Вести

ВУЧИЋ НЕМА НЕОСТВАРИВИХ СНОВА

СMEДEРEВO - Премиjер Aлександар Вучић поручио jе, након потписивања уговора о преузимању смедеревске Железаре са кинеском компаниjом Хестил, да jе данас важан и велики дан за целу Србиjу, те наjавио могући долазак председника Kине Си Ђинпинга у Смедерево, краjем jуна.

"Већ краjем jуна, надам се да ћемо овде у Смедереву дочекати председника Народне републике Kине Си Ђинпинга и да коначно Хестил преузме смедеревску Железару", рекао jе Вучић на цереномиjи потписивања уговора, коjа jе завршена ватрометом.

Oн jе навео да jе данас велики дан за раднике смедеревске Железаре, коjи су га и заслужили после много година неизвесности, непреспаваних ноћи и размишљања хоће ли моћи да прехране своjе породице. 

Видно задовољан у обраћању радницима и грађанима Смедерева, Вучић jе испричао да су, када jе преузео Владу Србиjе, сви желели да се, како jе рекао, ратосиљаjу радника, да се исплате отпремнине и да каже "довиђења и хвала" Железари.

"Kада сам први пут дошао разговарао са руководством и радницима и када сам видео њихов поглед jа сам рекао новац ниjе увек наjважниjи, важан jе, али ниjе наjважниjи. Прича о Железари jе прича о неодустаjању. Борили смо се до краjа и успели да се изборимо. Mи без вас, драги радници, не бисмо у томе успели. Не бисмо могли ништа да урадимо", навео jе.

Успели смо, казао jе, jер на сваком од три званичан састанка коjе jе имао са кинеским званичнима и неколико других сусрета, наши приjатељи из Kине су нас питали шта jе то што jе Србиjи наjважниjе.

"Рекао сам хвала, диван нам jе мост Mихаило Пупин, али симбол Србиjе, наjважниjе место у Србиjи jесте Железара Смедерево. Aко можете да нам помогнете учините то", испричао jе премиjер.

Tакође jе испричао и да jе jедан "велики лидер" jедне, како jе рекао, велике европске земље тражио да Kинези преузму њихову железару, али да су му "наши кинески приjатељи рекли: Србиjа jе прироитет, Идемо у Смедерево".

"Зато, хвала руководству Kине", рекао jе.

Вучић jе рекао да jе Србиjа прошла кроз моменте када jе постоjало веровање да ће Железара бити затворена, али да се уз подршку радника и велику муку и тешкоћу због наjнижих цена челика у историjи, дошло до решења и подигла као "феникс из пепела".

Вучић jе рекао да Србиjа, као мала земља са своjим новцем, знањем и енергиjом, ниjе могла да сачува Железару, али да jе то успела захваљуjући своjоj упорности и кинеским приjатељима.

Kинеском инвеститору jе поручио да jе добродошао у Србиjу, да их овде људи воле и да нигде неће осетити ниjедан проблем.

"Ви сте добродошли и осећаjте се као код своjе куће", рекао jе Вучић.

Вучић jе пожелео много успеха кинеском инвеститору и радницима, коjима jе поручио да га неће виђати пуно у будућности jер неће имати никаквих проблема. 

"Био сам народни премиjер и борио се за народ колико сам могао... Не пиjем, али данас ћу морати са нашим приjатељима... толико смо труда, рада и вере уложили", рекао jе Вучић.