Вести

Стефановић: Приоритет Министарства унутрашњих послова је повратак полиције у локалну заједницу.

Укупан криминал на подручју Војводине у прошлој години смањен за 8,9 одсто

 

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић представио је данас на седници Покрајинског савета за безбедност извештај о стању безбедности на подручју Аутономне покрајине Војводине за 2014. годину.

 

Истовремено, министар је најавио да ће од сутра почети да ради Одељење полиције у Новом насељу у Новом Саду, које ће заједно са патролама Жандармерије довести до повећања безбедности грађана.

 

Представљајући извештај, Стефановић је истакао да је укупан криминал на подручју Војводине у прошлој години у односу на 2013. смањен за 8,9 одсто, да је одузето 1,2 тоне наркотика и око 54 тоне резаног дувана и дувана у листу.

 

Стефановић је навео да је на подручју Војводине почињено више од 30 хиљада кривичних дела општег криминала или 9,2 одсто мање него 2013. године, а да су међу њима најзаступљенији имовински деликти, који су чинили 70 одсто.

 

„На територији Аутономне покрајине Војводине евидентирано је око 20 хиљада кривичних дела против имовине, што је за 13,3 одсто мање у односу на 2013. годину,“ рекао је Стефановић указавши да је смањен број разбојништава, разбојничких крађа, тешких крађа, крађа возила...

 

Министар је истакао да је остварена висока ефикасност у расветљавању ових кривичних дела, посебно изнуда - 77,8 одсто и разбојничких крађа - 65,5 одсто.

 

Он је нагласио да ће полиција, и поред повољне статистике, усмерити више снага на решавању ових случајева и да је један од приоритета реформи које се спроводе повратак полиције у заједницу.

 

Стратегија је урађена, ради се на изради акционог плана и циљ нам је да број полицајаца не буде значајно већи, али да буду тако распоређени да грађанима буду видљиви и да им улију сигурност рекао је Стефановић.

 

Министар је указао да је током прошле године на територији Војводине забележено 389 кривичних дела недозвољеног држања оружја и да је полиција одузела 460 комада.

 

Апелујући на грађане да у поступку легализације оружја, која ће уследити по новом Закону о оружју и муницији, предају оружје које имају у илегалном поседу, Стефановић је упозорио да се 93 одсто кривичних дела почини управо илегалним оружјем.

 

Говорећи о кривичним делима против живота и имовине, министар је навео да је број убистава у прошлој години смањен за пет одсто у односу на 2013. годину и да је приоритет Министарства да се у потпуности расветле неразрешена убиства како би се грађани осећали безбедни и спокојни.

 

Говорећи о трговини наркотицима, Стефановић је указао да је на територији Војводине прошле године заплењено 1,2 тоне наркотика.

 

„Вишеструко је већа количина заплењеног хероина, 107 килограма 2014. у односу на девет килограма колико је заплењено 2013. године, двоструко је повећана заплена екстазија, са 14 килограма на 33, 6, “ прецизирао је Стефановић.

 

Министар је додао да је на територији Војводине прошле године заплењено 5.876 боксева цигарета и око 54 тоне резаног дувана и дувана у листу.

  

На подручју Војводине настављена је тенденција смањења броја међунационалних инцидената. У односу на 2013. годину евидентирано је 15 одсто мање инцидената, посебно исписивања графита и оштећења верских објеката.

 

Председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор истакао је да полиција заслужује да јој се скине капа за резултате остварене у мајским поплавама, реаговање на инциденте после утакмице Србија-Албанија, спречавање илегалних миграција и расветљавање свирепог убиства Тијане Јурић.

Република Србија одговорна према обавезама и партнерима из ЕУ

 

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас, после обиласка Полицијске управе у Суботици, да, за сада, нема претњи да ће безвизни режим на било који начин бити укинут и да је Република Србија озбиљним и напорним радом, у претходних неколико месеци, показала да се одговорно односи према својим обавезама и према партнерима из ЕУ.

 

„У последњи 48 сати није било илегалних мигранта у недозвољеном преласку државне границе. То не значи да их, можда, више неће бити, али је њихов број драстично смањен у односу на јануар и почетак фебруара, када је била највећа фреквенција тих људи“, прецизирао је Стефановић.

 

Он је указао да је сарадња српске и мађарске полиције традиционално добра и да је у претходних годину дана интензивиран број заједничких патрола на граници, не само због илегалних миграната, већ и у циљу сузбијања криjумчарењa и других кривичних дела.

 

Подсетивши да на српско–мађарској граници патролирају јединице Жандармерије, да је повећан број припадника граничне полиције, да се примењују нове методе рада уз савремену технику, Стефановић је истакао да ће те мере бити на снази све док је процена да постоји ризик по границу наше земље.

 

„Хоћемо да обесхрабримо све који мисле да ће Србију користити као руту за илегални прелазак. Не желимо да дозволимо да било ко сматра да ће илегално прећи нашу границу. Хоћемо да покажемо да имамо чврсту границу и да своје обавезе схватамо озбиљно“, нагласио је Стефановић.

 

Говорећи о стању безбедности у Полицијској управи у Суботици, Стефановић је истакао да је укупан број почињених кривичних дела, на територији коју покрива ова управа, прошле године смањен за 13 одсто, у односу на 2013.

 

Пироритет Министарства унутрашњих послова, како је навео Стефановић, је повратак полиције у локалну заједницу.

 

„Хоћемо да се у свим општинама и месним заједницама формирају одбори за безбедност, који ће заједно са полицијским службеницима указивати на одређене проблеме и заједнички стварати боље поверење између грађана и полиције“, навео је министар и додао да је намера Министарства да се успоставе полицијске испоставе, станице или одељања, како би грађани осетили видљиво физичко присуство униформисане полиције на улици.

 

Истакавши да рад криминалистичке полиције мора бити интензивнији, Стефановић је навео да ће се радити на расветљавању свих кривичних дела, посебно коруптивних, јер нам је циљ да јасно покажемо да се криминал и корупција у Србији не исплате.

 

 

„Без обзира ко је у питању и из које је политичке странке, уколико почини кривично дело, доћи ће на удар закона. Против тих особа подносићемо кривичне пријаве и радити на њиховом процесуирању“, закључио је министар Стефановић.

Приоритет Министарства су реформе које ће осигурати већу безбедност грађана

 

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић поручио је вечерас у Суботици да су приоритет Министарства реформе које ће осигурати већу безбедност грађана, бољи инвестициони амбијент и већу ефикасност полиције.

 

"Хоћу полицајца који није корумпиран, који је поштен, одговоран и који живи са својим народом", истакао је Стефановић, указавши да ће то бити обезбеђено управо секторским радом полиције у локалној заједници.

 

Министар је, на трибини "Безбедност грађана", нагласио да у полицији неће бити места за оне који се договарају са криминалцима, седе са нарко-дилерима, који, иако имају плату као нормални грађани, имају куће од шест спратова.

 

Стефановић је од грађана затражио подршку и разумевање за најчеститије и најисправније припаднике Министарства унутрашњих послова, јер су они хероји полиције.

 

Говорећи о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја, на којима се активно ради, Стефановић је указао да огроман број људи вози под дејством алкохола.

 

"Хоћу да људи буду сигурни на друму и да се осећају безбедно", нагласио је министар, указавши да ће изменама бити предвиђена мера одузимања возила за возаче који буду имали више од два промила алкохола у крви.

 

Министар је подсетио да је недавно усвојен Закон о оружју и муницији, који предвиђа да сви који имају дозволу сваких пет година морају проћи лекарски преглед, како би се утврдило да ли су психофизички способни за поседовање оружја.

 

 

"Очекујем од вас подршку за рад Владе Србије, јер је њен основни циљ да се сваки човек у Србији осећа добро и безбедно", закључио је министар Стефановић.





Извор: МУП РС
Видео: Танјуг