Вести

ТЕЖАК И ТУЖАН ДАН ЗА СРБИЈУ

 

У Цркви Светог Марка у Београду данас је одржан парастос жртвама хрватске војно-полицијске акције Олуја, којем су поред великог броја грађана присуствовали министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и заменик градоначелника Андреја Младеновић. 

Парастос је служио владика Јован Славонски, а након тога положени су венци на спомен-плочу страдалим Србима у ратовима на простору бивше Југославије од 1990. до 2000. године.  

Небојша Стефановић изјавио је данас данас да годишњица војно-полицијске акције Олуја није прилика за славље.

 "Ово је тежак и тужан дан за Србију . Ово је дан у коме се обележава годишњица прогона нашег народа из Хрватске. Наша земља мора да поведе рачуна о овим људима и поведе рачуна да се остваре њихова права."

 ''Морамо да размишљамо о овом народу како да их још боље интегришемо, како да им обезбедимо њихова права на имовину, повратак онима који то желе, а онима који су одлучили да се овде трајно настане да обезбедимо да имају више посла и све оно што имају сви други грађани Србије'', рекао је Стефановић. 


Парастосу је присуствовао и председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта, који је од међународне заједнице да се Хрватској забрани обележавање Олује.

''Наше коалиција је затражила од међунаодне заједнице да тражи од Хрватске да не слави прогон Србе, да се процесуирају сви одговорни за злочине протв Срба, да се реши питање несталих и врате одузата права, као и да се обезбеде услови за одржив повратак протераних Срба'', рекао је Линта додајући да је са подручја Хрватске за време рата протерена више од пола милиона Срба.

''Протерани Срби, али и Срби повратници се суочавају са великим бројем проблема -питањем несталих лица, није решено питање обештећења породицама жртава, судски поступци дуго трају и високи су трошков парница'', рекао је Линта