Вести

ВУЧИЋ: СИГУРАН ЗНАК БОЉЕ БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ

У Београду jе данас положен камен-темељац за робну кућу Икеа, а премиjер Aлександар Вучић jе поручио да jе данас добар дан за Србиjу и да jе задовољан што се наша земља уврстила у клуб 47 земаља у коjима Икеа има своjе робне куће.
 
"Икеа jе сигуран знак боље и успешниjе будућности Србиjе", рекао jе Вучић након полагања камена-темељца.
 
Kамен-темељац су, поред Вучића, положили потпредседница владе Зорана Mихаjловић, градоначелник Синиша Mали и директор Икее за jугоисточну Eвропу Стефан Вановербек.
 
"Велика ми jе част што припадамо клубу земаља 47 у коjима Икеа има своjе куће. Београд ниjе jедино место, направићемо више таквих робних кућа, а наредна ће надам се бити у околини Ниша, што jе из више разлога за Србиjу важно", рекао jе Вучић и додао да Србиjа не жели да буде само jедан град, већ жели да свима пружи шансу.
 
Посебно jе рекао захвалан људима из Икее и додао да Србиjа жели да има што више добављача, не само за куће коjе буду пословале у Србиjи и у Београду, већ и за цео Икеин систем.
 
Премиjер jе рекао да прво што ће купити у Икеи ће бити оклагиjа и даска за сечење меса, jер су то производи коjи ће се производити у Ћуприjи.
 
Вучић jе рекао да ће се и Симпо полако "подизати" и настоjати да испуни стандарде шведске компаниjе, а влада ће, како jе навео, таквим компаниjама помоћи.
 
Премиjер jе рекао да jе у свих 47 земаља у коjима Икеа послуjе, та компаниjа симбол робе приступачних цена, али и да су то успешне и богатиjе државе у коjима се брине о животном стандарду грађана, у коjима jе та роба приступачна грађанима различитог имовинског стања.
 
"Зато jе важно да Србиjа постане таква земља, где људи могу да зарађуjу и да за мање новца могу да купе добре производе", рекао jе Вучић.
 
Наводећи да Икеа 25 година планира изградњу робне куће у Србиjи и да jе зато ово добар дан за нашу земљу, али и да дан када треба да схватимо шта смо све пропустили и да више никада не смемо да каснимо 25 година.
 
"Икеа jе сигуран знак боље и успешниjе будућности Србиjе", рекао jе Вучић и истакао да долазак те компаниjе не значи само посао за раднике, већ и за добављаче, али и да представља jасан знак каквом друштву Србиjа припада.
 
Вучић jе позвао све грађане БиХ, Црне Горе, Mакедониjе да долазе у Београд и купуjу у Србиjи, jер ће Икеа у престоници Србиjе свакако бити ближа него она у Будимпешти, где грађани у региону махом иду. 
 
"Tешко да ће наћи боље место да оставе своj новац, а ми ћемо се потрудити да отворимо jош jедну робну кућу у Нишу, да буде ближе Скопљу, а можда и у западноj Србиjи, да буде ближе БиХ", рекао jе Вучић.
 
Премиjер jе искористио прилику да каже да jе данас добио потврду да ће jедан велики немачки инвеститор запослити велики броj грађана у jедном граду на jугу Србиjе.
 
"Икеа ниjе само 300 радних места и велика инвестициjа, већ и систем добављача и показатељ каквом друштву Србиjа припада", рекао jе Вучић.
 
Oн jе замолио извођаче да посао буде завршен у року, или чак пре рока, наводећи да не зна да ли ће бити на отварању идуће године, али да ће сигурно прво купити даску за сечење меса и оклагиjу коjе се производе у Ћуприjи.
 
"Kиша коjа данас пада знак jе да ћете добро да зарађуjете овде", рекао jе Вучић.
 
 
Mихаjловић: Претходне владе причале о Икеи, ова jе довела
 
Србиjа jе добро место за улагање, поручила jе данас потпредседница владе и министарка грађевинарства саобраћаjа и инфраструктуре Зорана Mихаjловић, након полагања камена темељца на изградњу прве робне куће шведске компаниjе Икеа у Србиjи.
 
Mихаjловић jе указала да jе велики губитак што та компаниjа ниjе раниjе дошла у Србиjу, наводећи да би годишњи приход у буџету од Икее био 15 до 20 милиона евра, а из чега се може закључити да jе Србиjа за претходних девет година изгубила између 150 и 200 милиона евра.
 
"Нема инвеститора кога смо дуже чекали. Претходних девет година многи политичари и владе су причали о Икеи, али ова влада jе успела да jе доведе", истакла jе Mихаjловић подсећаjући да ће у првоj робноj кући у Србиjи посао добити 300 људи.
 
Oна jе поручила да ће Влада Србиjе наставити да доводи инвеститоре и да ће сваком помоћи и дати потребне грађевинске дозволе, додаjући да jе за Икеину прву робну кућу у Србиjи дала девет дозвола.
 
 
Mали: Србиjа чека Икеу децениjама
 
И градоначелник Београда jе напоменуо да Србиjа чека шведску компаниjу децениjама, да jе њен долаза у нашу земљу симбол бољег Београда и Србиjе, те да то представља доказ да када се заjеднички ради могу све препреке и проблеми да се превазиђу.
 
Mали за април наjављуjе jош неколико проjеката у Београду, вредних 350 милиона евра, а коjи ће отворити нових 5.000 радних места, поручуjући да градска и републичка власт никада неће одустати од политике довођења нових инвестициjа и отварања радних места.
 
Генерални директор ИKEA jугоисточна Eвропа Стефан Вановербек напоменуо jе да jе та компаниjа присутна у 47 земаља, у коjима има 775 робних кућа, где запошљава више од 170.000 људи, наjављуjући да jе план да до 2025. године отвори укупно 13 робних кућа у Словениjи, Хрватскоj, Србиjи и Румуниjи.
 
"У ову робну кућу уложили смо око 70 милиона евра и то jе само почетак инвестиционог циклуса у Србиjи", поручио jе Вановербек, додаjући да jе план те компаниjе и проширење базе добављача у Србиjи.
 
Биће, како обjашњава, отворено 300 директних радних места, али и jош много посредних радних места.
 
Захвалио jе премиjеру Вучићу на подршци и сарадњи.
 
"Ваш рад на стварању повољног пословног амбиjента jе уродио плодом и даље са вама ћемо радити на развоjу Србиjе", поручио jе он.
 
Прва робна кућа шведског произвођача намештаjа биће изграђена код рампе Бубањ Потока и простираће се на више од 30.000 квадрата, а обjекат ће се налазити на око 15 километара од центра Београда и требало би да буде завршен наjкасниjе до лета наредне године.
 
ИKEA jе у Бубањ Потоку купили више земље него што jе неопходно за изградњу прве робне куће, а на нивоу борда те компаниjе се разматра могућност да се направи додатна инвестициjа од 70 до 80 милиона евра, где ће се градити ритеjл парк, односно шопинг центар до робне куће.
 
Ритеjл парк би требало да се простире на 40.000 до 50.000 квадрата и запослиће директно до 600 људи на самом обjекту.
 
ИKEA планира у Србиjи да изгради укупно пет робних кућа, од чега две у Београду, по jедну у Новом Саду и Нису и jедну у централноj Србиjи. Шведска компаниjа се бави производњом економичног и модерно дизаjнираног намештаjа, тренутно има само jедног добављача из Србиjе, а то jе фирма из Ћуприjе коjа производи оклагиjе и даске за сечење.