Вести

ВУЧИЋ: БИЋЕ НАМ ПОТРЕБНИ МЕСЕЦИ ДА СЕ ОПОРАВИМO

Премијер Александар Вучић изјавио је да је тешко говорити о штети која је настала због поплава, али да се претпоставља да превазилази стотине милиона евра, а неки чак говоре и о милијарди евра.

Вучић је то рекао одговарајући на питања новинара приликом јучерашње посете Обреновцу на колико се процењује штета изазвана катастрофалним поплавама, и додао да ћемо морати да се ослонимо на помоћ земаља из иностранства.

– Очекујемо доста помоћи од страних влада, потребно нам је доста лекова, хране, посебно храна за бебе и грађевински материјал – рекао је Вучић, истакавши да нам је неопходна помоћ из иностранства јер морамо да изградимо много путева, мостова и да обновимо инфраструктуру, што неће бити лако.

– Биће нам потребни месеци да се опоравимо и суочимо с бројем људи којима нећемо моћи да вратимо живот – рекао је Вучић, и захвалио на помоћи Русији, Словенији, Европској комисији, Немачкој, Турској, Македонији, Црној Гори, Мађарској, Румунији и свим осталим европским земљама, поручивши да „српски народ не заборавља своје пријатеље”.

Премијер је рекао да се нада да је најгоре прошло, али да ћемо то знати тек у наредних пет дана.

Вучић је додао и да је Србија урадила одличан посао када је реч о заштити термоелектрана, истакавши да се нада да ћемо успети потпуно да их заштитимо јер да су оне престале да раде, то би Србију коштало око 600 милиона евра, што наша земља не би могла издржати.

Вучић се захвалио Европској инвестиционој банци која је, како је прецизирао, уплатила први милион и по евра, и навео да очекује да се министри Ивица Дачић и Јадранка Јоксимовић у среду сусретну с европским комесаром за регионална питања Јоханесом Ханом.

Премијер је рекао да је до сада у Обреновцу пронађено 13 тела, али ће узрок смрти сваког од њих бити познат после обдукције. Он је одлучно демантовао да се „ број жртава крије”, и истакао да се чуди што неко пласира такве информације и лицитира бројем жртава.Прецизирао је да је стигло 635 пријава, па да се отишло на 451 адресу да се те информације провере и да су све биле лажне.

– Куда пливају ти лешеви о којима неки причају? Колико неки људи могу да буду болесни? – упитао је Вучић, и навео да је послато 450 екипа да то провере, да су све пријаве биле лажне и да се губило драгоцено време и енергија.

Он је рекао да ће бити још жртава, али да, имајући у виду размере поплаве која је била десет пута већа него код других, постоји нада да то неће бити катаклизмичан број.