Вести

Вучић: Довољно струје и гаса током зиме

Премијер Србије Александар Вучић обишао је Рударски басен "Колубара" и на копу "Тамнава – западно поље", које је поплављено у мају, поручио да ће део производње почети већ у децембру, а пуна производња крајем јануара или почетком фебруара. Србија ће током зиме имати довољно и струје и гаса, каже Вучић.

 

Премијер Вучић је рекао да очекује да ће се до 5. децембра доћи до етажа на којем ће моћи да се откопова угаљ, и да ће на тај начин бити обновљена испорука за Термоелектрану "Никола Тесла", преноси Танјуг.

"На том копу је до сада испумпано 93 милиона кубних метара воде од укупно 187, тако да је пола посла већ обављено", рекао је Вучић.

Поручио је да је покретање производње на копу "Тамнава – западно поље" веома важно за снабдевање струјом и навео да ће Србија током зимског периода имати довољно и струје и гаса.

"Поскупљења струје неће бити током зиме, свакако не до пролећа или лета наредне године", рекао је Вучић.

Што се гаса тиче, премијер је рекао да грађани не треба да брину ни када је у питању струја ни када је у питању гас, те да после његовог разговора са руским председником Владимиром Путином Србији, како је рекао, гас стиже онолико колико нам је потребно.

"После састанка са Путином, одмах сутрадан, пуштене су нам количине гаса које ми хоћемо, односно колико се нама свиђа да платимо толико и узмемо и ту нема никаквог ограничења", рекао је премијер.

Напоменуо је да Термоелектрана "Никола Тесла" има 1,47 милиона тона угља, тако да неће бити никаквих проблема у снабдевању тим енергентом током зиме јер је само то, како је рекао, довољно за 100 до 150 дана у случају неке јаке зиме.

Србија, додао је, има и резерву од око пет хиљада тона угља у Великим Црљанима, али да се то засад неће дирати, јер је то угаљ високе калоријске вредности.

"Кад обновимо потпуно производњу угља на копу 'Тамнава – западно поље' можемо да се поносимо јер ћемо бити један од најбољих произвођача угља у региону", поручио је Вучић.

 

Glodac bager.jpg

 

 Покретање новог роторног багера

Вучић је на копу присуствовао и покретању новог роторног багера који је направила домаћа фирма "Колубара метал", на шта, како је рекао, сви могу да буду поносни.

Премијер је претходно заједно са министром енергетике Александром Антићем, директором ЕПС-а Александром Обрадовићем и директором РБ "Колубара" Милорадом Грчићем присуствовао разбијању шампањца којим је симболично означен почетак рада багера.

Вучић је том приликом пожелео срећан рад и много успеха. Пројекат куповине нове опреме за ЕПС и РБ "Колубара" финансира се из сопствених средстава компаније, а укупна вредност инвестиције износи 17,9 милиона евра.

Пребацивање багера са монтажног плаца на радну локацију на површинском копу "Тамнава – западно поље" почиње данас посебно припремљеном трасом дугом шест километара и обављаће се брзином од три до пет метара у минути.

Овај багер је тежак 1.700 тона, висок је 34 метра, дугачак 80 метара, а производни капацитет му је 4.800 метара кубних на сат. Пројектован је тако да може да ради на откопавању угља и откривке.

 

Доносимо одлуке у складу са интересима Србије

Одговарајући на питања новинара о изјави европског комесара за суседску политику и проширење Јоханеса Хана да Србија треба да усклади своју политику са политиком ЕУ према Русији, српски премијер је рекао да Србија има своју владу и да доноси своје одлуке у складу са својим интересима.

"Ми смо на европском путу, још нисмо отворили Поглавље 31, али се политика Србије не мења преко ноћи", рекао је Вучић. Није први пут да сам чуо нешто слично, рекао је Вучић и додао да и он има неколико питања.

Како је рекао, сада ће отворити само једно, а то је "када неко изгуби 1,5 милијарди евра због немогућности извоза воћа и поврћа у Русију њему ЕУ надокнади 1,1 милијарду" и запитао "ко ће то нама надокнадити".

Премијер је навео да је његов посао да води Владу и брине о грађанима Србије, и додао да он чује и разуме све што говоре на било којем језику, али да ћемо одлуке доносити сами.

Вучић каже да ће се показати да је био у праву када је говорио да ће Србија већ 2016. године бити земља са најдинамичнијим привредним растом у овом делу Европе.

"Мислим да ни многе европске земље тада неће бити испред нас", рекао је Вучић.

То ће се, рекао је премијер, остварити када се покрене Железара, МСК у Зрењанину, Азотара и Петрохемија, фирме које су сада у минусу, када се покрене производња угља и повећа производња струје и када крајем 2015. или, како очекује, 2016. године, почне производња једног од најбољих камиона у Европи у прибојском ФАП-у.

 

Извор: РТС