Вести

ВУЧИЋ: ПЛАТФОРМА ОЗБИЉАН ТЕКСТ, ВИДЕЋЕМО МОЖЕ ЛИ СЕ СПРОВЕСТИ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је платформа председника Србије Томислава Николића о Косову и Метохији озбиљан текст о којем ће се разговарати у државном врху и да ће у јавност изаћи кад се буде сагледало колико је реалистична, поручивши да се због ње неће свађати са председником.

"Реч је о обимом и озбиљном тексту. Кад будемо сагледали колико је реалистичан и може да се спроведе у дело, изаћи ћемо у јавност. Разговараћемо о томе у државном врху. Потребно је да се сви упознају са текстом - истакнути интелектуалци, јавни радници, правници...", рекао је Вучић новинарима у Палати Србија.

На питање новинара да ли мисли да ће Србија због платформе имати евентуалних проблема са земљама Европске уније, Вучић је рекао да разуме председника Николића и да Николић одлично разуме у каквој се, не лакој, ситуацији налази Србија.

"С једне стране суочава се са тим да европска и економска будућност зависе од тога што ћете да чините неке уступке које не бисте у одређеним моментима чинили, и онда увек дођете у ситуацију да то морате да вагате и одмеравате и у томе је суштина озбиљног бављења политком и зато сам уверен да ћемо наћи најбољи начин и одговор", рекао је Вучић, истакавши да ништа није свето писмо осим бољег живота за грађане Србије.

"Ми смо о томе спремни да разговарамо, као и о сваком другом акту", рекао је Вучић.

Он је додао да зна да је председник спреман да чује примедбе и да види шта је оно што бисмо изменили.

"Уверен сам да ЕУ не жели и неће пристати на укидање дијалога, иако то не пише у тексту, или да своју позицију сузимо дотле да не можемо на озбиљан начин да наставимо разговоре са косовским Албанцима", рекао је Вучић. 

У складу са тим и свим глобалним кретањима, додао је, морамо да сагледамо своју позицију. 

"Реч је о озбиљној ствари коју ћемо на тај начин да посматрамо и да се тако обратимо нашим грађанима", рекао је Вучић.

Упитан да ли је у платформи предвиђено да се само север Косова третира у складу са Уставом, Вучић је одговорио да све мора да се третира у складу са Уставом.

"Свако друго понашање било би противуставно", поручио је премијер Србије. 

Вучић је рекао и да се неће свађати с председником Србије због његове платформе о Косову, да нема снаге за било какве страначке сукобе и додао да неће ићи и кампању за локалне изборе, јер га то не занима. 

Одговарајући на питање новинара да ли је платформа председника Србије Томислава Николића о Косову и Метохији уноси раздор унутар СНС, премијер је рекао, да иако је на себе преузео све што у Србији нико није хтео да уради, "а сви су знали да је то морало да се уради", он неће да се "свађа и препире с председником Николићем". 

Набрајајући да је преузео одговорност за економске реформе и доношење тешких мера, да у Сарајеву направи српско-бошњачки дијалог, да буде крив малинарима, али и за предузећа, премијер је навео да ће док буде могао то радити и да нема ништа против тога. 

"Али немојте од мене да очекујете да вам причам о великим причама. Немам неку енергију за било какве страначке сукобе нити ме то занима, а ко год хоће, ја сам већ рекао да не мислим дуго да будем на челу СНС, ево изволите, преузмите, урадите шта треба у за Србију", поручио је Вучић, додајући да је сигуран да ће будуће генерације, кад год да му се заврши мандат, са великим поштовањем говорити о спроведеним реформама.

Такође, напоменуо је да неће ићи у кампању за локалне изборе, јер, како каже, кад је реч о Српској наредној странци, "о партијама не говорим". 

"Нека народ гласа на локалу за онога ко је радио добро и ко је радио лоше. Лошим градоначелницима уопште нећу да помажем. Толико о томе колико мене занимају партијски интереси", поручио је Вучић.

 

Идем код Бајдена, долази Меркелова,пуно посла у Србији

Премијер Србије рекао је да се припрема агенда његовог боравка у САД и разговора са потпредседником САД Џозефом Бајденом, најављујући истовремено да ће у Србију доћи немачка канцеларка Ангела Меркел. 

Није међутим, могао да прецизира када ће немачка канцеларка доћи у Београд, а упитан да ли ће ићи и у у Русију, рекао је: "Да, ићи ћу, али не још". 

Како је истакао, агенда пута за сада претпоставља шест дана боравка у САД, али да ће вероватно посета трајати краће јер, како је рекао, има много посла у Србији да се уради.

У Вашингтон путује, додао је, како би се направили најбољи могући билатерални односи са САД, јер је то "наш интерес, као што је наш интерес да имамо најбоље могуће односе са Руском Федерацијом", али, додао је, најважнији су му послови које треба обавити у Србији. 

Илуструјући то, али и описујући тежину ситуације у земљи, Вучић је навео пример дешавања у вези с млеком, где су, тврди, Божидар Ђелић и Бојан Пајтић направили криминални договор, најгори могући уговор о С СП, који "ми морамо да поштујемо, а исти ти сада само износе криитке".

"Претходници нам нису ништа оставили, чак ни подрум, али су и њега ђубретом затрпали. Због свега тога много ми је важније оно што се дешава и што се ради у земљи, него дешавања у иностранству", закључио је премијер.

 

Важно да се испитају оптужбе против Гашића

Оптужбе против министра одбране Братислава Гашића због сукоба интереса, рекао је Вучић, веома су озбиљне, и додао да је важно да буду испитане и да ће, ако се утврди да су истините, министар сносити одговорност.

"Што се тиче оптужби, оне су врло озбиљне и то би требало да се сагледа", рекао је Вучић новинарима на питање како коментарише наводе недељника "Време" да је Гашић, као градоначелник Крушевца, одобравао новац из градског буџета медијским предузећима у власништву своје породице.

Вучић је, међутим, додао да пред покрајинске изборе у Војводини неки деле огромне паре, 700 милиона динара, покрајинским медијима да би могли да воде кампању против владе. 

"То је за мене велика срамота и ми то као Влада Србије нећемо никад да радимо", рекао је Вучић.

Важно је да се сви слични наводи испитају, поручио је Вучић и додао да би било лоше да се покажу као иститинити, али да би било веома лоше да се потврде његове речи да Покрајина у предизборно време даје 700 милиона динара, баш онима од којих очекује највећу подршку за очување криминалне и катастрофалне шеснаестогодишње власти.

Упитан шта ће се десити ако се утврди да су наводи у вези са министром одбране тачни, Вучић је рекао да ће свако сносити одговорност.

 

Оптимиста сам пред посету Албанији

Пред пут у Албанију је, каже, оптимиста, и додаје да тамо иде да гради добре односе. Истиче да је то зато што Србија има јасну и добру политику и што је препозната као стуб стабилности.

Подсетивши да је то прва посета српског премијера Албанији у историји додао је да, осим успостављања бољих односа жели да разговара и о свему што нас тренутно дели, сматрајући да то може да се премости, а да те разлике више не буду тако велике.

Вучић, који у Тирану иде 27. маја, каже и да Србија жели да истакне своју европску перспективу и да Албанији пожели срећан пут у Европу, али је напоменуо да Србија неће одустати од националних и државних интереса, као што то неће учинити ни Албанија.

Вучић је уверен да се дијалогом и разговором разлике могу пребродити и решити и истиче да економска сарадња повезује Србију и Албанију, што је "вин-вин ситуација и треба да радимо на томе". Констатујући да је Албанија после Другог светског рата била затворена земља, Вучић је приметио да је изгледа и Србија била помало затворена у последњих тридесетак година, због чега је, каже, веома важно да се отворе инвестиције албанских привредника у Србији, али и наших инвеститора у тој земљи.