојке, као што је бесплатан ултра звук или скрининг мамографијом, који имају скоро сви Домови здравља у Београду: ''Када годовримо о скринингу, то подразумева преглед на изглед здравих жена, без присутних симптома и знакова болести, којим се могу открити ране промене у ткиву дојке, када је ефикасно лечење могуће''. Др Лазић изнела је план раног откривања у фазама:
• самопреглед дојки – једном месечно;
• клинички прегледи дојки од стране лекара - једном годишње; 
• ултра звук - по препоруци лекара;
• скрининг-мамографије - на 2 године.
 
       
 
 
 Јасмина Црниловић-Лукић, полазећи од свог искуства, откривања, операције и лечења рака дојке, јасно је дала до знања да се данас осећа као здрава и физички активна жена, који сопственим примером жели да допринесе јачању свести о превенцији ове болести, због чега је основала Удружење ''Будимо заједно''. Објашњавајући кораке при саопрегледу, она је обавестила присутне да је Удружење израдило апликацију ''Breast test'', која даје основне кораке у самопрегледу дојки на правилан начин.
Трибина је завршена бројним питањима присутних, а Српска напредна странка настојаће да и у наредном периоду организује већи број едукативних радионица и трибина на тему здравствених проблема.