Вести

Србија за две године бити нормална земља, уколико све предвиђене мере буду спроведене

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија за две године бити нормална земља, уколико све предвиђене мере буду спроведене.

 

Вучић је у интервјуу за Б92 оценио да ће ова влада платити политичку цену предузетих мера, иако се њима спречава банкрот, а Србија уводи у ред нормалних земаља, али да се он и не бори за власт, већ за људе, народ и будућност. 

 

"Ми смо направили план који смо испунили скоро у потпуности, сви га подржавају, и Светска банка и ММф и шеф Мисије ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт", рекао је Вучић. 

 

Премијер је рекао да је ових дана стигла милијарда долара из УАЕ за попуњавање државног буџета - пензије и плате, као и за покривање неких кредита. 

 

Вучић је прецизирао да ће солидарни порез бити укинут у септембру. 

 

Према његовим речима, плате у јавном сектору и пензије порашће кад дође до повећања производње од три одсто, раста БДП и кад "будемо зарадили довољно".

 

Вучић је рекао да су јавне финансије доведене до руба пропасти, истичући да разуме мере које је хтео да предузме бивши министар финансија Лазар Крстић, укључујући смањење пензија од 20 одсто и плата у јавном сектору од најмање 15 одсто, али би оне, према његовим речима, биле "нека врсту шок терапије" коју грађани Србије не би могли да преживе. 

 

"Те мере је било немогуће спровести у дело, то је као да пацијент болује од тешке болести која се не може решити аспирином, али не може ни да преживи операцију, не може да преживи ни анестезију. Па да не буде - операција успела, пацијент умро, дајте да урадимо нешто што је болно, али што можемо да преживимо", рекао је Вучић. 

 

Он је рекао да влада неће посегнути за мерама какве предлаже фискални савет, иако он веома добро процењује ситуацију.

 

Премијер је поручио да пензионери не треба да страхују, да неће бити доведени на ивицу пропасти, између осталог и зато што од њихових пензија не живе само они, већ издржавају и своју децу.

 

Влада се, објаснио је, одлучила за безболније мере за заустављање пропасти, односно банкрота који би уследио за шест месеци да се наставило са политиком каква је вођена до сада, посебно од 2007. до 2009. године.

 

Вучић је рекао и да Србија по питању украјинске кризе остаје на позицији да поштује норме међународног јавног права, да се понаша одговорно и усклађује своје одлуке најчешће са ЕУ, али да из економских, а не само традиционалних и историјских, разлога сматра да је најбоље решење за нас да не уводимо санкције Русији. 

 

"Поштујемо међународно јавно право, али за Србију је важно да не зависимо од украјинског гаса", прецизирао је перемијер.

 

Он је рекао да овакав став није крио ни пред немачком канцеларком Ангелом Меркел, нити пред руским председником Владимиром Путином, којем је потврдио да Србија остаје на европском путу.

 

На питање да ли је Путин на то нешто рекао, он је навео да је шеф руске државе на то узвратио да зато што Србија не иде у Евроазијски савез, он не може без својих партнера да донесе одлуку о увозу фијат аутомобила из Србије. 

 

Вучић је рекао да позицију Србије не би дефинисао као неутралну, већ као политику која одговара Србији.

 

Волео бих да ми неко одговори шта би Србија радила када би цена гаса скочила на 500 динара или када би нам био забрањен извоз пољопривредних производа, приметио је Вучић.

 

Према његовим речима, није било никаквих ултиматума из Европе, али да они очекују веће приближавање ставова са ЕУ.

 

Како је додао, ако би било неких ултиматума, а није их било, влада би са тим питањем изашла пред парламент.

 

"Ми не седимо на две столице, већ у вагону који иде у Европу, а ми у том вагону размишљамо како да нам буде удобније, да седнемо у нормалну фотељу, а не у дрвену клупу. Седели бисмо на дрвеној ако бисмо се понашали неодговорно према грађанима" рекао еј Вучић.

 

"Имао сам огромну трему када сам се сретао са Меркеловом, са Путином, због велике одговорности према Србији и нашем народу, али нема страха. Ангела Меркел добро разуме проблеме у Србији, нашу ситуацију и мислим да је њихова жеља јака српска економија", рекао је Вучић. 

 

Вучић је потврдио да ће Путин посетити Србију и рекао да очекује да ће тада мање разговарати о украјинској кризи.

 

Нећу разговарати с представницом ОЕБС, није се извинила

 

Вучић је рекао да није добио извињење од представнице ОЕБС-а задужене за слободу медија Дуње МИјатовић и да неће да разговара са њом.

 

Вучић је одговарајући на више питања, међу којима и да ли је стигло извињење из ОЕБС-а у вези са скидањем сајтова и оптужбама за цензуру рекао: 

"Од пристојних људи добијете извињење, а од оних других га не добијете".

 

Он је додао и да неће да разговара са представницом ОЕБС-а задуженом за слободу медија Дуњом МИјатовић "због њених лажи и неистина".

 

Не занима ме политика, већ мисија

 

Премијер је рекао да га не занима бављење политиком као таквом, већ да своју позицију председника владе види као могућност да испуни своју мисију.

 

"Немам намеру да се бавим политичким животом кад не будем председник владе", рекао је Вучић и додао : "Могу некога да саветујем, да кажем шта мислим о нечему, али, да идем у парламент и изговарам најружније речи о некоме зато што ми се не допада како води земљу, не пада ми на памет".

 

Он је истакао да не мисли да је његов рејтинг у народу веома висок и да верује да ће, између осталог и због мера које предузима, бити све нижи. 

"Српски народ је такав да лако пригрли неког и још брже га пусти низ воду, а они који су спроводили озбиљне и тешке рефоме никад неће бити популарни", рекао је Вучић.

 

Премијер је објаснио да је његова мисија да у овом мандату створи не само темеље, него и прву плочу на кући која може да буде удобна, нормална и лепа.

"Ако у томе не будемо успели, неко други ће имати још више проблема. Ја не желим да пропустимо прилику, хоћу да нам деца живе у овој земљи, да се овде школују и раде", рекао је Вучић. 

 

На питање како реагује на карикатуре у медијима где је и он "мета" премијер је рекао да је лепо када људи раде посао који добро знају, да ипак то не прати баш редовно, али да га је насмејала она у којој лежи на ексерима на летовању.

 

Вучић је одговорио и да ће му одмор бити викенд на Борском језеру и да сматра да му је као премијеру обавеза да новац троши у својој земљи посебно у време кризе.

 

Извор: Тањуг