Вести

ВУЧИЋ: Преусмеравамо локомотиву која је кренула ка амбису

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је данас у емисији "Став Србије" на ТВ Прва да ће Србија следеће године бити друга земља по расту у региону.

Вучић у "Ставу Србије": Стезањем каиша смо смањили дефицит, а следеће године ћемо га довести на ниво Француске
Говорећи о "Фијату", Александар Вучић је рекао да "никада ствари не приказује лепшим него што јесу".

- Имамо мање произведених "Фиатових" возила него у прошлој години, због тога и мањи извоз, али шта ми ту можемо. Разговарали смо са њима како да им помогнемо, али све остало је на италијанском партнеру - рекао је Вучић

Када је реч о економским подацима о стању Србије, он је изнео неке бројке.
Листа Светске банке
- На листи Светске банке о условима пословања у прошолој години ми смо на 91. место, али у марту ове године скочићемо за 30 места имаћемо највећи скок, захваљујући Закону о раду - рекао је Вучић.
- Бројке су следеће. Ми ћемо 2016. бити друга земља по расту и фискалу у региону. Имали смо лоше уређене јавне финансије које су нас коштале толико, а од 2007. та путања финансија иде силазном путањом и ми смо то морали да решимо - рекао је он.

Према његовим речима, подаци за 2014. годину су такви да је фискални дефицит 258 милијарди, што је значајно мања рупа у буџету.

"Имаћемо неупоредиво боље јавне финансије"

- Стезањем каиша од септембра успели смо да смањимо дефицит. До почетка 2016. дефицит можемо да доведемо на ниво Француске. Од раста нашег БДП зависи одлука о пензијама и платама - рекао је Вучић.

Премијер каже да "ствари нису идеалне, ни близу завршене и нико неће живети боље ко не буде радио више".

- Наше је да путању јавног дуга до краја 2016. окренемо у супротном правцу
Ми смо у најтежем тренутку кренули да преусмеравамо локомотиву која је кренула ка амбису - рекао је он.

- Међународна организација рада предвиђа наставак смањења незапослености у Србији. Они кажу смањиваћемо незапосленост, а ја вам кажем имаћемо неупоредиво боље јавне финансије - напомиње премијер.

Не очекујем проблеме са ЕУ око Есмарка

- Ми дајемо све од себе јер "Железара" запошљава више од 5.000 људи, у уторак долази руководство "Есмарка" на разговоре. Ми ћемо преузети дугове "Железаре" јер нам ниједно предузеће нико неће преузети са дуговима. Ми смо "Железару" добили пусту и празну. Не очекујем проблеме са ЕУ око Есмарка и Двенпорт је у праву да им нисмо још увек ништа доставили на ту тему. То треба да урадимо до 1. фебруара, али још увек нисмо јер још увек немамо уговор - рекао је он.

Инвестиције: ФАП, "Београд на води"

Председник владе је најавио да данас путује у Финску.

- Сусрећем се са председником, премијеромм и директором "Сисуа". Следи нам расписивање тендера и стварање заједничког предузећа са "Сисуом" и враћање ФАП-а у живот - рекао је он.

- Ја знам да у Србији добре вести нису вести - рекао је Вучић, говорећи о планираним инвестицијама.

- Београд на води за који се сви спрдају помало или мисле да сам блесав кад говорим о томе, могу да виде да је 137 објеката већ склоњено и видеће шта ће да се дешава до лета - рекао је он.

Продаја "Телекома" зашто сада?

На питање новинара Драгана Бујошевића зашто се Телеком продаје баш сада, он је запитао у каквом систему ми живимо.

- Јел ми живимо у капитализму или би неко да нас врати у самоуправни комунизам? Они и даље имају профит, али "Телеком" губи део тржишта од ВИП-а и Теленора јер са бројем запослених није у стању да им конкурише, а питање је ко смо ми да дозволимо да се даље урушава - рекао је Вучић.

Чекам одлуку Тужилаштва и Суда

Премијер Александар Вучић изјавио је данас, поводом тврдњи Заштитника грађана Саше Јанковића, да није добио тражену документацију о инциденту током прошлогодишње Параде Поноса, али да, ако је то тачно, онда је неко крив.

„И то је мој став”, рекао је Вучић истакавши да у то питање не жели да улази док Тужилаштво не буде донело одлуку и док суд не донесе пресуду.

Гостујући на ТВ Првој, премијер је подсетио на све што је, како је рекао, истрпео гледајући како му пребијају брата, „како му ломе кичму” и оптужују га да је за нешто крив, иако он ниједном није узвратио, не зато што је слаб, већ зато што је реч о државним органима”.

„Када све то видите, најбоље је да се искључите из тога и да ћутите, да сачекате да државни органи донесу своју одлуку. Тужилаштво ће да да свој суд и какав год да буде суд суда, ја ћу то апсолутно прихватити”, рекао је Вучић и додао:

„Осудићу и рећи: 'Свога брата волим највише на свету, али изгледа да си ти крив Андрејa. Закони су јачи и од тебе и од мене, од сваког другог у овој земљи, али надам се и од Заштитника грађана'“.

На питање, које такође поставља Заштитник грађана, зашто га штите Кобре, премијер је рекао да је то зато што им верује и због мањих трошкова.

Тимерманс је најобразованији човек којег сам упознао

Вучић каже да је један од најзанимљивијих сусрета у Давосу имао са Франсом Тимермансом, потпредеседником Европске комисије.

- Разговарали смо о економији, а ја сам говорио са њим о слободи медија. То је најобразованији човек којег сам упознао, који говори шест језика и класичан је пример највреднијих људи из протестанског миљеа. Ја сам дошао на тему медија, јер је то мени најлакше прикачити пошто сам био секретар за информисање у Милошевићево време. Рекао је да ће се лично позабавити са тим и предложити нам шта би то било што би могло да се уради.

"Је л' Вучић крив и кад пада киша и кад сија сунце?"

Бујошевић га је затим питао шта му је Девенпорт рекао кад сте разговарали са њим на ту тему?

- У извештају ЕК је у једној реченици било негативно оцењено и то у делу слобода изражавања иако је већи део био позитиван, али ето сви су се бавили једном реченицом. Ево реците што би мени сметала емисија код вас због које се чак и кад сам тема увек слатко насмејем. Циркус - рекао је Вучић.

На питање шта је са "Утиском недеље", Вучић је одговорио:

- Ето исти Грк је ваш власник. Што га ви лепо не питате, хоћете ја да му одређујем. Оља Бећковић каже немам доказе али ето мислим. Је л' Вучић крив и кад пада киша и кад сија сунце? Што лепо свог газду за то не питате?

"Погледајте коментаре на сајту Блица"

Говорећи о политичким приликама у земљи, Вучић је критиковао председника ДС Бојана Пајтића.

- Кад Бојан Пајтић не знајући да се ради о његовом закону о раду, каже Влада мора да стави закон ван снаге и да ја наравно поднесем оставку. И сви су покушали да то прикрију. Када говорите о речима мислим да не постоји ниједна која против мене и чланова Владе није изговорена. Ево погледајте само коментаре које пролазе поред модератора на сајтовима Б92 и "Блиц".