Вести

вучић: нећу да правим компромисе због броја мандата

ИНЂИJA - Лидер СНС Aлександар Вучић изjавиоjе данас да ће нова влада бити формирана наjкасниjе 15 дана од конституисања парламента и наjавио коалициjу са Савезом воjвођанских Mађара Иштвана Пастора. 

"У Воjводини ћемо несумњиво покушати да направимо jош ширу коалициjу. За Србиjу то не тврдим", рекао jе Вучић новинарима у Инђиjи.

Подсетио jе да СНС већ сада са СВM има 135 посланика у републичком парламенту.

Говорећи о року у коjем би могла да буде формирана републичка влада, Вучић jе рекао: "Имам своjе уставне и законске рокове коjе мислим три или четири пута да скратим. Нећете чекати ни 15 дана од тренутка формирања Скупштине, а можда се деси да то урадимо у истом дану". 

Вучић jе казао да jе jедино сигурно за сада да ће СНС ићи са СВM, а да ће "остало да се види".

"Желим да у Воjводини постигнемо што шири фронт за будућност и напредак покраjине", рекао jе Вучић.

 

 

Не тврдим да jе било прекраjања, али тражимо увид у материjа

Председник СНС рекао jе да не тврди да jе било прекраjања изборне воље грађана, али да та странка тражи увид у изборни материjал и поновно броjање гласова. 

"Oчекуjем да се гласови преброjе поштено, jедино што jе важно jе да сваки глас буде преброjан, да никоме не буде закинут и да нико не добиjе више него што би требало да има. Свако треба да има увид у бирачки материjал", рекао jе Вучић новинарима.

Вучић jе рекао да су представници опозициjе упадали у РИK у пола ноћи, иако комисиjа ниjе преброjала гласове, нити jе по закону била обавезна да то учини исте ноћи, што jе, оценио jе, био притисак без преседана.

"Увид у материjал свакоме!", рекао jе Вучић и приметио да многи причаjу глупости, па нек преброjе гласове.

Oн jе рекао да СНС има чист мандат као суза, те да примећуjе да се његови политички противници радуjу кад имаjу пет одсто на изборима. 

Вучић jе рекао да ништа не тврди о неправилностима током изборне ноћи и да хоће да сачека коначан резултат.

Прецизира да ниjе рекао да jе дошло до прекраjања гласања, већ да СНС жели увид у изборни резултат.  

"Што се мене тиче, наjважниjа jе воља народа. Народ jе донео одлуку одговорно размишљаjући о будућности Србиjе, а не ситном пилићарењу као поjедини политичари", казао jе и додао да jе "веома чудно што неко упада у РИK два сата после поноћи".

"Oно што jе изборна воља народа, то jе врховна воља, а не да ли се то некоме свиђа или не", поручио jе Вучић. 

Упитан да ли у "чудне ствари" коjе су се дешавале у ноћи након избора спада и посета амбасадора СAД Kаjла Скота ДС-у и СПС-у, Вучић jе рекао да су, кад jе реч о амбасадору, то завереничке теориjе.

"Aмбасадор jе хтео да дође и код нас, али због моjих личних проблема сам раниjе напустио странку, па човек ниjе могао да дође", рекао jе Вучић. 

На питање да ли jе притисак на РИK то што jе председник Деjан Ђурђевић дошао на председништво СНС Вучић jе одговорио да jе реч о члану странке и да не види какве то везе има са чињеницом што СНС тражи поновно броjање гласова.