Вести

ПРОГЛАШЕНА ТРОДНЕВНА ЖАЛОСТ У СРБИЈИ

Влада Србије је, због великог броја жртава насталих у катaстрофалним поплавама на подручју Србије, прогласила тродневну жалост - 21. 22. и 23. маја.

Премијер Александар Вучић је Владу Србије обавестио да пронађена особа из Варварина која се сматрала несталом. Такође, рекао је да очекује да ће можда у петак бити могуће да се укине стање ванредне ситуације на подручју Републике.

Вучић је на седници Владе прецизирао да је у Обреновцу пронађено 14 жртава и да су размере катастрофе која је погодила Србију десетоструко снажније него што је то у осталим земљама региона, али да нада да се по броју жртава то неће видети.

Вучић је рекао да су највероватније половина утопљеници, а половина преминули. "Резултати обдукције ће јасно бити предочени за свако лице" рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се у једном тренутку помислило да је због временских услова и опадања реке Саве ближи крај катастрофе, али тзв. леђне воде и натопљени бедеми створили су још проблема. А то нам се, додао је, догодило у Забрежју.

Дајући информацију о томе шта је све учињено јуче на терену, премијер је рекао да су мере на ТЕНТ-у предузете мере тако да је он практично окружен бедемима од Саве и леђних вода, те је направљено право острво око термоелектране, а тиме смо, рекао је Вучић, покушали да је заштитимо по сваку цену.

На сваки начин све што је урађено изискивало је огроман напор свих јединица које су у томе учествовале, рекао је Вучић и још једном захвалио свима који су прихватили евакуацију из Забрежја.

"Ми не очекујемо без обзира што се Колубара одбија од Саве да нам се понови нешто ни близу што се догодило у првим данима кризе", поручио је Вучић.

Нема потребе да аплицирамо за помоћ са другима

Вучић је рекао да ће Србија имати штете више од 0,64 БДП, да је материјална штета у Србији неупоредиво већа од других и да не треба да улазимо са другима у тражење те помоћи.

Он је наложио министрима који се директно баве евроинтеграцијама и финансијама и економијом да припреме додатну документацију и додатни напор уложе како би аплицирали за те фондове као и да видимо да ли можемо да повучемо 30 милиона евра за које нисмо имали пројекте.

Премијер је рекао да су штете огромне, али да треба рећи локалним самоуправама да неће нико никога варати и упозорио их да им не падне на памет да варају своју државу и приказују штете и траже помоћ већу него што је потребно.

Вучић је најавио да ће бити три или четири контроле за сваку пријављену штету али и обећао да ће људима бити надокнађено све што су изгубили.

Београд и Шабац без кривичних дела током кризе због поплава

Премијер је саопштио да у Београду и Шапцу током кризе због поплава није било кривичних дела. На подручју општине Шабац није било ниједног кривичног дела за последња три дана, а у Београду у последња два дана, што, истакао је, говори о одговорности и заједништву.

Према Вучићевим речима, прексиноћ и ноћ пре тога ухапшено је нешто нарко дилера, којима је одузета одређена количина дроге, колико им се уобичајено одузима током два месеца.

Не реагујте на злураде коментаре, они то не заслужују

Премијер Вучић саветовао је министрима да не реагују на злураде коментаре о размерама штете, жртвама и мерама које се предузимају за њихову санацију.

На опаску министра одбране Братислава Гашића да су, упркос злурадим коментарима, све мере које су предузеле стручне екипе, али пре свега грађани и добровољци, донеле изузетне резултате, Вучић је подсетио да можда ни сам није требало да реагује на неумесне опаске о хиљадама жртава.

"А то што вас нападају на терену, обраћам се и теби Селаковићу, нека вас нападају. Па и мене нападају свакодневно, али добро је да сте на терену, да вас људи виде, да сте уз свој народ, а што вас нападају морате да издржите", поручио је Вучић на седници Владе Србије, у делу отвореном за јавност.

Он је додао да су све време кризе били крајње отворени према грађанима, да нису ништа прећутали, а да је једина ствар коју нису рекли како би се одвијала крајња одбрана ТЕНТ-а.

"Бранили бисмо га методама о којима не могу да вам говорим, то је једина ствар коју нисмо јавно рекли, јер би то изазвало кризу на другом месту, али до такве кризе неће ни доћи", уверен је премијер.