Вести

ВУЧИЋ: ДОГОВОР СЕ МОЖЕ ПОСТИЋИ САМО АКО ИМА СМИСЛА

БРИСЕЛ - Данашња рунда преговора Београда и Приштине у Бриселу завршена је, а премијер Александар Вучић оценио је да су разговори били тешки и да мисли да вечерас неће бити постигнути договори о темама о којима се разговара, али да је известан напредак постигнут по питању Заједнице српских општина (ЗСО).

"Јасно је да смо по неким питањима ближе договору, а по неким веома, веома далеко", рекао је Вучић.

"Могу да кажем да смо данас нешто урадили и ставили до знања једни другима са чим се не слажемо. Можемо да прихватимо оно што није противно интересима нашег народа и морамо да сагледамо целину. Морамо да се боримо да добијемо најбоља могућа решења а не да кажемо народу да смо нешто прихватили само због отварања преговарачких поглавља", рекао је премијер.

Важно је да ће наш тим да уради све да се заштите наши национални интереси, поновио је и додао да верује да може бити првих конкретних резултата у наредним сусретима који ће, како је навео, очигледно да се убрзано одржавају.

"Ми у ствари нисмо раговарали о енергетици, већ о њиховом покушају да потезом пера преузму комплетну имовину, нарочито када је реч о трафо станици Валач, о Газиводама и комплетном систему далековода који је везан апсолутно за Краљево и нема везе са косовским енергетским системом", додао је Вучић. 

Суштина је, како је рекао, била у питањима имовине, а онда су "неки покушали да нам држе политичка предавања како смо и шта изгубили 90-их година и нисам сигуран да је ту било напретка". 

Поменуо је да је остварен одређени напредак у разговорима о телекомуникацијама, али да увек имамо сличне проблеме, као и да српска страна ради на томе да Срби немају никакве позивне бројеве и да имају исту тарифу као раније. "Ми инсистирамо да се због статусног питања нешто прецизира и на одређени начин напише у тој области, што је грађанима Косова апсолутно небитно и неразумљиво, али да Србија мора да води рачуна о томе", навео је и додао да је то за нас значајно да не бисмо прејудицирали статусно решење... "Тражимо да се све симултано уради да би наши људи могли да добију право да позивају било кога у централној Србији или из централне Србије њих да позивају са истом тарифом као и до сада, да се ту ништа не промени, а они траже додатних три или шест месеци да виде ли ће њихови оператери то да дозволе или не", рекао је премијер и додао да ми, са наше стране, тражимо одмах дозволу за српског оператера.

Навео је и да и даље има проблема са мостом између северног и јужног дела Косовске Митровице, јер Албанци инситирају, иако имају два моста лево и десно од главног митровачког моста, да на њему буде мост под пуним саобраћајем, за аутомобиле, камионе и аутобусе. "Ми инсистирамо да то буде у складу са Бриселским споразумом, да Северна Митровица има право на урбано, рурално и просторно планирање и тражимо да то буде пешачка зона", казао је он и констатовао да Србија не жели да заустави ничије кретање. "Ако имамо минимално право да уредимо простор, ваљда можемо да тражимо да постоји пешачка зона. Ником не бранимо да дође у Северну Митровицу, јер већ имају два моста", додао је он.

С обзиром да је наставак преговора највероватнији наредног понедељка Вучић је поменуо да је договор да се детаљи о Заједници српских општина не износе, те да се он да ће о том питању ипак бити постигнут договор. 

Закључивши да су разговори генерално били тешки, али конструктивни и садржајни, Вучић је приметио да је српска страна отворено износила своје ставове, захвалио је Могеринијевој на стрпљењу и прокоментарисао да је она цео дан издвојила, а да он није сигуран коме је то било теже... "Увек ћемо да се потрудимо да урадимо оно што је најбоље, а у неком од наредних сусрета би могло да дође до неких конкретних резултата", закључио је премијер Вучић. 

 

Договор се може постићи само ако има смисла

Вучић је изјавио је и да ће прва преговарачка поглавља о приступању Србије ЕУ бити отворена до краја године без обзира што данас у Бриселу између Београда и Приштине није постигнут конкретан договор о четири кључне теме. "Отворићемо та поглавља. Није данас било договора. Некада ће га бити. Знате не можете да постигнете договор само зато што неко каже да ће отворити поглавља само ако постигнемо договор. Договор можете да постигнете када нешто има смисла и када не нарушавате интересе свога народа и државе" рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он је поручио да нити може нити хоће да потпише нешто чиме би у једном дану преписао имовину коју је овај народ годинама стварао.

 

Ђурић: Споразум ће олакшати живот грађана

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да ће споразум о осигурању возила знатно олакшати живот грађана. "Грађани ће ускоро моћи да прелазе административну линију са КиМ у оба правца без плаћања икакве накнаде за осигурање" рекао је Ђурић новинарима.

Он је подсетио да су редови на административној линији понекад били дугачки више километара и да су породични буџети грађана јако трпели, и додао да ће данашњи споразум ступити на снагу у року од 30 дана.

 

Вучић: Одлука о одласку у Сребреницу неколико дана пре 11. јула

Премијер Вучић изјавио је вечерас да ће одлуку о одласку донети неколико дана уочи 11. јула дана обележавања Сребренице, и истакао да ће она бити у складу са интересима регионалне стабилности и српског и бошњачког народа.

Вучић је новинарима у Бриселу одговарајући на питања рекао да неће долазити тамо где му неко прети "пљувањем, батињањем" не зато што се тога плаши и поновио да ће донети одлуку у интересу оба народа.

Према његовим речима, одлука о одласку у Сребреницу још није донета не зато што се Србија нечег плаши већ да би она била у складу са интересима региона.

"То не радимо зато што смо слаби, већ зато што добро разумемо нашу позицију и зато што мислимо да тако можемо да урадимо нешто добро за наш народ и све наше народе", рекао је Вучић.

Он је додао да сматра да је то једина могућа политика која доноси добро свима на Балкану.

Он је навео да се плаши да појединци само траже разлог да нешто лоше о неком другом кажу.

"А коме ја да објасним у мојој или било којој другој земљи на Балкану да када се деси нешто у Македонији после тога два месеца ниједан инвеститор неће да дође ни у једну од наших земаља", рекао је премијер.

Премијер је упитан да прокоментарише изјаву Бакира Изетбеговића који је рекао да ће пуштање Насера Орића бити кључно за опоравак односа БиХ и Србије, рекао да односи између две земље и српског и бошњачког народа не би требало да зависе од појединаца.

"Поготово ми је тешко да причам о томе после сазнања које имамо о томе и после аката које смо дали на увид целокупној јавности", истакао је Вучић који је додао да ће његова изјава бити увек иста, и вечерас и у наредним данима, без обзира шта се буде са Орићем дешавало.

 

Вучић: Степинац није светац

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је вечеас у Бриселу да Србија жели да што боље односе са Хрватском, али да се кардинал Алојзије Степинац никако не може назвати свецем.

"Ми се заиста трудимо да не коментаришемо оно што хрватски политичари кажу на наш рачун", рекао је Вучић одговарајући на захтев новинара да прокоментарише недавну изјаву министра Александра Вулина на комеморацији у Јадовну.

Премијер је казао да он следи политику помирења у региону и поред тога што је велики број чланова његове породице страдао од усташа.

"Можда тајминг Вулинове изјаве није био одговарајући, али нико у Србији не може да каже да је Степинац био светац", навео је Вучић.