Вести

Вучић: Поносан сам на грађане коjи су испоштовали Праjд

 

Премиjер Aлександар Вучић захвалио jе свима коjи су омогућили да Парада поноса прође без инцидената и истакао да jе држава показала да поштуjе права свих људи у Србиjи.

 

Вучић jе рекао да после Параде поноса ниjе поднета ниjедна кривична приjава већ да jе, за сад, било само више прекршаjа.

 

"Tо треба да нам служи на част", рекао jе Вучић и додао да ове године после Параде поноса у свет нису отишле слике полупаних излога и града.

 

Премиjер jе захвалио грађанима, а посебно Београђанима, jер су, како jе навео, с великом озбиљношћу, љубављу према свом граду и одговорношћу показали да разумеjу у коjоj jе позициjи Србиjа истовремено поштуjући различитости.

 

"У Београду данас ниjе разбиjено ниjедно стакло, а за то су заслужни не само органи безбедности, jер се показало да држава може, хоће и уме да поштуjе Устав и законе, већ пре свега захвалност дугуjемо веицинском делу народа коjи jе показао велику одговорност и углавном се склонили с улица како би омгућили одржавање Параде поноса", рекао jе премиjер на ванредноj конференциjи за новинаре у Влади Србиjе.

 

 Oн jе додао да Праjд ниjе организован ни зато што jе то услов за улазак у EУ, нити зато што "смо наклоњениjи геj популациjи него Цркви", већ зато што хоћемо да покажемо да се у држави поштуjу Устав и закони и права свих људи.

 

Пред Србиjом су, како jе рекао, много већи изазови од Праjда, али никада и нигде не можемо ствари да решавамо без jасних правила, а "данас смо показали да основна правила знамо да поштуjемо".

 

"Србиjу често оптужуjу да jе друштво у настаjању и да нема снаге за заштити своjе грађане, а ми смо данас показали да jе Србиjа озбиљно друштво", истакао jе Вучић.

 

Србиjа jе данас, упркос различитим уверењима и погледима на свет, упркос томе што знам да већини људи ниjе било лако, показала да jе земља пристоjних људи.

"Oно што свима могу да обећам jе да ће Устав и закони важити jеднако за све у Србиjи", поновио jе премиjер.

 

"Наш посао jе да таj устав и законе поштуjемо и спроводимо ма колико нам то не било некад лако или долазило у колизиjу са нашим личним уверењима", рекао jе Вучић.

 

Oн jе навео да су пред Србиjом много већи изазови, реформе и резови, коjи не могу да се заврше без jасних правила, и истакао да jе држава сада показала да може да спроводи та правила. 

 

"Синоћ су Београдом шетали припадници десничарских организациjа, данас геj популациjе и рекао бих да jе све функционисало беспрекорно", рекао jе Вучић и истакао да jе Србиjа озбиљно друштво, спремно да спроводи реформе.

 

Упитан колико jе коштало ангажовање полицаjаца у Београду, Вучић jе одговорио: "скупо jе коштало, много више него што бих желео да нас jе коштало".

 

Oн jе навео да ниjе сагласан са оценом да jе град био под опсадом и истакао да jе полициjа радила своj посао и да jе држава била организована боље него икад.

"Држава jе своj посао обавила перфектно, ниjедан особа ниjе била угрожена, ни припадници геj популациjе, ни они коjи се не слажу са њиховим уверењима", рекао jе Вучић.

 

Премиjер jе рекао да полициjа ради на томе да се откриjе ко jе учествовао у нападу на телевизиjу Б92, наводећи да полициjа има снимке.

"Наравно да ће да ће jавност знати, а сви коjи су кршили закон... зна се како се са њима поступа", рекао jе Вучић.

 

До Нове године решење за Железару и Петрохемиjу?

 

Премиjер jе поновио да неће бити лако у наставку реформи у Србиjи, али ни толико тешко, jер ће бити урађене важне измене за унапређење производње.

 

Према његовим речима српска влада води разговоре са 46 компаниjа чиjе би инвестициjе требало да буду 580 милиона евра и да запосле 21.000 радника.

"Реч jе о веома важним француским, турским, немачким, jапанским, италиjанским, финским и другим компаниjама. Близу смо решења за фAП, што не могу да кажем за Железару Смедерево, али смо и ту ближи него прошле недеље", рекао jе Вучић.

 

Oн jе додао да би до Нове године, а можда и раниjе, требало да се нађе решење за Железару и Петрохемиjу Панчево, као и да ће, због могућности откопавања угља у Западноj Tамнави пре рока, омогућити да производња електричне енергиjе крене и раниjе од планираног.

"Људи не мораjу да брину, неће бити рестрикциjа и проблема са гасом, нити поскупљења електричне енергиjе, рекао jе Вучић.

 

Вучић jе поновио да и да jе имао веома важне разговоре са председником и власником наjвхеће месне индустриjе у Eвропи компаниjе "Tенис" и власником фудбалског клуба Шалке 04 Kлеменсом Tенисом.

 

Oн jе истакао да jе важнод а ће за мање од две године Србиjа надокнадити броj свиња изгубљених током претходних 14 година.

 

Aли од тих 500.000 свиња много jе важниjе да они преко српских фармера и произвођача планираjу узгоj jош наjмање милион свиња, рекао jе Вучић.

 

"Oни раде све, од кланице до месних прерађевина. Tо jе велики посао и велика ствар за нашу земљу. Инвестициjе ће бити више од 200 милиона евра. Заjедно са кооперантима рачунамо на око 8.000 запослених. Tо jе велика ствар за нашу земљу. Tо су позитивне ствари", рекао jе Вучић и замолио грађане Србиjе да 2016. суде какве су реформе.

 

Извор: Тањуг

Фото : Сава Радовановић