Вести

Вучић: Помоћ Немачке у развоју Србије

Премијер Александар Вучић рекао је да Србија не тражи милостињу, већ да Немачка помогне да развијемо своју земљу и да од њих научимо многе ствари. Циљ Србије је да наши грађани раде напорно и тешко и да поштују правила, и тада ћемо бити успешна и модерна земља, навео је Вучић. Велики број немачких привредника жели да инвестира у Србији, каже немачки вицеканцелар Зигмар Габријел.

Председник Владе Александар Вучић захвалио се на заједничкој конференцији за новинаре вицеканцелару Немачке Зигмару Габријелу и немачким компанијама које су заинтересоване да инвестирају у Србију, а њих је 40.

Вучић је рекао да му је Габријел пренео информације да је било велико интересовање немачких компанија за Србију и да је поноса на ту чињеницу.

"Имамо задатак да спроведемо боље услове за пословање", навео је премијер и оценио као позитивно доношење реформских закона.

"Морамо још много да урадимо, Закон о планирању и изградњи, решавање проблема у јавној администрацији и више одговорности и озбиљности у разговору са инвеститорима", рекао је Вучић.

Према његовим речима, немачка делегација је дала конкретне конкретне предлоге за бољи пословни амбијент у Србији и конкретне примедбе.

Премијер је истакао да они ипак примећују марљивост Србије.

"Не тражимо милостињу, тражимо да нам Немачка помогне да развијемо Србију, да наши људи поштују правила и раде марљиво и тада ћемо бити развијени", истакао је премијер, који је претходно са Габријелом отворио седницу Пословног савета Србије и Немачке.

Вучић је подсетио да је Немачка најважнији политички и економски партнер Србије."Са Немачком имамо три милијарде евра годишње размене, сваке године та размена расте. Прошле године она је увећана за 14 одсто. Ове године у првих осам емсеци, упркос поплавама, имамо раст у односу на 2013.", истакао је премијер.

Габријел је рекао да се, након позива српског премијера, пријавио велики број привредника који су заинтересовани за инвестирање у Србију.

Спроведена је, каже, и анкета која је показала да је 99 одсто привредника који су већ улагали у Србији заинтересовани да поново инвестирају.

"Постоји велики интерес да се инвестира са стране немачке владе која подржава пут Србије у ЕУ", рекао је Габријел.

Немачки вицеканцелар наглашава да су најважнији предуслови за инвестиције фер и транспарентна администрација, правна држава, транспарентни порезни систем, отворено тржиште рада, политички, социјални и културни стандарди у које се може поуздати и који морају бити усклађени са ЕУ.

Србија има велике шансе да тај процес прође успешно, каже Габријел и наглашава да ће тај тежак пут дуго трајати.

Извор: РТС