Вести

ВУЧИЋ: СИТ САМ ПРЕВАРАНТСКИХ ТРИКОВА

 Председник Српске напредне странке и први потпредседник владе Александар Вучић изјавио је данас да се политичка убиства, као што је било убиство новинара Славка Ћурувије, више никада у Србији неће поновити, да неће бити могућа завера ћутања и да нико не може да прође некажњен.

Први потпредседник владе такође је изјавио да, поред Милорада Улемека Легије, постоје још два сведока у случају Ћурувија, који су потврдили причу којом је начињен помак у истрази.

Вучић је рекао да је тужилаштво после 14 година шватило да сада има доста материјала у рукама и да "има више живих речи који потврђују злочиначку улогу дела државе и поједоинаца који су тобож у име државе такв злочин извршавали".

Он је подсетио да је пре неколико недеља рекао да је случај Ћурувије парадигма многих случајева из прошлости, а да они који хоће да реформишу земљу морају да се суочавају са случајевима из прошлост, што је нужно да би се живело у нормалној држави.

Први потпредседник владе Александар Вучић рекао је данас да је изјава министра Бранка Ружића поводом привођења председника ФК Партизан Драгана Ђурића "скандалозна и нефер" и поручио му: "Ако ти се не свиђа шта ради држава, немој да седиш у влади".

Он је рекао да је разочаран изјавом Ружића и сматра да је у најмању руку скандалозна и нефер.

"Покушали су то да окрену не неку спортску причу, а овде није реч о фудбалским клубовима. Сит сам тих преварантских трикова", рекао је Вучић.

"Сит сам тога да тајкуни сваки пут имају подршку од неких који у јавности кажу да подржавају оно што радимо, а тајкунима говоре да су на њиховој страни и да луди Вучић води рат против њих", рекао је Вучић.

Он је поручио да то више неће да трпи.

"Уосталом, имам понуду за Ружића - вратите нам Ветеринарски завод у стање у каквом је био раније, једна дивна фирма, која је имала безмало монопол, која је вредела много, док је неки нису уништили. Ево прекршићемо све, само га вратите, али нећете, јер хоћете све да окренете против једног човека", закључио је Вучић.

Он је упитао да ли је од њега неко чуо да критикује то што је радио Ружић по Паризу или Риму или било где када је реч о европским интеграцијама.

"Када уследи поступак против Мишковића онда су неки на страни Мишковића, када уследи протв Ђурића онда су на страни Ђурића - нема проблема вратите нам Ветерински завод у стање у каквом је био па ето нећемо никога да гонимо", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је очигледно важно да се окрену сви моћници у земљи против једног човека. 

"Све окрените против једног човека, оставите га на чистини да се зна да је он тај који вас прогони па се сви уједините и сви заједно то платите, па ако то се не свиђа изађите из владе", нагласио је Вучић и закључио да ће о кривици реч дати независно правосуђе.

На питање новинара да ли ће Ружићева изјава бити још један аргумент за расписивање ванредних избора, Вучић је рекао да ће такву одлуку, ако је донесе, "образложити нечим другим, а не Бранком Ружићем". 

"Да сутра саопштим да идемо на изборе, рећи ће да хоћемо сву власт за себе, а ако кажем да не идемо на изборе сви би рекли да сам се уплашио. Како год окренете награбусио сам. Мислим да је та његова изјава нефер и скандалозна и рекао сам оно што осећам", поручио је Вучић.

Он је додао да је сит тога да "тајкуни сваки пут имају подршку од доброг дела људи, као и да неки у јавности неће да кажу да подрзавају оно што радимо, али да ће зато са стране или около свим тајкунима да говоре да су на њиховој страни и да луди Вучић води рат против тајкуна, криминалаца и свих других".

"То више нећу да трпим", поручио је Вучић.

Иначе, јуче након хапшења Ђурића функционер СПС Бранко Ружић је рекао да верује да је Ђурић невин. Како су пренели београдски медији, Ружић је казао да верује у невиност Ђурића, не зато што му је пријатељ, већ зато што не сумња да је све што је радио, радио по закону.

Вучић је истакао да унутар државних органа постоје људи који преносе информације криминалцима и да ће они у наредним данима одговарати, а директор полиције Милорад Вељовић поручује да је вицепремијер безбедан. 

"Унутар државних органа постоје људи који воле да преносе информације криминалцма и председник Републике је био у праву када је у неколико наврата говорио о томе. За то имамо доказе и то ћемо да чистимо у наредном периоду", рекао је Вучић. 

Вучић је нагласио да постоје људи који "воле" да информишу дилере кад и где креће акција, који мисле да су јачи и паметнији од државе и додао да ће они у наредним данима одговарати пред надлежним државним органима. 

Он је то рекао одговарајући на питање новинара да ли у државним органима има појединаца који би били у стању да понове злочине попут убиства Славка Ћурувије. 

Директор полиције Милорад Вељовић изјавио је данас да је Вучић сигуран и да полиција предузима све мере које су у њеној надлежности и радо свој посао професионално.

"Оно што је у надлежности полиције сигурно је да је та процена позитивна. То што неко мисли да на неки други начин угрожава нечију безбедност то није тако. Полиција ради свој посао и она ће то и даље радити професионално", рекао је Вељовић одговарајући на питање каква је процена служби по питању Вучићеве безбедности.

МИ6 није учествовао у убиству српских младића у Пећи

Вучић је демантовао да је у убиству српских младића у кафићу Панда у Пећи 1998. године учествовала британска тајна служба МИ6.

"Морам да демантујем да су у убиству српских дечака у кафићу Панда у Пећи учествовали МИ6 или САС. То наноси штету нашој земљи, ми са њима имамо одличне односе а они са тим немају никакве везе. Ту има чудних ствари и то је веома тешко да о томе данас говорим, када будемо имали више детаља ми ћемо о њима обавестити јавност", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће кривци тог дела бити приведени правди и поновио да оно нема никакве везе "ни са каквом британском или било којом другом службом".

"Нећемо излазити ни са каквим детаљима док их не будемо имали више и да можемо да склопимо целу причу. Уверен сам да ћемо радом и посвећеношћу и даљим отвореним предистражним радњама успети да дођемо до закључка и оптужнице које ће нас довести до даљих резултата у том случају", закључио је Вучић.

Први потпредседник Владе је истакао да не подржава последње потезе изабраног градоначелника северне Косовске Митровице Крстимира Пантића, а да веома позитивно оцењује рад министра Александра Вулина. 

"За оно што је радио јуче Крстимир Пантић нема моју подршку, а да ли има подршку странке то ћемо видети на страначким органима", рекао је Вучић. 

Вучић је додао да веома позитивно оцењује рад министра без портфеља задуженог за Косово и Метохију Александра Вулина. 

Он је тако одговорио на питање како коментарише одлуку Пантића да не потпише изјаву о прихватању функцију градоначелника северне Митровице пошто је на изборима за градоначелника освојио већину гласова.

Вучић је изјавио да очекује да ће у наредним недељама и месецима бити решен случај Дарка Шарића, као и да је ухапшен наркодилер Милан Обрадовић Дејтона.

"Очекујем да у наредном периоду и највећи случај који није било могуће решити до скора у наредним недељама и месецима буде решен, а то је случај Дарка Шарића", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је рекао да је данас ухапшен Милан Обрадовић Дејтона код којег је пронађен око килограм чистог кокаина, чија је вредност око 400.000 евра. Он је рекао да ће се акције против накродилера наставити и да ће се државни органи са "највећом пошасти савремног света изборити".