Вести

Ушли смо у процес иза кога нема повратка

Србија ће бити поуздан савезник Немачке

 

Председник Владе Србије Александар Вучић поручио је данас да је почаствован позивом канцеларке Ангеле Меркел да посети Немачку и поручио да Србија жели да буде поуздан савезник Немачке.

 

Као представници Србије понашаћемо се "одговорно озбиљно" и оно што сматрамо нашом најважнијом поруком јесте да ће Србија бити поуздан савезник Немачкој, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије уочи његове посете Немачкој 11. јуна.

 

"Тешко је имајући у виду снагу Србије и Немачке, али жеља је Србије и то говоримо без стида, да буде савезник Немачке, што раније Србија није умела и није знала. То је сте полтиика Владе Србије и политика ове земље. То је важно за нашу земљу у политичком, економском и сваком другом смислу", рекао је премијер, додавши да би свако желео да буде пријатлеј и савезник Немачке.

 

Ушли смо у процес иза кога нема повратка

 

Премијер је изјавио да је Србија ушла у процес реформи иза којег нема повратка назад и да кашњења у том процесу могу бити 10 до 15 дана али да неће бити суштинских кашњења.

 

Вучић је рекао да смо много времена изгубили у претходном периоду зарад политичких поена и игара и поновио да ће Србија до 2018, испунити све услове за улазак у ЕУ а да је онда на Немачкој и другим земљама ЕУ да одлуче да ли ћемо и кад бити чланица Уније.

 

Он је навео да очекује да ће разговори бити отворени и да је оно на шта Србија може да се ослони то да су рад и дела оно шта ћемо оставити за собом и да ће управо то говорити колико смо поуздани.

 

Вучић је казао и да ће се Меркеловој захвалити на помоћи коју је Немачка до сада упутила за помоћ угроженима у поплавиама, да очекује да ће стићи још помоћи и да је о томе већ разговарао са немачком канцеларком али и да ће замолити да нам помогне у развојним плановима за општине настрадале у катастрофалним поплавама.

 

Морамо да појачамо привредну активност у тим општинама и ту нам треба помоћ, додао је премијер.

"Има једна ствар којом ми можемо Немачкој да помогнемо а то је гаранција за стабилност на западном Балкану", истакао је Вучић и додао да ће се Србија понашати одговорно као и до сада.

 

 

Смернице политике Србије одређује народ на изборима

 

Вучић је изјавио да смернице политике Србије дају грађани Србије на изборима, а да смо спремни да чујемо све сугестије и на нама је да их прихватимо или не.

 

Он је на питања о ставу према Украјини и Русији рекао да што се нас тиче то није кључна тема за нас и "да смо ми мали играчи" за те односе а да ће уколико то питање буде покренула немачка канцеларка изнети став Србије.

 

Премијер је рекао да смо спремни да разговарамо и о реформама, стабилности западног Балкана, разговорима са Приштином, борби против криминала и корупције...

 

Он је навео да жели да чује сугестије или и примедбе канцеларке Немачке на оно што Србија ради и да ће на то и одговорити.

"Да ли ће то бити потврдно или одречно зависи од предлога Меркел", навео је Вучић.

 

Вучић је, на питање о разговорима са Приштином, рекао да нам је то нешто што нам је постављено као нека врста услова за европске интеграције пре три- четири године и да је захвалан Ангели Меркел што је у видео поруци навела да поштује држање речи новог руководства Србије и остварења онога што је било договорено, а што нека ранија руководства нису спровела.

 

"Наравно да ће то бити један од тема. Да ли је за нас то лако - није, али је то наша обавеза. Оно што кажем да ћемо да учинимо ми ћемо да учинимо као и оно што кажем да нећемо да учинимо - нећемо. Србија мора да има своју реч, Србија мора да буде поуздан партнер и то је најважнија ствар", рекао је Вучић.

 

Он је оценио да је то, уз значај Србије на Балкану, кључни разлог зашто је добио позив од немачке канцеларке.

 

Вучић је рекао да када се погледа далеко у историју нико није добио позив немачке канцеларке и додао и да је поносан на чињеницу да је вероватно једини у Србији који познаје све живе бундесканцеларе осим Хелмута Шмита а да се нада да ће и њега упознати.


 

После Меркелове Барозо, српско-немачки бизнис форум...

 

Премијер Вучић најавио је да ће током јуна и јула имати читав низ састанака са премијерима више европских земаља и другим званичницима, а да ће у Србију 29. јуна доћи председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

 

"Јун и почетак јула биће месеци спољнополитичких активности каквих није било у току последње деценије. За нас је наравно најважнији сусрет са немачком канцеларком Ангелом Меркел", рекао је Вучић.

 

Премијер је као један од најважнијих догађаја у наредном периоду означио српско-немачки бизнис форум 30. јуна који ће отворити са немачким министром спољних послова Франк Валтером Штајнмајером.

 

Он је, такође, најавио да ће 3. јула боравити у Паризу где ће се састати са француским премијером Мануелом Валсом, да ће у Румунији боравити у дводневној посети током које ће разговарати са румунским премијером, као и са премијерима Грузије, Молдавије, Чешке и Словачке који ће се тамо наћи.

 

Очекују га такође и сусрети са премијерима из земаља региона - словеначком премијерком Аленком Братушек, мађарским премијером Виктором Орбаном. Очекује се и одржавање заједничких седница влада са тим земљама.

 

"Сутра ће у Београду боравити шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу, а после њега и руски министар спољних послова Сергеј Лавров. И са њима ћу такође разговарати", рекао је Вучић.

 

Премијер Србије је још рекао да ће у наредном периоду бити отворено још неколико фабрика - страних инвестиција.

 

О Јужном току - За сада све тече као што је планирано

 

 

Вучић је рекао, након изјаве потпредседнице Владе Зоране Михајловић да ће Србија морати да одложи почетак изградње Јужног тока у Србији после одлуке Бугарске о суспензији, да за Србију тече све као што је и планирано а да ће евентуално другачију одлуку донети само Влада Србије.

 

"Такву одлуку доноси Влада а Влада није заседала. За нас тече све као што је и планирано, ако буде било каквих промена Влада ће донети одлуку и бићете о томе обавештени", рекао је Вучић.

 

Он је, међутим, додао да би волео да постоји више стрпљења у доношењу одлука као што је ова.

 

Било је важно да Срби изађу на изборе

 

Вучић је изјавио да је било важно да Срби изађу на парламентарне изборе за привремене институције КиМ и да је била паметна одлука да се позову на те изборе.

 

"Био је низак одзив али и неочекивано низак у албанским срединама и то показује неке друге ствари...о већем броју пријављених него што реално живи на том простору, али о том - потом, то је прича за неко друго време", рекао је Вучих и навео да ће се у свим даљима разговорима радити на томе да се увек заштите наши национални интереси.

 

Он је подсетио да нема конституисања косовске скупштине без Срба тако да ће се о томе разговарати и треба сачекати и видети како ствари стоје.

 

Вучић је рекао да му се чини да су неки много тога узимали Србима, седам дана пред изборе мењали правила што нигде на свету нема...

"Без обзира на то мислим да смо паметну одлуку донели што смо позвали наше сународнике да изађу на изборе јер да нисмо не бисмо имали ни ову прилику да на било који начин озбиљније утичемо и помогнемо нашим суграђанима који живе на КиМ", рекао је премијер.

 

На питања о ставу СНС према Војводини и евентуалној власти у тој покрајини Вуцицћ је рекао да о пратијским стварима не би говорио на конференцији за новинаре која је била сазвана пред пут за Берлин и састанак са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

 

За оштећене куће 250.000 динара по домаћинству

 

Вучић је обећао да ће домаћинства, којима су куће значајније оштећене у недавним катстрофалним поплавама добити по 250.000 динара, као и да ће се некима, у мери у којој је то могуће, помоћи у набавци апарата за домаћинство и намештаја.

 

То ће, како је рекао премијер, бити велика помоћ и подршка Владе Србије.

 

Он је истакао да је на територији Обреновца, на пример, било ангажовано на хиљаде војника и да је из те београдске општине до сада изнето 17 хиљада тона смећа.

 

Вучић, који је ће поподне обићи ту београдску општину, најавио је да се очекује стављање у функцију колектора, као и да је захвалан Немачкој на специјаним цевима које је, као помоћ, упутила у Србију.

 

Премијер је најавио и да ће већ наредне седмице почети обнова свих путева - локалних, регионалних, магистрални, првог и другог реда...

"Обнова свих путева мора да буде завршена до септембра и за то су пронађена значајна финансијска средства, најмање 40 милиона евра", рекао је Вучић.

 

Такође, премијер је најавио да ће наредне седмице бити започета и изградња кућа које су потпуно срушене у недавним катстрофалним поплавама. Он је напоменуо да ту има неких процедуралних проблема, али да ће се са изградњом кренути и додао: "Видећете, Влада Србије ће у томе успети".

 

Премијер је замолио све грађане да поштују помоћ коју је Србија добила, а посебно помоћ Уједињених Арапских Емирата који су највише помогли у новцу, али и у свим другим материјалима.

"Они сада граде 50 кућа и у септембру још толико. То је огроман новац који они не дају само зато што Србију доживљавају као пријатељску земљу", рекао је премијер.

 

Закон о раду следеће недеље у скупштини

 

Премијер је најавио је да ће Закон о раду већ следеће недеље ући у скупштинску процедуру.

"Нема чекања нити стајања нити ће се ишта одлагати", поручио је Вучић.

 

Јунаке не заборављамо, наредних 100 година мира

 

Премијер Вучић рекао је поводом обележавања 100-годишњице од избијања Првог светског рата да Србија нема право да заборави своје јунаке и велика дела из прошлости, али да се нада да ће наредних сто година бити године мира.

 

Он је најавио да ће сутра разговарати са председником Републике Српске Милорадом Додиком, а да ће о обележавању те годишњице у петак бити одржан састанак на којем ће поред њега и Додика бити и режисер Емир Кустурица, и министри културе и спољних послова - Иван Тасовац и Ивица Дачић.

 

"Србија се не стиди своје прошлости, већ се поноси", поручио је Вучић, напоменувши да је Србија у свету позната не само по Новаку Ђоковићу, већ и да је својеврсни шампион у броју ратова.

 

"Надам се да ћемо у Србији у будућности имати 100 година мира, да ће Србија бити економски успешна, а да ћемо за децу обезбедити добру будућност", закључио је Вучић.

 

Николић обавља дужности у складу са Уставом

 

Вучић је рекао да председник Србије Томислав Николић обавља своје дужности у складу са Уставом, укључујући и предстојећу посету Београду белоруског председника Александра Лукашенка.

 

Упитан да прокоментарише то што ће се Николић састати са Лукашенком у истом дану када ће он разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел, што према писању медија представља подривање његове посете, одговорио је:

 

"Томислав Николић обавља своје председничке дужности у складу са Уставом. Ја ћу тада бити у Немачкој два дана и то је све што могу да кажем", рекао је Вучић.

 

Чекам извињење ОЕБС-а

 

 

Премијер је поручио да је, када је у питању слобода медија у Србији, ОЕБС лагао и да му зато од њих није потребна никаква помоћ ни подршка, да је једино тражио извињење и да он то извињење чека.

 

"Они (ОЕБС) су лагали, а када лажете елементарна пристојност је да се извинитите. Нећу дозволити да неко напада Србију и да то прође без одговора. То не значи да нећу да штитим право ове земље на истину, ако сте лагали за Блиц, за Адријану Лиму и неке ћевапчиће...", рекао је Вучић.

 

Он је поручио да се нимало није уплашио и да ништа његово није на коцки. Једино би, каже, могао да остане без политичке функције и додаје да је њему важније да не остане без образа.

 

У том смислу, премијер је рекао да се не слаже са саопштењем министра за рад и запошљавање Александра Вулина који је од ОЕБС-а и међународних институција затражио заштиту за Вучића и његову породицу.

 

Ипак, додао је да је захвалан Вулину што мисли о њему и његовој породици.

"Не слажем се да он тражи помоћ и подршку од ОЕБС-а јер мени никаква помоћ није потребна, довољно сам јак и имам храбрости и снаге да се супротставим свим лажима", рекао је Вучић.

 

Зато ћу, додао је, наћи решење и неће ме уплашити.

"ОЕБС је изговарао неистине и лажи, а ја сам говорио истину. Они су рекли да немају доказе, али да то не значи да није истина (да у Србији има цензуре)", рекао је премијер и додао да зато са њима нема о чему да разговара.

 

Премијер је рекао да се слаже са представницом ОЕБС-а у Србији Полом Тиди да у нашој земји постоје притисци на медије, али је додао да он те притиске не врши.

"Али многи из међународне заједнице воде кампању против мене и моје породице. И све то што је радила Тиде је притисак на медије и кампања против мене", рекао је Вучић поручивши да га то неће ућуткати и да никада неће молити Бога да то прође.

 

"Никада нећу да ћутим. Ја сам тражио извињење и чекаћу то извињење они ће наћи начин да се извину", навео је премијер и додао:"Мислите ли да ћу да се повучем да се склоним, да утекнем од лажи".

 

Упитан да коментарише оптужбе изречене у емисији Утисак недеље на ТВ Б92 да његов брат лобира да ТВ Коперникус добије националну фреквенцију, Вучић је рекао да то није тачно и да његов брат нема са тим никакве везе, односно да његов брат "нема ни појма шта је то Коперникус".

 

"Али некима никада није доста. Ја нећу да молим Бога да престану и нећу да молим ОЕБС ни за шта и у то је оно у чему се не слажем са Вулином", рекао је Вучић додавши да је Влади Србије важно да направи бољу земљу.

 

Нећу, истакао је премијер, да молим ОЕБС ни за шта, ОЕБС ми ни за шта није потребан, мени је потребан наш народ и одлучноист нашег народа и то ми је једино важно. Да се повлачим пред лажима - тај филм нећете да гледате.

"Можете да ме победите на изборима или без избора, можете и линчовање да организујете, али да вам се склоним на памет ми не пада", рекао је Вучић.

 

На питање да ли ће бити испитани проблеми у вези са хаковањем сајта Пешцаник, премијер је рекао да ће диркетор полиције или министар дати детаљне информације када заврше истрагу о томе, а да он, како је рекао, у овом тренутку има само прелиминарне информације.

 

Извор - Тањуг,

Фото - С. Радовановић, Тањуг

Сниматељ: Иван Павловић

 

Монтажер: Душан Марковић