Вести

ВУЧИЋ: НЕМА НОВИХ УСЛОВА НЕМАЧКЕ

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се у Берлину са немачким привредницима. Премијер је представио мере које планира Влада у наредном периоду у циљу побољшања пословног амбијента.

Вучић је пренео привредницима шта ће бити урађено у блиској будућности како би се успоставила одржива економија после катастрофалних поплава и створио повољан пословни амбијент.

Вучић је на почетку радног доручка, у организацији Одбора немачке привреде за исток, рекао и да Србија до сада није била веома успешна у стварању повољног пословног амбијента, наводећи да ће у наредном периоду бити усвојено више битних закона

Вучић је на почетку радног доручка, у организацији Одбора немачке привреде за исток, рекао и да Србија до сада није била веома успешна у стварању повољног пословног амбијента, наводећи да ће у наредном периоду бити усвојено више битних закона.

Тако је рекао да ће за 10 до 20 дана у скупштини бити усвојен нови закон о раду, за који је објаснио да је најбољи у региону.

Исто тако, у плану је усвајање закона о стечају, грађевинским дозволама и другим областима битним за привлачење инвестиција.

Србија ће, како је нагласио, усвојити модерне законе.

Вучић је пренео да је битно предузети и нешто у области фискалне консолидације.

На крају је рекао да жели да чује од привредника из Немачке које су препреке на које су наишли и искуства у пословању у Србији, како би се покушали решавати ти проблеми чиме би се привукли нови инвеститори из ове земље.

Немачка привреда може да помогне Србији

Директор Одбора немачке привреде за исток Раинер Линднер је похвалио посвећеност српског премијера да учини земљу привлачнијом за инвестиције, посебно након што је Србија била погођена поплавама, и када је 1,5 милиона људи погођено штетом ове непогоде.

Овај састанак, како је нагласио, треба да буде посвећен и томе како немачка привреда може да помогне и у овом контексту.

Према његовим речима састанку присуствују представници великих компанија које су већ присутне или желе да дођу у Србију.

Линднер је рекао да две земље имају добре трговинске односе, и да је висина инвестиција добар сигнал да немачка привреда подржава пут Србије у ЕУ.

Истовремено је изразио наду да ће Србија брзо напредовати ка ЕУ, додајући да је охрабрујућа недавна порука немачке канцеларке Ангеле Меркел која је рекла да све земље западног Балкана имају европску перспективу.

Србија је, како је констатовао Линднер, на том путу на првом месту.

"Једна компанија најавила 3.000 радних места"

Александар Вучић је рекао након разговора са немачким привредницима да је једна велика компанија најавила отварање више од 3.000 нових радних места у Србији до 2016. године.

"Ако нам овај састанак да само овај резултат за неколико хиљада запослених то је велики успех и веома сам срећан због тога. Драго ми је што су ти људи углавном говорили позитивно о Србији, а тамо где смо имали проблеме као што је био случај са 'Континенталом', то смо највећим делом решили, а остатак ће бити решен у наредних неколико недеља", рекао је Вучић.

Истакао је да су привредници указали на проблеме са којима су се суочавали раније и данас, додајући да су неки проблеми већ решени, а да ће неки бити решени у данима и недељама пред нама.

Такође је рекао да је, на састанку којем су присуствовали представници најмоћнијих немачких компанија, дат предлог да се нешто слично организује у Баварској, Минхену и Баден-Виртенбергу, Штутгарту, због њихових веома снажних асоцијација произвођача.

Он је подсетио да је Меркелова јуче помињала неке од немачких компанија које желе да инвестирају у Сбрији, а које су се данас појавиле, између осталих, "Ербус".

Изразио је захвалност шефу немачке дипломатије Франку Валтеру Штајмајеру што, како је рекао, добро разуме специфичности српске позиције у савременом свету, као и Одбору немачке привреде за исток и привредницима који показују жељу за улагањем и инвестирањем у Србију.

"Од Немачке можемо само да добијемо. Немамо шта да изгубимо и желим да Србија буде што ближа Немачкој и што боља и привлачнија дестинација за ту земљу", нагласио је премијер.

Помоћ за жртве поплава

Рајнер Линднер је рекао да је информисао премијера да су немачки привредници прикупили 1,1 милион евра помоћи за жртве поплава.

Такође је информисао Вучића да ће, као је навео, немачки бизнис повећати активности у Србији, како у смислу инвестиција, тако и радних места.

Он је указао да је разговарано и о медицинској помоћи Србији и жртвама поплава, рекавши да би и око тога могла да се ангажује немачке привреда.

Линднер је најавио да ће у септембру или октобру у Србији бити одржан наставак састанка са немачким привредницима.

"Доћи ћемо и довести више пројеката и надам се инвестиција. Имаћемо у септембру и регионални бизнис форум у Црној Гори, где ће бити позване све земље западног Балкана", рекао је Линднер додајући да су битне и прекограничне инвестиције.

Смањен трговински дефицит са Немачком 

У билатералној трговини са Немачком Србија је прошле године, како показују подаци Министарства спољних послова Немачке, смањила трговински дефицит за 34,5 одсто на 383 милиона евра.

Србија је, прошле године, извезла у Немачку робу у вредности од 1,3 милијарди евра, што је повећање од 28,4 одсто.

Истовремено је Србија увезла из Немачке робу у вредности од 1,7 милијарди евра, што је раст од 5,7 одсто.

Међутим, праву висину вредности српско-немачке трговине је већи пошто многе немачке фирме користе своје сестринске фирме у Србији за снабдевање такозваних трећих тржишта, што није обухваћено званичном статистиком.

Најважније инвестиције из Немачке у Србији су, између осталог СТАДА, "Метро", "Френсениус", "Бош", "Хенкел", "Сименс", "Даимлер Бенз" и "Месер".

Немачке директне инвестиције у Србију од 2000. достигле су вредност у висини од 1,743 милијарди евра.

Радном доручку у берлинском хотелу "Регент" присуствовали су представници компанија "Crosmobil", KPMG, "Vallourec", SAP, RWE, "Airbus", "Andritz Hydro", "Unicredit bank", "Leoni", "Bombardier", "Bayer", "Тoennies", "MobilMediCare", "Maquet", "Wolf", "Meser", "Continental", "Metro".

Вучић је састанком са привредницима завршио посету Немачкој.



Извор: РТС