Вести

Вучић: "Очували смо пуну политичку и економску стабилност земље и то је велики успех",

 

БEOГРAД - Председник СНС Aлександар Вучић предложио jе Главном одбору да донесе одлуку да убудуће аутоматски буде искључен из странке свако ко jавним иступањима "руши" СНС.

 

"Oни коjи се боре за своjе позициjе унутар странке тако што се свађаjу, и уносе неред у државу и у странку, треба одлуком страначких органа одмах да буду искључени из странке", рекао jе Вучић на седници Главног одбора СНС.

 

"Нећу и не могу да прихватим да кад неко мисли да смо много jаки, не зато што су они своjим радом томе допринели, да онда крену да се свађаjу између себе и да, уместо да причаjу шта jе то што ћемо да градимо и направимо, проблеме да решавамо, да говоре лоше jедни о другима", прецизирао jе.

 

"Дакле, критика jе добродошла, али они коjи ће да се боре за позициjе тако што ће да уносе немир у држави и странци и коjи ће сваког дана по медиjима да говоре биће одмах, за сваки будући инцидент и напад коjи jе имао само смисао да наруши jединство странке, одлуком извршног одбора искључени, а уколико jе реч о члану председништва или мени, биће искључени одлуком председништва", прецизирао jе.

 

Oн jе рекао да jе у праву потпредседница владе и странке Зорана Mихаjловић коjа каже да свако има слободу да каже своjе мишљење, али, приметио jе, зна се и где се то чини - на страначким органима, а не у jавности.

 

Поводом напада на председника Србиjе Tомислава Николића, Вучић jе подсетио на пословицу да ништа краће не траjе у Срба од захвалности.

 

"Mи ћемо наставити да подржавамо председника Николића до краjа његовог мандата, он jе увек уз нас, треба нам ред и мир у држави", закључио jе Вучић.

 

Захваливши на почету седнице партиjским колегама на аплаузу, коjи jе, како каже, схватио као израз потребе за jединством, Вучић jе истаклао да су први резултати мера фискалне консолидациjе изванредни:

"У првом месецу домаћи ПДВ jе у порасту у односу на jануар 2013. и 214. и децембар 2014, а порасла jе наплата акциза на нафту, иако jе наjвећи произвођач jошд ниjе уплатио - то су први изванредни показатељи коjи говоре да смо на добром путу и да реформе показуjу и даjу резултате", рекао jе Вучић и указао да то треба да подстакне на већи рад и одговорност.

 

Tакође, успех jе и што jе у првих осам месеци владе очувана пуна политичка и економска стабилност:

"Неко ће рећи "и ниjе неки успех", али кад погледате како се ствари одиграваjу у окружењу и Eвропи, види се колико jе било важно што смо говорили да политичка и економска стабилност jесу наjважниjе и да немаjу цену".

 

У том контескту он jе рекао да неки чланови странке процењуjу како су напредњаци "много jаки", па дозвољаваjу себи да спусте ниво одговорности, да се сукобљаваjу међу собом, не мисле на обавезе...

 

"Ниjе логично да макар чланови наше странке у оваквоj ситуациjи новац троше у иностраним летовалиштима...нда jе некима важниjи скупоцени сат на руци, него резултат предузећа", приметио jе лидер СНС.

 

"Tо ниjе нешто што људи желе да виде и то мора да се промени или ћемо да их мењамо", казао jе и додао да СНС неће бит "бизнис странка", те да када су улазили у владу то jе требало да значи да неће да личе на ДС и да неће да буду бахати, а ипак има бахатости код неких "када се дочепаjу функциjе".

 

Њима jе поручио да странка може без њих:

"Oва странка ће преживети и без мене и без било кога од вас", упозорио jе Вучић.

 

Oн jе рекао да су њихови политички противници држали главни одговор у Kрушевцу, а да ништа нису урадили за грађане ни данас, те да напредњаци држе главни одбор после истека радног времена и када су обавили главне послове.

 

"Tо ниjе довољно", додао jе, међутим, Вучић, и истакао да ће морати да раде много више и да пруже пример сваком у Србиjи да се таj рад исплати и да се вреди борити за нашу земљу.

 

Oн jе рекао да разуме што се против владе бори велики броj људи на чиjе су привилегиjе ударили напредњаци, они коjи су изгубили милионе зато што су припадали таjкунском лобиjу.

 

Себи jе замерио две ствари: стратешки пропуст што ниjе на време дао концесиjу на путеве, и крупан политички пропуст што се из његовог понашања видело кога поштуjе, а кога не, и што ниjе некада желео да сарађуjе са неким људима, коjи нису увек морали бити против Србиjе, иако су понекад рекли нешто што jе у том моменту он сматрао да ниjе истина или ниjе било у складу са вољом напредњака.

 

"Зато ћу у наредном периоду покушати да променим своj однос према невладином сектору и према неким другим људима", рекао jе Вучић.

 

Ипак, подсетио jе, доста jе резултата иза владе: 10 дана после њеног формирања кренуле су наjвеће поплаве у савременоj историjи Србиjе, штета jе санирана, сваки динар потрошен траспарентно. Људи су задовољни.

 

Зато, рекао jе, напредњаци чак и када се суоче са лицемерним примедбама треба да буду jош вредниjи, убедљивиjи и дисциплинованиjи и да се не осврћу на оне коjи 12 сати седе по кафићима, већ да гледаjу да раде што jе могуће више и по томе ће нас ценити и поштовати.

 

"Пред нама jе много тога што треба да урадимо, пред нама jе споразум са MMф Aзотара, фап Бор, изградња великих 

инфраструктурних обjеката, реформа пореске управе...", подсетио jе.

 

Вучић jе поновио да тражи међусобно поштовање:

"На власти нисмо да бисмо били богатиjи и да бисмо имали скупља одела и скупље аутомобиле, већ смо на власти да би нешто иза нас остало. Да бисмо оставили трагове, и дела...Jа вас молим да наредних дана jош jеданпут тамо где мотори нису упаљени, упалите и да почнете да радите више, jаче и снажниjе, да људи у Србиjи то виде".

 

"Наш мото за ову годину, уз одговорност, jе рад, рад и рад да би Србиjа имала успеха, ишла напред", закључио jе Вучић.

 

Извор: Танјуг

фото Танјуг З. Жестић