Вести

Вучић: Недостају нам велики пројекти државе

Имамо добре вести када је у питању фискални дефицит, али и лоше када су у питању пројекти државе – нисмо потрошили новац на капиталне инвестиције, каже премијер Александар Вучић за РТС.

 

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да имамо добре вести што се тиче фискалног дефицита – био је предвиђен минус од око 30 милијарди, а ми смо у плусу две милијарде.

 

"Имамо повећање потрошње, наплате акциза, наплате непореских прихода, што је веома значајно – успели смо да натерамо јавна предузећа да плаћају држави више него претходних година", рекао је Вучић за Дневник РТС-а са Копаоника, где учествује на Бизнис форуму, који је јутрос отворен.

 

Међутим, постоји и лоша вест – ми као држава нисмо потрошили новац у капиталне инвестиције, рекао је Вучић. Каже да то није "толико лоша вест" јер се мери у две или три милијарде, а не у десетинама милијарди.

 

Истиче да су потребни и инфраструктурни пројекти државе, поред стварања позитивног амбијента за приватни сектор. "Ми смо неспособни већ деценијама да направимо пројекте. Увек смо јаки на речима, али нисмо у стању да испоручимо. Организовали смо зато delivery unit. Проверићемо која министарства нису испоручила резултате по том питању и да то убрзамо", рекао је премијер.

 

Додао је да се зато радује пројекту изградње пруге Београд–Будимпешта и пројекту "Београд на води", јер то ће генерисати раст.

 

Сматра да је потребно да држава поправи однос према приватном сектору у целом друштву, како не би међу људима важило мишљење да је најбоље радити у државном сектору.

 

Премијер је оценио да је Србија данас на добром путу, а да је на нама да то издржимо. Добро је, каже, да имамо добар, чврст план којег се држимо. "Колико год то било тешко у ових годину дана, сигуран сам да ће људи ући са бољим расположењем и са реалним шансама за побољшање свог животног стандарда у 2016", рекао је премијер.

 

Говорећи о јавним предузећима, Вучић је рекао да она нису профитабилна, а да од ЕПС-а, као највећег предузећа, држава није добила ни динара. Неке реформе су кренуле јуче и прекјуче и оне неће бити једноставне, истакао је премијер и додао да очекује да ускоро крене пуна и обновљена производњу угља и електричне енергије јер ће то подићи БДП.

 

Поручује да ће Србија "проћи прву ревизију ММФ-а" у мају, али и истакао да га највише брине "Петрохемија". Нада се, међутим, да ће се и за њу и за "Азотару" наћи решење.

 

За два дана је крај за пријаве по јавном позиву за "Железару Смедерево". Дошло је више пријава, али се још чека на конкретне понуде, каже Вучић, који очекује да ће најкасније у јуну Железара позитивно пословати.

 

Наглашава да су економисти на страни Владе и да знају да тешке реформе воде до здраве економије. "Нећу никоме да се правдам јер рачунам за две и три године унапред", поручио је Вучић.

 

"Нека се сви смеју, нека сви кукају, за годину, две године, људи ће да говоре да смо заједно успели да изгурамо нешто важно и да смо довели до таквих резултата које ће да жању генерације које су испред нас", закључио је Вучић.












Извор: РТС