Вести

Вучић: не желим фотељу по сваку цену

Мислим да је могуће да нећу бити премијер после избора. Све што је опозиција о мени говорила у кампањи, никада се није радило, али верујем у снагу народа 

Премијер Србије Александар Вучић у интервју који објављујемо уочи почетка изборне тишине каже да је битно да се на изборима одлучи да ли је Србија за сигуран пут у будућност и наставак реформи или не. Поручује да бољег програма од СНС нема, али и даље тврди да је врло могуће да се странке широког спектра уједине и направе владу без СНС. Открива и да зна колико кошта једно јаје, литар млека, али и да ноћу побегне обезбеђењу и сам се провоза у својој шкоди.

* Шта ће после избора бити другачије, па да грађанима мирне главе кажете: ,,Ево, због овога су морали да буду расписани избори"?

- Избори су били жеља свих опозиционих странака. Говорили су да смо изгубили легитимитет и причали да смо пали знатно испод 40 посто, да воља народа више не постоји. Увек је демократски добро да пружите прилику онима који исказују незадовољство ако сматрају да је влада нелегитимна, да им омогућите да се то и провери. С друге стране, врло је важно да после тешких реформи предузмемо и рискантан потез и кажемо људима: „Ево изволите, реците да ли разумете шта је то што смо урадили, или желите да живимо на основу бесмислених празних прича и обећања људи који су говорили да ће сва примања да повећавају". А сви знамо докле су нас довели, до банкротства и дотле да смо 2009. имали пад БДП од 3,6 одсто, што је највећи пад у историји. 

* Из вашег одговора произилази да сте расписали изборе да бисте изашли у сусрет опозицији, а да ли се избори или реконструкције одражавају на реформе?

- Не, то је само први део објашњења. Мислим да нисмо зауставили реформе, што су представници Светске банке и рекли. Све време смо радили с њима припреме за РТБ Бор и за многа друга предузећа. Оно што видим као проблем јесте чињеница да ми и даље имамо драстично различито виђење места Србије у будућности. Е, ту бих желео да направимо што шири фронт и зато сам увек био отворен за разговоре са свима који виде Србију у ЕУ, али која неће окренути леђа Русији и љубоморно чувати војну неутралност Србије.

* Како ће то изгледати у пракси?

- Сви последњи подаци ЕБРД, ММФ и Светске банке говоре да ће раст Србије бити већи. Чека се да се види коначан клозинг, улазак Кинеза у „Железару". Ако то успемо, очекујем да имамо ове године раст од 2,2 одсто, догодине и преко 3, а 2018. и четири. Није реално да за четири године динамичног раста достигнемо развијене земље ЕУ, али ћемо полако достизати стандард. То је циљ и можемо да успемо ако се друштво у целини усагласи о основним циљевима. 

* Да ли сте намерно скратили мандат како бисте себи приуштили четири године на власти и да би СНС боље прошао у Војводини? 

- Ваљда је опозиција добила прилику да победи, како они кажу, најлошију владу на кугли земаљској, кажу да је Вучић педер, најгори и најцрњи на свету... Примедбе су бесмислене. Оне су чиста аутопројекција, такви људи полазе у 
ствари од себе јер знају којом жестином штите своје фотеље и своју власт. А 16 година су на власти. Мислим да је то чисто као суза, посебно зато што су трошкови избора само у штампању једног листића. 

* Ипак, у политичком смислу није исто. Овако дајете ветар у леђа и СНС у Војводини? 

- Мислите у ствари ветар у лице, пошто сам ја ваљда најгори у овој земљи, из њиховог угла. Пошто сам најгори, најомраженији и најлошији, ваљда сам тиме нанео велику штету својој странци и на локалу и на покрајинским изборима. 

* Критикујете их, да ли има нешто што вам је запало за око од програма опозиције?

- У кампањи нисам чуо ниједну идеју ни о чему, чак ни о наталитету, а камоли у економији. Одем у „Панасоник" и кажем: „Браво, мајстори, што сте их довели 2011". Ми ћемо сада да им повећамо субвенције и онда повећамо производњу и број запослених. И то одем с председником општине који је из Тадићеве странке и никакав проблем с тим немам. Кажу није Вучић довео „Геокс", ни „Џонсон електрик"... Не, него ко је? Ја потписао, поставио камен темељац. Ко је ПКЦ довео, „Лир" и „Делфај" у Новом Саду, са пет хиљада запослених... То људи виде. 

* Да ли су једини наши адути за инвестиције јефтина радна снага и субвенције? По тој логици би Бангладеш био неко чудо?

- Да, али озбиљно напредује. Ви мислите да сте се нашалили или Срби мисле да се спрдају кад о томе говоре. Озбиљно напредују многе земље у свету које су биле апсолутно сиромашне. А ја вас питам, сем субвенција, кажите ми, шта би их то мотивисало. А што не би дошли у Словачку, Мађарску или Чешку него да дођу у Србију? Ми се боримо с Македонијом, Бугарском, Румунијом за сваког инвеститора. Прошле године смо имали милијарду и осамсто милиона инвестиција, а Босна и Херцеговина 400 милиона евра. А нисмо ми баш четири пута већи од њих. Турци су буквално сада навалили у Србију, похрлили су у Србију, добродошли. Задовољан сам и када видим „Џонсон електрик", који данас има 600 запослених, а имаће 3.400. То је друга прича. 

* А шта је с фабриком чипова, авио-делова?

- Што се тиче авиоделова, ми немамо знање за то, а што се тиче чипова, ми немамо довољно знања, немамо довољно новца да заједнички уложимо у то. Надам се да ћемо моћи за годину или две да урадимо. Али имао сам тако 50 ствари које смо покушали, па нисмо успели, али смо успели других 150. Важно је радити и важно је борити се.


* Који изборни резултат би био испод ваших очекивања? Кажете да сте близу да изгубите изборе, али то истраживања не показују.

- Све што би значило да друге политичке странке могу да формирају владу, то значи да смо ми поражени. Истраживања показују да је негде на ивици, да је мртва трка... Поставља се питање да ли претерујем или не и да ли могу да се уједине. Нема ту искреног уједињења или било какве љубави ни политике, ујединили су се само због мржње према мени. Када се види да нећу да чувам фотељу по сваку цену, они могу у једном дану да се усагласе, да иду на шестомесечну владу, а после тога на изборе и да све уруше. Онда нема ни ММФ, нема ничега, бацаће паре и уништиће све што је рађено у претходном периоду. 

* Заиста мислите да је реално да не будете премијер после 24. априла? 

- Мислим да је то могуће. Ова кампања је за мене лично била веома тешка зато што се није сводила на размену аргумената, већ на то ,,ти си такав и такав, најгори на свету, твоја породица је најгора на свету". То се никада раније у Србији није радило. Мислим да је све то што су радили, чак и уз сагласност појединих иностраних центара моћи, било врло лоше и контрапродуктивно, али верујем у снагу народа. Неки су само исказали шта искрено осећају, чак и они  којима сам дао све. Својом вољом сам им омогућио да буду у Влади јер сам сматрао да је то добро за будућност Србије. 

* Мислите на СПС?

- Да, на њих. На увреде не одговарам увредама, а онда они на сваки мој одговор покушавају да спинују, кажу: „Иди онда с Пајтићем, Чедом, Чанком"... Свима им кажем: „Немојте ви да одлучујете у моје име и измишљате да ли ћу и с ким у 
коалицију".

Да ли ће све то онда коштати СПС уласка у нову владу?

- Не знам, можда ће све то што сам радио мене да кошта зато што сам ствари прилично бескрупулозно поставио. А они су, видим, убеђени, чак су новинарима пре неки дан говорили да нема шансе да добијем већину, да чу или ја њих да молим, или ће они да формирају владу на другој страни.

* Док на митингу СПС вичу „Вучићу, педеру", Мркоњић критикује Прокоп, а Ружић шаље отровне стрелице, Дачић смирује ситуацију... Како ви то доживљавате?

- То са Прокопом је било посебно сумануто, али то говори да у ствари није била потребна озбиљна аргументација за критику, већ такозвани Лајбницов довољан разлог. Некада су и наши претеривали у реакцији и одговору и у све то се никада нисам петљао и никада нисте чули „Дачићу, лопове". Стварно мислите да данас на скупу у Арени њих 25.000 - 30.000, колико ће их бити, не могу да запевају нешто увредљиво на рачун другог?

* Већ јесу, Тадићу, усташо?

- Тада сам два пута прећутао, а онда рекао: „Молим вас, немојте то да радите". Посебно што је то „усташо" нарочито одвратно. Можете да му кажете и једно, друго, треће, али то „усташо" је нетачно.

* Нећете са СПС, ни да шурујете с националистима. Ко вам онда остаје, нема много опција?

- Не желим на тај начин да се изјашњавам. Везао сам своју политичку судбину за судбину владе и ако не будем имао поверење народа, нећу ни странци да правим проблем да пада три пута до цензуса, испод цензуса... У Суботици су млади СПС правили велику журку и знате ли која им је главна песма била? Ни „Востани, Сербије", ни „Тамо датеко", ни „Видовдан", већ „Вучићу, педеру"...

* Па боље да вам скандирају „Вучићу, педеру" него „Спаси Србију и убиј се"?

- Знате шта? То ми је и моја мајка рекла. 

* Како ће изгледати нова влада?

- Састављање владе је озбиљна ствар. Морате да имате раднике, да, на пример, као у Милану имате Гатуза на терену, па онда људе из различитих генерација, оне који чувају голове и оне који дају гол. Али је важно да сви гурају тај брод који иде у недвосмисленом правцу.

* Хоће ли и у овој влади бити експерти који немају политичку позадину?

- Биће и људи који немају везе с политиком. Имам већ неког на уму, али не могу о томе јер би то било као када спремате ражањ а зец вам у шуми. 

* ММФ треба да дође у јуну, плашите ли се да ће статус кво око јавних предузеча бити камен спотицања за позитивну оцену ММФ? И рационализација тапка у месту.

- Неће због јавних предузећа. Биће неки других, око рационализације у државној управи. Надам се да ћемо добити позитивну оцену јер би без тога било ужасно тешко. А рационализације има, али на добровољној основи. Показало се да је прошао онај најболнији део, а који сам ја могао да преузмем на себе. Тамо где су неки други могли да придодају није баш прошло успешно. Али ја се не плашим болних резова, урадићу све што је могуће да добијемо четврту и пету ревизију. Волим када постигнемо успех, у „Железари" само што ми сузе радоснице нису пошле. Сад кад идете аутопутем Београд Нови Сад и Београд Загреб, видећете да сам пола фабрика ја отворио. Кад будете ишли аутопутевима Србије за годину дана, биће пола направио Тито, пола Вучић. 

* Кад смо код болних резова, 31. маја истиче рок за 17 заштићених компанија. Имате ли решење за њих или ће већина отићи у стечај?

- За неке смо нашли решење, остало нам је још десет - једанаест великих предузећа. Најтеже ће бити с „Ресавицом", а неће бити нимало лако с РТБ, који морамо да сачувамо јер је један од најважнијих потенцијала наше земље. А ако буде процењено да заштићене компаније буду могле да послују профитабилно у будућности, ми ћемо сигурно наћи решење.

* Сменили сте Обрадовића због „аудија", али Бајатовићане?

- „Ауди" је повод, али не и једини разлог. Што је купио два „аудија"? За своје директоре? Много је важан и паметан, омогућио им да имају секретарицу, актен ташну и да се возикају лепо. Што није рударима нешто обезбедио, по јабуку? Могао је сваком рудару по јабуку да да на годишњем нивоу. 

* А шта је с Бајатовићем?

- Данас је ситуација у „Србијагасу" много другачија него раније. Иначе сам тешко примио што су поново поделили бонус и још једну плату. Зато су морали да врате паре, па нек се љуте на мене колико год хоће. 

* Познати сте као страствени навијач Црвене звезде, зато неки резултате које постиже тај клуб везују за вас лично?

- Нисам дао ниједан гол, нисам дао ниједан кош. Помогао сам и Звезди и Партизану у складу с оним што као председник владе могу да помогнем. Жао ми је што труд и подршку коју држава даје, и једнима и другима, никада нису довољно цењени, али то је ваљда део нашег острашћеног приступа свему. 

* Обећали сте једном, у једној емисији, доношење закона о спорту, обрачун с хулиганима, приватизацију клубова.

- Рекао сам и тада да се плашим да нећу имати снаге. И сада кажем да немам снаге. Зато што у неким стварима не можете да будете сами. Неке добре законе сам сам на својим леђима изгурао, са неколико људи, као Закон о раду. Без тог закона ми бисмо били пропала земља, а данас смо модерна земља, између осталог и захваљујући том закону. А ово кад урадите, да вас питам, ко ће од вас двоје са мном да стане и да каже ми смо одлучили заједно с Вучићем у то да идемо? Да онда вичу сви заједно, а најувредљивије поруке са свих различитих страна су најмање што може да вам се деси. Па ћете видети како одједном остајете сами.

* Али тиме као да се шаље порука да је хиљаду или две хиљаде хулигана јаче од државе...

- Није хиљаду или две хулигана, већ управе клубова које раде заједно с медијима, навијачима... Не говорим о хулиганима. Шта мислите, зар није најбоље кад су клубови Алајбегова слама, па свако има користи од тога?

* Да ли као премијер знате колико кошта литар уља или једно јаје?

- Јаја су између 12 и 18 динара. Хлеб је од 44, па до 60 динара. Понекад одем на пијацу, али не идем у набавку, да се не хвалим, али цене знам и због тога што обилазим пијаце да видим људе и да видим како живе. Добијам и извештаје о повећању и смањењу цена. Трудим се да видим да ли људи то могу да купе или не. Имате 41 производ на основу којег пратите раст или смањење основних животних намирница и зато знам. 

* Колико је литар млека?

- Зависи које млеко. Оно које ми купујемо је око 80 динара.

* Рецимо, цркао вам је акумулатор у колима. Колико он кошта?

- Мени акумулатор није дуго цркао, али знам да је раније кад сам га мењао, био око 100 марака. Давно сам га мењао. 

* Пропала нам је фора.

- То реците и у интервју. Имам стари ауто, шкоду исту. Сад не мењам акумулатор јер не возим сам. Узмем само понекад ноћу да се провозам кад побегнем обезбеђењу, што је веома неодговорно с моје стране. Зажелим се да провозам ту шкоду, што се и даље води на мог брата. Једном у месец дана изађем ноћу да се провозам. Онда позовем Синишу Малог са собом да му укажем које ствари у граду морају да се поправе. Некада се сетим да кажем, некад не. Када прођу избори, ако добијем поверење грађана, некога ћу да узмем да возим и показујем шта и како. Моја је идеја била да се да новац за 66 фасада на Косанчићевом венцу. Изгледаће потпуно као бели град, чист потпуно. Исто ћемо да урадимо у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду... Влада издваја по три милиона евра. 

* Последње питање, концентришите се па одговорите, хоћемо ли 2017. године живети боље?

- У много чему ћемо животни стандард да поправљамо и у 2016, 2017, 2018... Још дуго нећемо да живимо онако како бисмо желели, али ћемо из године у годину да  живимо боље. То ће да се види кроз објективне критеријуме, кроз раст БДП, раст плата и пензија. Плате у јавном сектору и пензије ће бити сигурне, стабилне,  редовне и само веће. Плате у приватном сектору расту и оне никада нису биле више. Наравно да су мале, али никада нису биле више.

* Николића нема у кампањи. Рекао је да ће се укључити ако дође позив из СНС. Позив није стигао.

- Тома Николић је био са нама у Крагујевцу и биће присутан и на страначком скупу, али он је председник свих грађана. Већ се изјаснио у кампањи онолико колико је то било умесно и колико је то било пристојно. И вечерас ће се на такав начин, врло пристојан, разуман и онако како то председник треба да уради, да се изјасни, а не држећи партијске говоре, просто нема смисла, не би био онда ни председник свих грађана. 

* То је сам одлучио или сте вас двојица у разговору тако решили?

- Нас двојица смо разговарали, али то је пре свега његова одлука и његово понашање, већ четири пет година.

* Да ли сте упућени у истрагу око убиства певачице Јелене Марјановић?

- Оно што могу да кажем је да ће убица бити ухапшен у наредних 48 сати.

* У поглављима 23 и 24 један део се односи на медије. Примедба је да медији који критикују владу остају без огласа јавних предузећа или да то раде маркетиншке агенције. Да ли ће се та пракса променити?

- Не треба нико да се кажњава. Ево, дајем вам интервју иако сте објавили да сам био у подруму с неким човеком којег никада нисам у животу видео. Нисам био у том подруму. Потпуна измишљотина. Не можете председника владе једне земље да оптужите да је некога рекетирао за 120 евра.

* Али за то постоји суд.

- Никога не цензуришем, никад вас нисам позвао и рекао да нешто објавите или не објавите. У извештају Репортера без граница Србија се поправила за седам места на светској листи, испред је седам земаља ЕУ, боља је од свих у региону.

* Где ћете на одмор? Рекли сте да када се буде потписао уговор о „Железари" да ћете да искористите ваучере, знам да нећете да кажете локацију, али да ли је то била шала или не?

- То је била више шала, можда ћу после избора да одем принудно и на дужи одмор, тако да никад не знате. Волим та места на која Људи иду. Ја волим Пролом бању много.

Јавни дуг мањи од 2018.

* Шта је рецимо с растом спољног дуга?

- Сад је спао спољни дуг за 331 милион евра. Од тога је око 286 милиона евра пало због промене курса евра према долару, али смо први пут успели да смањимо за неких 40 милиона евра, директно нашом заслугом. Били смо оптуживани за раст спољног дуга ни криви ни дужни за 750 милиона, због промене курса. 

* Колики је данас спољни дуг?

- Негде на 74,5 одсто БДП, али ће расти до 79 посто. Али крајем 2017. кренуће да пада и тада ће Србија коначно бити економски здрава земља.

* Али 2012. био је око 15 милијарди, а данас је 25 милијарди?

- Али 2012. је био и 19 милијарди, а данас је нешто мање од 24. То не кажу, као ни то да је Динкић, кад је ушао у Дачићеву владу, морао да узме 3,5 милијарди, да исплати плате и пензијејер је држава банкротирала. То се не рачуна ни Дачићу ни Динкићу, то је влада ДС оставила. То знају сви стручњаци. Ове године имаћемо минимални раст јавног дуга, осим ако нешто важно не урадимо. Тај раст можемо да зауставимо крајем 2017, а онда од почетка 2018. јавхи друг ћемо моћи да спуштамо.