Вести

Сто дана Владе Републике Србије

 

Амбициозни, али остварљиви планови, сурове реформе, бољитак за раднике, сумрак за нераднике, дипломатија у петој брзини и пустош коју су оставиле поплаве - тако би се у најкраћем могло сажети првих сто дана владе 

 

Премијер Александар Вучић је, стартујући, обећао да ће све што је планирано бити испуњено до 4. августа, изузев мањих плата у јавном сектору, и ових се дана своде рачуни, а сва је прилика да ће обећано бити и - испуњено. 

 

Какав је до сада резултат - свако може да суди појединачно, али, Србија је дефинитивно ушла у вртлог реформи, истина бурно, јер је на старту заплет изазвао Закон о раду мотивисан намером премијера да доведе ствари у ред, а с обзиром да нас је неред и довео до ивице банкрота. 

 

Да Србија неће банкротирати, премијер нас је недавно поново уверавао, при томе чврсто решен да тако како је законски упристојен радни оквир морају да се уреде и други сегменти - приватизација, планирање, градња, стечај, реформа јавног сектора, подстицање приватног, а на крају свега, тамо негде 2017, обећао је, доћи ћемо у ситуацију да кажемо да смо смањили јавни дуг, да смо изашли из фискалне кризе и да живимо боље.

 

Вучић је планове и људе с којима намерава да их оствари представио пред посланицима и грађанима 27. априла. 

 

Већ сутрадан, по избору нове владе, такорећи првог дана њеног мандата, у Београд је стигла Кетрин Ештон, за Србију је то била велика част и добар знак, а Вучић је захвалио Ештоновој на тој пажњи, али и изразио очекивање да ЕУ помогне Србији на путу ка пуноправном чланству

 

У првих сто дана владе премијер се састао са готово свим најважнијим међународним званичницима, од немачке канцеларке Ангеле Меркел, до премијера и председника Русије, Владимира Путина и Дмитрија Медведева 

 

А у Београд је, 5. маја, стигао комесар за проширење Штефан Филе, коме је премијер представио српски план напредовања ка ЕУ

 

Прву званичну посету некој земљи у својству премијера Вучић је имао 13. маја - у Сарајево је, на разговор с председавајућим председништва Вјекославом Бевандом, дошао, како је рекао, као пријатељ.

 

Дан након те посете, Србију је задесила катастрофа и, уместо да пуним замахом крене у реформе и оживљавања привреде, земља се почетком маја нашла поплављена, бујице катастрофалних размера нанеле су грађанима огромне невоље - изгубљени су људски животи, а материјална штета је процењена на милијарду и по евра.

 

Евакуација људи почела је 14. маја, 15. маја влада је прогласила ванредно стање у земљи, оно је укинуто 23. маја, а у међувремену евакуисани су читави градови, Шабац и Митровицу бранили су и добровољци, а страдали су Обреновац, Уб, Крупањ... 

 

Војска, територијална одбрана и добровољци бранили су градове од Саве, Мораве, али и од бујица које су невиђеном силином рушиле све пред собом.

 

Европа, али и пријатељске државе из целог света Србији су од почетка невоља слали помоћ, грађани су показали невероватну солидарност, а на донаторској конференцији, коју је иницирао српски председник Томислав Николић, прикупљено је у Бриселу 16. јуна 995 милиона евра најповојнијих кредита и слободних средстава европских фондова. 

 

Ипак, три четвртине штете мораћемо да покријемо сами, а Србија се након поплава полако враћа у нормалу, уз прооцену комесара ЕУ за регионалну сарадњу Јоханеса Хана да ће Брисел у ситуацији с поплавама третирати Србију као државу чланицу и да би за годину дана у поплавама погођеним подручјима поново све могло да буде доведено у ред. 

 

Коначно, премијер је висе пута поновио обећање да ће сви који су остали без кућа добити кров над главом до септембра. 

 

Дипломатска активност и на домаћем и на терену Европе била је изузетна у претходна три месеца, а у тај су се посао укључили готово сви министри у Вучићевом кабинету. 

 

За Србију посебно значајне биле су посете премијера Берлину, где је 11. јуна имао сусрет с канцеларком Ангелом Меркел, али и с немачким привреницима које је позвао да улажу у Србију, уз обећање да ће влада планира да спроведе у наредном периоду мере које ће побољшати пословни амбијент.

 

У Москви се Вучић 8. јула састао с председником Руске Федерације Владимиром Путином.

 

Те две посете учврстиле су Србију на карти Европе као поузданог партнера у политичким, али и економским размерама.

 

С Русима смо, поред тога, "испеглали" неке односе у вези с Јужним током, гасом, извозом, остало је да се регулишу још нека мања, техничка питања. 

 

Изузетно значајна била је и посета премијера Вучиха Француској 3. јула, пре свега његов разговор с тамошњим премијером Мануелом Валсом и министром економије, привредног опоравка и дигиталне економије Арном Монтебуром. 

 

Састао се и са представницима највећих француских компанија окупљених у удружењу МЕДЕФ (Моувемент дес ентреприсес де Франце) и упутио позив француским компанијама да у што већем броју инвестирају у Србију.

 

Почетком јуна премијер је био у посети Аустрији, где се сусрео са председником те земље Хајнцом Фишером, министарка без портфеља задзжена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић с директором Директората за проширење Европске комисије Жаном Ериком Пакеом, а потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић са амбасадором Словачке Јаном Варшоом.

 

Мастер план пројекта "БЕОГРАД НА ВОДИ" представљен је 27. јуна, уз захвалност инвеститорима из Уједињених арапских емирата 

 

А дан касније промовисан је читав један нови град - Андрићград, а поводом 100. годишњице Сарајевског атентата, али и сећања на великог нобеловца Иву Андрића, што су заједно уприличиле Србија и Република Српска, а по идеји редитеља Емира Кустурице.

 

У претходна су три месеца поједине фирме које годинама таворе добиле бар неку наду да се могу извући из кризе, па је тако министар привреде Душан Вујовић охрабрио раднике Пирота и Првог маја да ће их држава подржати са око 6,6 милиона динара, премијер је саопштио да ће Аир Сербиа од идуће године летети директно за САД, а министарка без портфеља Јадранка Јоксимовић и државни секретар за европске послове Министарства спољних послова Француске Арлем Дезир најавили су у Београду интензивирање сарадње двеју земаља.

 

Посета Вучића Немачкој крајем јуна била је изузетно корисна, Србија је добила похвале за дијалог с Приштином, боље односе са суседима, економске и друге реформе.

 

Имали смо заједничку седницу влада Србије и Мађарске, модернизоваћемо пругу Суботица - Сегедин - Баја, а министар просвете Срђан Вербић у Бриселу је потписао документ о прикључењу Србије новом оквирном програму Европске уније за истраживање и иновације Хоризонт 2020.

 

Реформе и у полицији - најпре смена свих начелника, а затим и велике акције сузбијања криминалитета, хапшења за пљачку државне имовине и коруцију су настављена, открили смо и ко је највећи дилер дроге већ две деценије на Балкану, а живео је мирно, све до сада, у сред Београда. 

 

Добили смо и савремену лабораторију за функционалну генетику, а захваљујући заједничком ХЕТИП пројекту Министарства просвете, науке и технолошког развоја и ЕУ за унапређење високошколских установа у Србији уложено 30 милиона евра. 

 

Ово се бурно тромесечје завршило још бурнијом расправом о изменама Закона о раду, које су коначно прошле и скупштинску оверу, а из даље је битке са финансијама изашао министар Лазар Крстић. 

 

Закон је добар сигнал инвеститорима да улазу у Србију, омогућиће више радних места и створити бољи пословни амбијент. 

 

Министарства унутрашњих послова Србије, Немачке и Француске формирала су радну групу која ће се бавити питањима која су од великог значаја за Србију и њене грађане.

 

Завршава се база података особа са инвалидитетом, а приликом посете министра одбране Братислава Гашића Аустрији тамошњи је министар Гералт Клуб иницирао успостављање централноевропске јединице за помоћ у елементарним непогодама. 

 

У међувремену, за грађане погођене поплавама у Обреновцу је почела градња првих 10 стамбених објеката, усељење је за два месеца, а обећање премијера остаје - до октобра ће бити изграђено 600 до 800 потпуно нових кућа, (стамбених јединица), таман колико је нестало у поплавама.

 

У току је усвајање другог сета реформских закона - о приватизацији и о стечају, као и медијских закона.

 

Такође, отворен је "досије Јавна предузећа", првим сменама директора.

 

Премијер Вучић је недавно црту под 100 дана рада подвукао поруком:

 

"Нећу стати, нема одступања од реформи ни за јоту".

 

Хронологија првих сто дана владе:

 

27. април 2014. - Скупштина Србије изабрала је нову Владу, с председником Александром Вучићем на челу. 

 

28. април - Премијер Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са високим представником Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изразио очекивање да ће Србија у том процесу добити помоћ ЕУ. 

 

Долазак високог представника ЕУ у посету Београду првог дана након формирања нове Владе Србије велика је част и добар знак за нашу земљу, уз наглашен исказ поштовања према таквом поступку, али и према свему што је Ештон учинила за Србију.

 

30. април - Премијер Вучић је у ауторском тексту у британском дневнику Фајненшел тајмс навео да је Србија, док се међународна заједница бори са ситуацијом у Украјини, кренула у мирну, али темељну политичку трансформацију. 

 

5. мај - Премијер Вучић представио у Београду план Србије за напредовање ка Европској унији и изразио захвалност комесару за проширење ЕУ Штефану Филеу на подршци коју пружа нашој земљи на том путу.

 

10. мај - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио да је полиција у претходној ноћи организовала низ акција на сузбијању криминалитета широм Србије, на територији општине Лазаревац, у самом граду и месним заједницама Вреоци и Велики Црљани, где је обавила претрес на 39 локација. 

 

Према његовим речима, локације на којима је обављен претрес изабране су у сарадњи са Тужилаштвом због сумње да се тамо налазе вршиоци кривичних дела, а акције су извршене у потпуној тајности. Поручено је да ће се борба против наркотика водити континуирано и без претходне најаве.

 

13. мај - Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао у Сарајеву са председником Већа министара Босне и Херцеговине Вјекославом Бевандом о билатералној и економској сарадњи, развоју политичког дијалога и заједничкој седници влада. 

 

Он је у обраћању новинарима након сусрета са Бевандом истакао да је у Сарајево дошао као пријатељ, и да је Босна и Херцеговина по њему једна од кључних земаља у домену регионалне сарадње. 

 

4. мај - Министар унутрашњих послова Стефановић наложио начелницима свих полицијских управа и руководиоцима организационих јединица МУП-а да, у сарадњи са органима локалне самоуправе, ангажују расположиво људство и механизацију у циљу пружања помоћи ис циљем заштите грађана и имовине од поплава. 

 

До вечери 14. маја на територији Србије евакусано 25 особа, а у девет општина и једном граду проглашена ванредна ситуација.

 

15. мај - Влада Србије је због поплава, као последица незапамћених падавина, прогласила ванредну ситуацију у целој земљи. 

 

16. мај - Председник Владе Александар Вучић изјавио да је ситуација много тежа него што може да се замисли, и апеловао је на грађане да не одбијају евакуацију из поплављених домова. 

 

Упућен је позив добровољцима да пруже помоћ у одбрани земље од поплавног таласа. У раним јутарњим сатима водена стихија поплавила Обреновац. 

 

Наложен је хитан почетак евакуације грађана Шапца и упућен позив да се 1.500 добровољаца из Београда упути у тај град јер су капацитети МУП-а и Војске Србије исцрпљени. Уз велики одзив добровољаца десетина аутобуса упућено је у Шабац. 

 

17. маја - На територији Србије било је евакуисано око 16.300 особа, у Обреновцу, Баричу, Шапцу, Сремској Митровици, Шидској општини у месту Јамена, Убу, околини Пожаревца. Тог дана на територији Србије без електричне енергије било је тринаест општина, око 78.000 домаћинстава, док је 2.060 поплављено. 

 

18. маја - Покрајински штаб за ванредне ситуације наредио је превентивну евакуацију мештана пет села у Срему, Сремске Раче, Вишњићева, Адашевца, Вашице и Моровића.

 

19. мај - Министар унутрашњих послова Стефановић наредио хитну и потпуну евакуацију града Обреновца због новог таласа из правца Забрежја и очекиваног пораста нивоа реке Саве. 

 

21. мај - Комесар ЕУ за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и реаговање у кризним ситуацијама Кристалина Георгиева предала је министру унутрашњих послова Србије Небојши Стефановићу хуманитарну помоћ коју донира Еулекс.

 

23. мај - Влада укинула ванредну ситуацију на територији Републике која је, због поплава које су задесиле Србију, била на снази од 15. маја. Ванредна ситуација остала је на снази у најугроженијим општинама. 

 

- Министар одбране Гашић изразио у Москви захвалност министру одбране Руске Федерације Сергеју Шојгуу на помоћи коју је та земља пружила Србији у борби са катастрофалним поплавама. Русија је до тада, како је навео, доставила помоћ од 40 моторних чамаца, 30 мобилних електро-агрегата, 18 пумпи за испумпавање воде и топлотних топова за сушење, као и 47 тона намирница, ћебади и других средстава. У евакуацији угрожених у Обреновцу учествовала су 73 руска спасиоца, укључујући и 20 ронилаца. 

 

24. мај - Премијер Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са комесаром Европске уније за регионалну сарадњу Јоханесом Ханом рекао да је свом саговорнику пренео да Србија неће никога обмањивати тражећи помоћ, и поново поручио грађанима Обреновца, али и свима осталима који су угрожени, да неће остати сами и да их држава неће изневерити. 

 

Хан, који је обишао Обреновац, истакао је да Брисел у конкретној ситуацији, третира Србију као државу чланицу и да ће учинити све да то и покаже у овој ситуацији, уз оцену да би најкасније за годину дана у поплавама погођеним подручјима поново све могло да буде доведено у ред.

 

- Начелник генералштаба Војске Србије и шеф Кризног штаба у Шапцу Љубиша Диковић изјавио да је Сава код тог града коначно побеђена и да је, након осам дана великих напора, Шабац одбрањен од поплава. 

 

25. мај - Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао да је термоелектрана „Никола Тесла А“ у Обреновцу поново, после 10 дана застоја због поплава, почела да ради.

 

26. мај - Из касарне „Стефан Немања“, Рашка, у мултинационалну операцију у Либан испраћена чета од 130 српских мировњака. 

 

27. мај - Премијер Вучић обећао да ће држава изградити све срушене куће у Крупњу до краја септембра, као и обновити комплетну путну и другу инфраструктуру оштећену у катастрофалним поплавама.

 

29. мај - Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, кроз донацију амбасаде Велике Британије у Србији, додељено 67 радио-станица за потребе теренских тимова тог сектора. 

 

- Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић оценио да се ситуација у угроженим подручјима стабилизовала, и поручио да ће свака породица чија је кућа порушена или оштећена добити кров над главом. 

 

30. мај - Премијер Вучић изјавио да ће финска компанија „СИСУ ауто“ преузети део имовине Фабрике аутомобила Прибој, где ће покренути производњу нових камиона и делова за камионе. 

 

2. јун - Председник Владе Александар Вучић састао се у Бограду са министром за европске послове Велике Британије Дејвидом Лидингтоном, који је позитивно оценио посету српског премијера Босни и Херцеговини, као прву коју је Вучић имао у својству председника Владе.

 

- Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства Зорана Михајловић истакла да је приоритет државе обнова електроенергетског система и путне и железничке инфраструктуре, уз напомену да ће сви државни путеви бити завршени до октобра. 

 

4. јун - Вучић завршио посету Аустрији сусретом са председником те земље Хајнцом Фишером, са којим је разговорао о економским реформама у Србији, преговорима Београда са Приштином, сарадњи у региону и ситуацији у Србији након поплава.

 

6. јун - Министар без портфеља Јоксимовић и директор Директората за проширење Европске комисије Жан Ерик Паке потписали финансијски споразум Владе Србије и Европске комисије за Национални програм за Србију. Укупна алокација износи 197,2 милиона евра, која су Србији на располагању за прву компоненту ИПА а она су доступна у јулу. 

 

10. јун - Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и амбасадор Словачке Јан Варшо разговарали о интензивирању сарадње двеју земаља у области инфраструктуре и грађевинарства.Варшо је пренео да су словачке фирме заинтересоване за улагања у област железничке инфраструктуре у Србији.

 

11. јун - Посета делегације Србије Немачкој, коју је предводио председник Владе Александар Вучић. Након сусрета са канцеларом Ангелом Меркел, Вучић је изјавио да ће се Србија одговорно понашати и дати све од себе да буде поуздан партнер Немачке. Премијер се састао и са немачким привредницима, које је упознао с мерама које влада планира да спроведе у наредном периоду како би побољшала пословни амбијент. 

 

12. јун - Министарство пољопривреде поцело расподелу помоћи пољопривредним произвођачима из подручја погођених поплавама јер је на основу прелиминарне евиденције коју је установила радна група, потребно поново засејати више од 16.000 хектара пољопривредног земљишта, у највећој мери семеном кукуруза.

 

15. јун - Министар привреде Душан Вујовић у разговару са представницима радника и управим фабрике „АХА Мура Први мај“ и са представницима општине Пирот, истакао да је веома важно сачувати 1.300 радних места, због чега треба пронаћи оптимално решење и избећи стечај фабрике. Инвестицију у фабрику, захваљујући којој је отворено 1.328 радних места у Пироту, држава је подржала са око 6,6 милиона динара, а средства су обезбеђена банкарским гаранцијама. 

 

19. јун - Вучић и амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби отворили у Сремској Митровици америчку фабрику ауто-делова Цоопер Стандард, која ће до средине 2016. године запослити више од 800 радника.

 

20. јун - Премијер Вучић саопштио да је донета одлука да наччелници пет управа у Министарству унутрашњих послова буду смењени, и додао да ће њихове послове привремено, до именовања нових начелника, обављати њихови заменици. 

 

Председник Владе је указао на то да је оваква одлука резултат објективне ситуације у којој су полицијске службе почеле да се баве политиком и све већим утицајем на медије, и објаснио да ју је држава донела уважавајући чињеницу да грађани желе да имају потпуну сигурност и поверење у полицију. Србија ће бити пристојна и уређена земља у којој ће полиција бринути о грађанима, поручио је он и изразио уверење да ће се грађани наше земље осећати безбедно. Нагласио да није задовољан резултатима борбе против нарко-картела, уз оцену да, осим акције „Гром 1“, на том плану готово није било успешних акција.

 

25. јун - Министар без портфеља Јадранка Јоксимовић је у новом Пазару потписала са представницима Владе Швајцарске и страних мисија уговор о додели 24,6 милиона евра за пројекте у 34 општине у југоисточној и југозападној Србији. ЕУ ће за спровођење програма „ЕУ Прогрес“ издвојити 19,6 милиона евра, Влада Швајцарске 4,86 милиона, док ће Влада Србије преко ресорних министарстава и локалних самоуправа обезбедити суфинансирање појединачних пројеката. Од укупног износа за овај програм, осам милиона евра намењено је изградњи приоритетних инфраструктурних објеката. 

 

- Свечано отварена Лабораторија за функционалну генетику Института за медицинску и клиничку биохемију Медицинског факултета Универзитета у Београду. Министар Вербић је том приликом истакао да је захваљујући заједничком ХЕТИП пројекту Министарства просвете, науке и технолошког развоја и ЕУ за унапређење високошколских установа у Србији уложено 30 милиона евра. 

 

26. јун - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио да ће успостављање базе података за особе са инвалидитетом бити завршено до краја године. Он је на представљању пројекта „Креирање базе података за особе са инвалидитетом“ у Националној организацији особа са инвалидитетом Србије објаснио да ће ова база садржати податке о члановима организација које су укључене у програмске и пројектне активности за које ресорно министарство издваја финансијска средства. 

 

27. јун - Председник Владе Србије Александар Вучић најавио на представљању Мастер плана пројекта „Београд на води“ да ће Београдска кула, као симбол тог пројекта, бити завршена до краја 2016. године. Он је у обновљеној згради Београдске задруге у Карађорђевој улици исказао захвалност инвеститору и директору компаније Еагле Хиллс Мохамеду Алабару, и оценио да ће Београд након завршетка овог пројекта постати једно од најлепших места на свету.

 

- Председник владе Србије Александар Вучић саопштио је да је Србија добила дозволу за директне летове из Београда за САД од друге половине наредне године, и додао да ће „Ер Србија“ летети на линији Београд-Чикаго. 

 

- Министар одбране Братислав Гашић оценио у Бечу да су билатерални односи Србије и Аустрије тренутно на највишем нивоу. Аустријски министар Гералт Клуб истакао да би било добро успоставити централноевропску јединицу за помоћ у елементарним непогодама, при чему би партнерске државе, међу којима је и Србија, могле да учествују у обуци и вежбама. 

 

- Министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић саопштила да укупна вредност уговора о атарским путевима који су потписани са представницима 40 општина износи 645 милиона динара. 

 

- Министар просвете Срђан Вербић поручио стипендистима „Ерасмус Мундус“ програма који одлазе на студије у иностранство да су вредан ресурс који наше друштво има. Он је на свечаном испраћају стипендиста у Народној библиотеци у Београду истакао да је пред њима много рада и додао да их је министарство подржало у намери да оду, али и да ће се радовати њиховом повратку.

 

28. јун - Председник Владе Србије Александар Вучић, председник Републике Српке Милорад Додик и редитељ Емир Кустурица свечано су, поводом 100-годишњице Сарајевског атентата, отворили Андрићград. Влада Србије је препознала значај Андрићевог института, због чега ће заједно са Владом Републике Српске наставити да учествује у финансирању његовог рада, казао је премијер. 

 

- У Обреновцу почела изградња првих 10 стамбених објеката за грађане који су у поплавама остали без кућа, а градња тих кућа ће бити завршена за два месеца. Вучић је том приликом саопштио да је сакупљено 29 милиона евра помоћи. С обзиром на то да је у поплавама уништено од 600 до 800 кућа, до октобра ће бити изграђен толики број потпуно нових стамбених јединица, рекао је премијер. 

 

- Министар без портфеља Јадранка Јоксимовић и државни секретар за европске послове Министарства спољних послова Француске Арлем Дезир најавили су у Београду интензивирање сарадње двеју земаља.

 

30. јун - Вучић боравио у једнодневној посети Немачкој и учествовао у панел дискусији под називом Нови почетак према Бриселу - Србија на путу ка ЕУ. Министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер рекао да се Србија враћа кући, а њена кућа је у срцу Европе и истакао да је Србија много постигла у последње две године, од преговора са Приштином, па до побољшања односа са суседима, економских и других реформи. 

 

1. јул - Председник Владе Вучић изјавио је након заједничке седнице влада Србије и Мађарске да је са својим мађарским колегом разговарао и о изградњи, односно модернизацији, пруге Београд-Будимпешта и Суботица-Сегедин-Баја, као и о отварању већег броја граничних прелаза. Потписано је и више билатералних уговора.

 

- Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић у Бриселу је потписао документ о прикључењу Србије новом оквирном програму Европске уније за истраживање и иновације Хоризонт 2020. 

 

3. јул - Председник Владе Вучић у склопу посете Француској састао се са премијером Мануелом Валсом и министром економије, привредног опоравка и дигиталне економије Арном Монтебуром. Састао се и са представницима највећих француских компанија окупљених у удружењу МЕДЕФ (Моувемент дес ентреприсес де Франце) и упутио позив француским компанијама да у што већем броју инвестирају у Србију.

 

- Министар унутрашњих послова Стефановић формирао Радну групу која треба да утврди све околности у вези са паљењем амбасада Сједињених Америчких Држава и Немачке у Београду фебруара 2008. године, након митинга против једнострано проглашене независности Косова 

 

4. јул - Министар омладине и спорта Вања Удовичић потписао Уговор о реконструкцији Предшколске установе Уб која је потпуно уништена у мајским поплавама а она ће бити реконструисана до јесени средствима која су обезбедили Еуробанк и Фондација „Ана и Владе Дивац“.

 

8. јул - Председник Владе Србије Александар Вучић састао се у Москви са председником Руске Федерације Владимиром Путином, и истакао да та земља пажљиво прати догађаје у Србији и труди се да активно учествује у економско-трговинској сфери. 

 

9. јул - Министар омладине и спорта Удовичић изјавио да је више од 1.000 студената који примају државну стипендију Фонда за младе таленте дало допринос у пружању помоћи становништву угроженом мајским поплавама.

 

10. јул - Заклетву положило нових 88 судских извршитеља, чијим је ступањем на дужност број извршитеља у правосудном систему Србије повећан на 218. 

 

11. јул - Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић изјавио да ће Лесковац бити проглашен за подручје од општег интереса, као и да ће Влада помоћи проширење канала Туловске реке, која се готово сваке године излива и плави седам села у околини града.

 

- Министар одбране Братислав Гашић уручио кључеве 13 станова за припаднике Војске Србије и Министарства одбране у насељу „Степа Степановић“ у Београду, и најавио да ће у наредних месец дана бити подељена још 132 стана широм Србије. 

 

15. јул - Влада Србије усвојила Извештај о овогодишњим поплавама. 

 

-Председник Владе Републике Србије Александар Вучић саопштио је да су министарства унутрашњих послова Србије, Немачке и Француске формирала радну групу која ће се бавити питањима која су од великог значаја за Србију и њене грађане. 

 

- Министар здравља Златибор Лончар оценио да донација фармацеутске компаније „Новартис“ Дому здравља Обреновац, вредна 250.000 евра, треба да буде пример другим компанијама како могу да помогну здравству у Србији.

 

- Скупштина констатовала оставку Лазара Крстића на функцију министра финансија. Оставку образложио чињеницом да премијер није био спреман да проведе драстичне мере које је он предложио, укључујући значајно смањење плата и пензија, раст цене струје и отпуштање запослених у јавном сектору.

 

16. јул - У Бриселу одржана Донаторска конференција за санирање последица мајских поплава у Србији и Босни и Херцеговини на којој је прикупљено милијарду и 846 милиона евра помоћи за ове две земље. Председник Србије Томислав Николић изјавио да је за Србију на тој конференцији опредељено 995 милиона евра најповојнијих кредита и слободних средстава и да је због тога веома задовољан и поносан. 

 

На донаторској конференцији саопштено да ће Европска банка за обнову и развој доделити Србији финансијску помоћ висини до 300 милиона евра за отклањање последица катастрофалних поплава. 

 

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић захвалио се земљама које су дале значајна финансијска средства, конкретну хуманитарну помоћ и упутиле своје тимове за кризне ситуације.

 

- Министар привреде Душан Вујовић и синдикати који представљају предузећа у реструктурирању постигли договор да запослени у тим предузећима добију оверене здравствене књижице, док ће они који месецима нису примили плату ускоро добити минималну зараду. 

 

- Министар здравља Златибор Лончар и министар правде Никола Селаковић посетили некадашњу Специјалну болницу за рехабилитацију Златар у Новој Вароши и са руководством општине разговарали о стратешким плановима за поновно покретање рада те здравствене установе

 

- Министар омладине и спорта Вања Удовичић покренуо питање реконструкције спортско-омладинског кампа „Караташ“ код Кладова, који је сада је у веома лошем стању. Иницирао је да се кроз заједнички пројекат реконструкције конкурише код фондова ЕУ како би се камп поново изградио и ставио на располагање спортистима Србије и Румуније. 

 

17. јул - Почела подела нафтних деривата Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, Министарством државне управе и локалне самоуправе и Министарством унутрашњих послова. На бензинским станицама НИС биће подељени нафтни деривати за потребе поновне сетве у поплављеним подручјима.

 

18. јул - Скупштине Србије усвојила је измене Закона о раду, за које је оцењено да су позитиван сигнал инвеститорима за улагање у Србију и да ће омогућити нова запошљавања и донети бољи пословни амбијент. 

 

- Скупштина је усвојила и Закон о отклањању последица поплава у Србији, Лекс специјалис, којим се уређује отклањање последица поплава, односно активирања клизишта на подручју погођеном мајским поплавама. 

 

21. јул 2014. године - Министар одбране у Влади Републике Србије Братислав Гашић уручио је кључеве станова у Врању за седам породица активних и пензионисаних припадника Министарства одбране и Војске Србије

 

23. јула - Премијер Александар Вучић нагласио је да се са Србијом не разговара језиком ултиматума, нити би он лично тако нешто дозволио, одговарајући новинарима на питање у вези са наводним ултиматумима које је Србија добила поводом ситуације у Украјини. Додао је да свакако постоје различитите визије о неким стварима, као што је Јужни ток. 

 

- Председник Владе Србије Александар Вучић и амбасадор Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер посадили су, у склопу обележавања 100-годишњице предаје аустроугарског ултиматума Србији, дрво мира, у дворишту здања Надбискупије београдске, тада зграде посланства Аустроугарске у Краљевини Србији.

 

- Влада Србије наложила је смену комплетног руководства града Ужица на челу са градоначелником Сашом Милошевићем због неогодоворног односа према здрављу становника тог града. 

 

- Министар одбране у Влади Републике Србије Братислав Гашић разговарао је са шефом Бироа Националне гарде САД генералом Френком Грасом, о међусобној сарадњи. 

 

- Расим Љајић потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација, потписао је правилнике којима се обезбеђује примена Закона о посредовању у промету и закупу непокретности, с циљем увођења реда у овој области. 

 

24. јула - Усвојен је програме обнове порушених и оштећених стамбених објеката на подручјима поплављеним током маја, при чему је планирана изградња 350 кућа и исплата материјалне финансијске помоћи за власнике 10.000 оштећених породичних стамбених објеката. Државним програмом обнове биће грађене типске куће од 60, 80 и 100 квадратних метара, на основу броја чланова домаћинства. 

 

- Донета је Уредба о оснивању Канцеларије за борбу против дрога, с циљем координиције државних органа, припреме прописа, националне стратегије и акционих планова у борби против наркотика. 

 

27. јул - Влада Републике Србије усвојила је Предлог закона о приватизацији, Предлог закона о изменама и допунама закона о стечају, као и и три медијска закона, који су упућени Скупштини на расправу по хитном поступку. 

 

28. јул - Владе Србије одржала је свечану седницу у Нишу, обележавајући на тај начин 100-годишњицу почетка Првог светског рата. На почетку седнице премијер је подсетио да „Србија није желела рат и није била узрок изазивања рата", као и да се ми поносимо нашом историјом али да смо окренути будућности и просперитету. 

 

Извор : Актер