Вести

Стефановић: Разговори о интегрисању српских полицајаца у косовски систем

На предстојећим разговорима са представницима косовске полиције разматраће се интеграција српских полицајаца у косовске полицијске структуре, најављује министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Полиција наставља да штити Бранкицу Станковић и поједине новинаре Телевизије Б92.

 

 

Министар унутрашњих послова сматра да ће разговор директора полиције Милорада Вељовића и представника косовске полиције бити искоришћен и за низ других питања безбедности српског становништва на Косову и Метохији, преноси Танјуг.

 

 

"Инсистираћемо да се открију убице српског жандарма Стевана Синђелића у копненој зони безбедности уз административну линију са Косовом и Метохијом", рекао је Стефановић на седници скупштинског Одбора за унутрашње послове и одбрану.

 

Члан Одбора Горан Богдановић додаје да сви полицајци са севера Косова и Метохије желе да буду интегрисани у косовску полицију, а као што је то урађено са делом припадника српске полиције, а у складу са Бриселским споразумом.

 

Богдановић од Стефановића тражи информацију шта ће бити са српским полицајцима који не могу да се интегришу у косовске полицијске структуре јер приштинске власти то не желе.

 

На седници скупштинског Одбора за унутрашње послове и одбрану разговара се и о безбедности новинара Телевизије Б92.

 

"Нисмо обавештени о отказивању емисије 'Репортер' ауторке Бранкице Станковић. Нико са Телевизије Б92 од Министарства није тражио мишљење о отказивању те емисије. То је њихова одлука и ја се у то не мешам", наглашава Стефановић.

 

Министар унутрашњих послова наводи да поједине новинаре телевизије Б92 полиција штити, јер за то постоје озбиљни разлози.

 

"Полиција не саопштава која се лица штите, као ни када та заштита престане, јер би тиме могла да буде угрожена њихова безбедност", каже Стефановић и позива медије да буду опрезни када пишу о томе, јер се таквим натписима угрожава безбедност штићених лица.

 

Стефановић понавља да ће МУП наставити да обезбеђује новинарку Б92 Бранкицу Станковић, јер је она безбедносно угрожена и постоје објективни разлози за пружање такве врсте заштите.

 

Помоћ родитеља у саобраћају у зони школа

 

Министар унутрашњих послова подсећа да је МУП покренуо акцију у којој би родитељи помагали саобраћајној полицији приликом регулисања саобраћаја у зони школа, односно преласка деце преко пешачких прелаза.

 

„Нико од родитеља није се пријавио да помогне полицији у тој акцији. Позивам све у друштву да подрже МУП у намери да акцију спроведе", апелује Стефановић.

 

Објашњава да би родитељи требало да, у сарадњи са саобраћајном полицијом, помажу својој деци да безбедно пређу пешачки прелаз.

 

"Не постоји довољан број саобраћајних полицајаца, те је помоћ родитеља у том сегменту неопходна", напомиње Стефановић.

 

Министар је позвао и чланове скупштинског Одбора за унутрашње послове и одбрану да се прикључе акцији.