Вести

ВУЧИЋ: СРПСКИ МЕРЦЕДЕС ЈЕ НАШ ПОНОС И ДИКА

БЕОГРАД - Први аутобус, који је направљен у сарадњи "Мерцедеса" и "Икарбуса", изашао је данас из фабрике у Земуну , а знак немачког аутомобилског гиганта симболично је на нови аутобус поставио први потпредседник Владе Александар Вучић.

Вучић је рекао да је данас велики и важан дан и због повратка Мерцедеса у Србију после 17 година, али и зато што је то показатељ раста индутријске снаге Србије.

"Ово је велики и важан сигнал поновног раста српске индустријске снаге. Пошто су неки на волшебан начин успели готово да униште "Икарбус", данас смо овде да покажемо да само 300 запослених може све да преокрене и крене у враћање старе снаге "Икарбуса" и направи овакву сарадњу с "Мерцедесом"", рекао је Вучић.

Он је навео да аутобус кошта 135.000 евра и да се за његову куповину већ интересују из суседства, а биће продаван на подручју целе југоисточне Европе.

Вучић је рекао да су радници "Икарбуса" показали да је српски радник најбољи радник када има мотивацију.

"Захвалан сам радницима који су од јануара, кад су стигли делови за аутобус, дан и ноћ марљиво радили и показали колика је снага српског радника и како можемо да радимо када имамо мотив", рекао је Вучић и захвалио амбасадору немачке Хајнцу Вилхелму и свима који су учествовали у пројекту.

Вучић је рекао да је овај аутобус понос Србије и да се нада да ће бити још толико аутобуса и возила, наводећи да више нећемо морати да их увозимо из Пољске, већ да ћемо имати свој, српски, "Мерцедес".

Онима који нису веровали да не постоји српски "Мерцедес", Вучић је поручио да данас могу да виде његов прототип, а за три дана на Сајму аутомобила ће моћи да га купе.

Вучић је рекао да су симбол Србије вредни и посвећени радници, "Мерцедес", "Континентал" и хиљаде домаћих, али и страних предузећа, а не они који су вршили пљачкашке приватизације, наркодилери и криминалци.

Вучић је, на питање новинара на промоцији "Икарбусовог" аутобуса израђеног у сарадњи са ""Мерцедесом", рекао да су за развој српске привреде потребне бројне реформе, бољи закони и пословни амбијент

Он је рекао да ова земља има добре симболе.

"Симбол ове земље је "Мерцедес", а не они који су вршили пљачкашку приватизацију, наркобосови...симбол су радници, "Континетал", хиљаде малих српских предузећа и хиљаде других који долазе у Србију", рекао је Вучић.

Као пример, Вучић је навео нови аутобус за који је рекао да је израђен од најквалитетнијих материјала.

"Очекујемо да буде најпродаванији у југоисточној Европи, а за њим следи и производња међуградских, туристичких и великих градских аутобуса", казао је Вучић.

На питање новинара да ли је овај овај аутобус поклон немачке канцеларке Ангеле Меркел њему у предизборној кампањи, Вучић је рекао да то свакакао није, и нагласио да се до сада није сусрео са немачком канцеларком.

Генерални директор "Икарбуса" Александар Вићентић рекао је да му је част што може да представи прототип новог аутобуса, који је први у низу аутобуса и комби возила које две компаније треба заједнички да направе у наредном периоду.

"Уверен сам да ће сарадња са тако реномираном компанијом значајно допринети подизању квалитета производа и могућности његовог пласирања на домаће и страно тржиште", рекао је Вићентић и захвалио Влади Србије, "Мерцедесу" и запосленима, који су за кратко време направили квалитетан аутобус.

Директор Мерцедеса Ролф Јирген Зајерле рекао је да је производња аутобуса добар сигнал за "Икарбус" и Србију и да се нада да ће та сарадња постићи велики успех.

Нови модел аутобуса са ознаком ИК 112 ЛЕ биће приказан на предстојећем салону аутомобила у Београду.

На том моделу "Мерцедес" испоручује самоходну шасију, а "Икарбус" ради надоградњу, при чему је посао подељен пола-пола.

После потписивања уговора о сарадњи са "Мерцедесом", у "Икарбусовој" фабрици у Земуну заједнички ће се радити на још шест до седам нових модела аутобуса - градских, међуградских, туристичких и комби возила.