Вести

Вучић: Формирање тимова већ даје резултате

Формирање стручних тимова у оквиру Владе Србиjе, по систему "деливери jунит", већ даjе одређене резултате, изjавио jе за данашњу "Политику" премиjер Aлександар Вучић.

 

"Формирање ових тимова има везе са функционисањем и испоручивањем резултата у одређеним сферама друштвеног живота. Већ сада jе присутна неупоредиво већа одговорност у поjединим министарствима", указао jе Вучић.

 

Према његовим речима, чланови ових тимова немаjу никакву политичку функциjу.

"Oни ће радити само при мом кабинету и извештавати ме на дневном нивоу, или наjмање jедном у два дана, о томе како напредуjу кључни проjекти коjе смо издвоjили", рекао jе премиjер.

 

"Политика" пише да ће 15 људи радити у пет тимова формираних при Вучићевом кабинету по систему "деливери jунит" (у преводу - "jединица за испоруку").

 

Према документу у коjи jе "Политика" имала увид, реч jе о тимовима за директна улагања, реструктурирање великих државних система, реформу државне управе, инсфраструктуру, као и за пољопривреду.

 

Њихов задатак биће да покрену све полуге система како би што пре били реализовани наjважниjи државни проjекти, наводи лист и додаjе да ће, поред директора, сваки тим имати jош два запослена - стариjег служвеника и аналитичара.

 

Према извору "Политике", засад су три тима добила директоре. На челу jединице за инфраструктуру биће Игор Лончаревић, на челу тима за пољопривреду Драган Гламочић, а тим за реструктурирање великих државних система водииће Срђан Kупрешанин.

 

Рад свих тимова координираће jедан човек коjи свакодневно подноси извештаjе премиjеру, наводи лист и додаjе да исти извор демантуjе медиjске написе да ће руководилац "деливери jунита" бити човек Tониjа Блера, бившег британског премиjера коjи jе и аутор овог проjекта.

"Дакле, директори тимова ће дневно правити кратке известаjе о томе шта jе урађено у сваком проjекту и то ће достављати руководиоцу "деливери jунита", а он премиjеру", пише "Политика".

 

Лист, такође, тврди да jе нови начин рада већ наишао на жесток отпор унутар владе.

"Неки сумњаjу да су медиjски напади на рачун оваквог темпа рада наручени изнутра, од оних коjима наjмање одговара свакодневно извештавање о резултатима какво намеће модел "деливери jунита", jер им jе jасно да неће моћи да испуне задатке", пише "Политика".