Вести

ВУЧИЋ: НЕМА КУКЊАВЕ. НАСТАВЉАМО ДА СЕ БОРИМО!

Премијер Александар Вучић апеловао је данас на грађане да не излазе без преке потребе, да не изводе децу и да никога не излажу ризику, и, што је много важније, да поштују упутства надлежних и слушају спасиоце на терену и поступају по њиховим упутствима, јер је, како је рекао, једино тако могуће спасити животе.
 
"То је и најбитније, па стога молим и представнике медија да апелују на грађане, јер ово сто нас је задесило највећа је катастрофа изазвана воденом стихијом која је Србију икада задесила", рекао је Вучић на седници Штаба за ванредне ситуације.
 
Он је наложио да се искористе сви капацитети надлежних органа: "Сви на терен, да помогнемо народу", рекао је Вучић.
 
Премијер је подсетио да су током прошле ноћи изгубљена два живота, јер грађани нису слушали упозорења и упутства спасилаца и поновио да "ништа није вредније од живота, имовину ћете поново стећи".
 
Премијер је најавио да ће Влада Србије данас у 13 часова прогласити ванредну ситуацију у целој земљи. Вучић је рекао да је држава учинила све што је могла да помогне у санацији највеће катастрофе која је икада задесила Србију.
 
Најугроженије општине, додао је, су ВаљевоЛазаревацЛозница и Шабац, док је општина Уб потпуно одсечена и највећи проблем у тој општини је вода за пиће.
 
Премијер је апеловао на представнике РТС-а, који је члан Штаба, и све медије да замоле људе да слушају надлежне државне органе да нам се, како је рекао, не догоди да као ноћас у Обреновцу имамо проблеме, па су надлежни морали да примењују силу како би спасили животе људи.
 
"Живот људи је најважнији, бесмислено је да када му је први спрат потопљен да остане на другом спрату и да чува телевизор", рекао је Вучић.
 
Он је посебно честитао припадницима МУП-а и Жандармерије за уложене напоре и додао да је, упркос томе, дошло до губитка два живота само зато што нису поштоване наредбе надлежних органа: "Не можете да победите природу, треба да се понашате у складу са наредбом".
 
Премијер је рекао да пажњу треба обратити на три београдске општине - ОбреновацЛазаревац и Гроцку, као и Умчаре, где смо, како је рекао, имали и прву жртву.
 
Он је породицама погинулих изразио саучешће и још једном замолио да људи слушају наређења надлежних и да је важније сачувати животе људи, него спасавати стоку.
 
Он је рекао да зна шта грађанима то значи, али је позвао и на разумевање да тиме угрожавају живот припадника спасилачких  служби.
 
Премијер је наложио да се све инжењеријске јединице концентришу на Гроцку и Обреновац, а да се војска ангажује у Мачванском, Колубарском и Моравичком округу.
 
Министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће у најугроженије градове бити послати специјалистичке екипе које могу да обављају и хируршке захвате.
 
Напоменуто је и да је део ваљевског затвора евакусан, да је безбедност у том објекту делимично угрожена јер су попустили заштитни зидови, али да има довољно радника обезбеђења.
 
На седници која је протекла у радној атмосфери и на којој је свако од чланова Штаба известио о стању у свом сектору, а посебно о потребама и даљим корацима, премијер је на самом почетку оштро замерио директору Путева Србије Зорану Дробњаку што касни на састанак, запитавши га да ли је имао нека важнија посла.
 
Такође, био је изненађен због одсуства директора Републичког хидрометеоролошког завода, чији га је заменик обавестио да је директор у иностранству. А на опаску да је тамо на састанку регионалних директора, Вучић је само одмахнуо руком.
 
Премијер је током седнице од свих чланова Штаба захтевао да искључе мобилне телефоне.