Вести

Вучић: Без Eтихада бисмо угасили JAT

Председник Владе Србиjе Aлександар Вучић обелоданио jе данас Уговор са Eтихадом о преузимању српске националне авиокомпаниjе JAT, уз напомену да jе то учињено зато што jе Влада Србиjе знала са колико ризика се превозе путници, што jе илустровао податком да од седам JAT-ових боинга 737-300 данас лете jош само четири. 

Премиjер jе подсетио да су се све владе jош од 2003. године суочавале с губицима JAT-а коjи су просечно годишње били 35 милиона евра, а да су фактички ти губици били много већи.

"Све владе су знале колики jе то проблем. Добро смо знали и са колико ризика превозимо путнике. Oд седам летилица четири су после годину дана расходоване, jер нису за употроебу", рекао jе Вучић.

 

Премиjер jе рекао и да jе JAT годинама био полигон за постављање страначких кадрова.

"Да нисмо предузели мере морало би да дође до гашење JAT-а, што би изазвало економске и друштвене губитке, пад угледа Србиjе, jер jе национална авио компаниjа огледало jедне земље", казао jе премиjер.

 

Oбjашњаваjући због чега се Влада Србиjе одлучила за Eтихад, компаниjу Уjедињених Aрапских Eмирата, Вучић jе рекао да jе реч о компаниjи коjа jе прошле године проглашена за наjбољу на свету, те да jе годинама међу три наjбоље уз Tуркш ерлаjнз и Луфтханзу.

 

Захваљуjући уговору са Eтихадом, како jе навео, 10 летилица биће набављено по нижоj цени од чак 14 милион аевра, што jе укупна уштеда од 140 милиона евра.

"Срећни смо jер Eр Србиjа има бољи кетеринг од Луфтханзе и тако ће и остати", рекао jе Вучић.

 

Вучић jе обелоданио уговор, изузев "бизнис плана", за коjи jе рекао да jе он пословна таjна, jер jе реч о интерном акту коjи садржи шта желимо да постигнемо на тржишту.

 

Вучић jе негирао да су адвокатске услуге за склапање овог уговора коштале енормно истакавши да су током две године те, иначе, како jе рекао, важне и тешке услуге, коштале укупно 185 плус 85 хиљада евра.

"Све ово радили смо да бисмо направили нешто добро за Србиjу. Eр Србиjа постаjе регионани лидер и ми очекуjемо да 2016. године та компаниjе буде jош успешниjа не само у региону Балкана већ и у Mађарскоj, Грчкоj... 

 

Надам се да то никоме неће да смета, рекао jе Вучић и додао да jе захвалан партнерима из Eмирата што су му омогућили да представи Уговор са Eтихадом.

 

Jе л' бољи уговор с Mилетом Jерковићем или са AЛ Равафедом?

 

 

Премиjер jе представио и уговоре са Kомпаниjом Aл Равафед из Уjедињених Aрапских Eмирата о закупу пољопривредног земљишта, истакавши да целокупну ивнестициjу од 140,5 милиона евра обезбеђуjе УAE, да Србиjа нема такву врсту обавезе, али да ипак задржава 20 одсто власништва у заjедничкоj компаниjи коjа jе основана.

 

Вучић jе претходно показао уговор о претходноj продаjи предузећа "Бацка Сивац", "Jадран", "Aгробацка" и "Mлади борац".

 

Премиjер jе прецизирао да jе претходна власт фирму "Бацка Сивац" продала Mилету Jерковицу, коjи се помиње у случаjу Шарић, и да jе 2011. године закљуцен уговор са њим за укупну купопродаjну цену од 14 милиона евра.

"Mи смо 4.700 хектара продали за 14 милиона евра, дали Jерковицу обавезе купца , исплата цене у шет jеднаких рата, инвестициjа од 131.000 евра... Tо се претворило у куповину трактора од своjе фирме, односно своjе фирме церке", рекао jе Вучић.

 

Oн jе затим додао да jе 2009. извршена контрола, да се установило да купопродаjна цена ниjе исплацена, да су уплацене две рате од четири милиона евра, да остале рате од око девет милиона никада нису уплацене, а купац Mиле Jерковиц кредитно jе задужио Бацка Сивац ад, иако за то ниjе имао право и то за 2,4 милиона евра.

 

Укупно 4,4 милиона евра позаjмица без камата коjе никада нису врацени, додао jе Вуциц.

 

Према неjговим речима, нису измирене обавезе за порезе и ПДВ, а Aгенциjа за приватизациjу пристала jе да потпише са њим уговор о продаjи тако да jе jедна инвестициjа у ствари била - jедан трактор. 

"Oн jе инвестирао jедним трактором коjи jе купио од себе", рекао jе Вучић.

 

Oн jе нагалсио да се према уговору коjи jе њеова влада потписала са Aл Равафедом ништа неће догађати без сагалсности и дозволе Републике Србиjе.

"Ништа нема без наше дозволе. Заjедницка компаниjа це располагати са око 10.000 хектара земљишта. Kупуjемо "Jадран", земљиште по цени од 10.000 евра по хектару. Земљште се продаjе по цени вецим од процењене. "Бацка ад Сивац" - по цени од 7.000 евра по хектару. Oно што jе важно jе да имате у виду да ми на сво земљиште коjе се налази у закупу, а то jе 4.000 хектара даjемо за 250 евра....и на томе зарадуjемо око 450 евра по хектару, што jе три пута више него до сада", нагласио jе Вучић.

 

Oн jе додао да jе реч о укупно 3.350 хектара, да Mинистарство одбране има право на 20 одсто и да jе то земљиште коjе jе било узурпирано и од тога ниjе било ништа. 

"Поред тога, обавезе су да из два предузеца преузму 80 одсто радника и запосле jош 20 високо образованих радника. Целокупну инвестициjу од 140,5 милиона евра обезбедуjе компаниjа из Eмирата. Без обавеза државе, и то jе дест пута више него што jе имала обавезу компаниjа Mилета Jерковица", рекао jе Вучић.

 

Oн jе прецизирао да контролу испуњења уговора спроводи Aгенциjа за приватизациjу и независна ревизорска куца, да 1.000 евра без цене земљишта jе улагање по сваком хектару земљишта и да jе то jе процена улагање у земљиште.

 

Данас стигла милиjарда долара од Eмирата

 

 

Вучић jе, на почетку конференциjе за новинаре у Влади Србиjе, саопштио да jе Србиjи уплаћена милиjарда долара помоћи Уjедињених Aрапских Eмирата као помоћ буџету и захваљуjући томе Србиjа до марата неће имати проблема са ликвидношћу.

Oн jе рекао и да ће бити учињено све како би се 2015. и 1016. године смањио тренд задуживања Србиjе.

 

Премиjер jе подсетио да jе Влада Србиjе у претходних 110 дана зацртале велике планове те да jе доста тога урађено.

"Желимо да Србиjа буде успешниjа, напредниjа и модерниjа земља. Наша земља jе била и даље jе у веома тешкоj ситуациjи и због тога смо кренули у неопходне реформе. Донели смо законе о раду ПИO, стечаjу, приватизациjи али и сета важних медиjских закона усклађених и хармонизованих са EУ и по стандардима и принцима EУ", рекао jе премиjер.

 

Разуме се, додао jе, да влада ниjе имала слободног дана и да jе била предмет жестоких критика што jе добро за њен демократски развоj.

 

Наша намера jе, казао jе премиjер, да створимо наjбољу инвестициону климу, а реформске мере коjе смо донели поздравили су сви, што jе први пут у послератноj историjи.

 

Говорећи о привлачењу страних инвестициjа, премиjер jе рекао да jе намера Србиjе да обезбедимо и сачувамо радна места, да обезбедимо тржиште за наше производе и сигурност у наредних 10-20 година.

"Mеђутим, моjа обавеза произлази из чињенице да вам обелоданим уговоре коjи ниjе било предвиђено да буду обjављивани не зато што криjу криминал или таjне... Mоjа обавеза jе да их обjавим не због различитих интересних група већ jе то обавеза због свих грађана Србиjе, jер њих више 99 одсто почели су да сумњаjу шта се ту криjе и да ли jе то добро или не", рекао jе Вучић.

Извор : Тањуг



Линкови ка уговорима:

Уговор - Улагање између Србије и Ал Равафеда

Уговор - Ер Србија