Вести

Трибина „Подршка привреди за годину предузетништва“

У организацији Општинског одбора СНС Звездара одржана је трибина под називом
„Подршка привреди за годину предузетништва“ у Месној заједници „Липов лад“ у Булевару Краља Александра 298, дана 12.04.2016. године. „Година предузетништва“ представља велики пројекат на националном нивоу који спроводе Влада Републике Србије и Министарство привреде, уз учешће бројних партнера.Учесници на трибини биле су:
Др Александра Томић, народна посланица, члан 
Председништва СНС и председник Oдбора за привреду 
НСРС; Тамара Јуренић, посебан саветник министра привреде Владе Републике Србије и Тијана Маљковић, секретар Секретаријата за привреду Града Београда.
 
Тамара Јуренић се прва обратила присутнима са уводним напоменама о разлозима због којих је 2016. година проглашена Годином предузетништва, у циљу смањења броја незапослености и тиме отворила трибину. Година предузетништва представља 33 различита програма државе чији је циљ да се ојачају предузетничке снаге, помогне предузетницима који почињу посао или су га, до одређеног нивоа, већ развили и пружи финансијску и нефинансијску подршку за дугорочни развој предузетничког духа.
 
Тијана Маљковић, секретар за привреду града Београд подсетила је на актуелне субвенције у привреди намењене и женама предузетницама које желе да покрену сопствени бизнис али им је потребна подршка.
Том приликом, др Александра Томић је говорила о програмима активности Владе за подстицање предузетничког духа, доношењу одређеног броја закона који треба да отворе један повољан инвестициони амбијент, који су то закони донети, финансијском ослонцу од стране Владе Србије и осталим повољностима које она нуди.„Ништа од свега овога не би било да Влада и Парламент нису радили на законској регулативи. Чини ми се да многи нису довољно информисани шта је то што су посланици радили и које то нове могућности закони нуде. И раније су се доносили закони, али без много спровођења истих.“, изјавила је др Томић. Народна посланица је обавестила присутне да је у последње 3 године отворено 27 фабрика које су са собом донеле 120 000 радних места, али да држава ту неће стати.
 
„Желимо да изградимо поверење и осећај код људи који воде или покрећу посао да постоји начин да држава помогне и буде ослонац за добру идеју и перспективан пројекат“,према речима др Александре Томић, додајући да је потребно да се сви ујединимо и умрежимо у произвођачком смислу. „Једини пут да се то оствари је да гледамо напред, у будућност – а да сви остали путеви представљају пут у прошлост“, изјавила је народна посланица на самом крају трибине.