Вести

Веома успешна посета Немачкој

У данашњој посети Берлину најважније је било да се немачким партнерима и потенцијалним инвеститорима представи програм реформи у Србији, каже премијер Александар Вучић.

 

Председник Владе Србије оценио је као веома успешну посету Немачкој, где је заједно са шефом немачке дипломатије Франк-Валтером Штајнмајером отворио панел-дискусију "Нови почетак према Бриселу - Србија на путу ка Европској унији", преноси Тањуг.

 

Изјава Александра Вучића

 

"У разговорима са свима видео сам да планирају да прошире бизнис у Србији - они који већ раде у нашој земљи - а они који не раде мислим да постоји велики интерес да дођу у Србију", рекао је Вучић новинарима.

 

Вучић је истакао да се у наредном периоду, уз помоћ Форума Србија–Немачка, планира организовање посете свих 18 немачких покрајина, како би се потенцијалним инвеститорима приказало да Србија има боље подстицајне пакете од земаља у окружењу.

 

Говорећи о данашњој посети Берлину, Вучић је изразио уверење да ће Србија за три или четири године бити нормална, модерна и успешна земља.

 

Он је рекао да је најважније било да се немачким партнерима, потенцијалним инвеститорима, представи програм реформи.

 

Према његовим речима, Немачка не жели да, у случају Србије, гледа исте слике и слуша исте приче као што је био случај са неким другим чланицама ЕУ, већ жели да Србија уђе спремна у Европу, али и за своје инвеститоре најбоље могуће услове.

 

Ти најбољи могући услови су, нагласио је Вучић, пре свега промена пословног амбијента, а тичу се закона о раду, приватизацији, стечају, планирању и изградњи.

 

Вучић је поменуо да је добијена велика подршка свих немачких инвеститора, и да је ту приметна подршка и немачког министра Штајнмајера и немачког експерта за Балкан Бода Хомбаха, али и других у тој земљи.

 

"Ово је био веома успешан и тежак дан. То сам видео и у разговору са председником Одбора Бундестага за ЕУ Гинтером Крихбаумом. Први пут да смо на тако добар пријем наишли, што говори о томе да са пажњом прате шта се у Србији дешава", нагласио је премијер.

 

Народ зна да неће бити лако, нити да ће видети добре резултате реформи ни у наредних пола године или годину дана, додао је Вучић.

 

"Али за три-четири године Србија ће бити нормална, модерна и успешна земља, ако будемо имали довољно снаге да то издржимо и довољно воље и вере да себе мењамо", закључио је Вучић.

 

Премијер Србије састао се у Берлину са шефом немачке дипломатије Штајнмајером, са немачким привредницима у "Дојче банци", али и са Крихбаумом и са бившим канцеларом Герхардом Шредером.


Извор: РТС

Видео: Тањуг