Вести

ВУЧИЋ: ШТИТИМО СВОJЕ ИНТЕРЕСЕ, ОДГОВОРНО ПРЕМА РЕГИОНУ

Премиjер Aлександар Вучић рекао jе данас, после седнице Владе Србиjе коjоj jе присуствовао европски комесар Jоханес Хан, да ће се Србиjа, кад jе реч о региону, понашати одговорно, да jе стратешки циљ Србиjе чланство у EУ, али да ће умети да штити своjе националне и државне интересе.
 
"Kад нисмо сагласни са EУ у свему, то ћемо jасно исказати али желимо да припадамо том типу друштва, да делимо те вредности и мислим да ћемо до многих решења у будућности морати и желети и хтети да дођемо", рекао jе Вучић на заjедничкоj конференциjи за новинаре са Jоханесом Ханом.
 
На седници владе, коjоj jе Хан присутвовао, разговарало се о европском путу Србиjе, обавезама коjе Србиjа има, посебно у оквиру Поглавља 35, коjе jе, како каже Вучић, за Србиjу наjтеже, jер се ради о Kосову.
 
Било jе речи и о поглављима коjа ће тек бити отворена, попут поглавља 5, 25, 26 и 20, као и о економском напретку и бољем животу за грађање Србиjе и регионалноj сарадњи.
 
"Хан jе искрени приjатељ Србиjе", рекао jе Вучић.
 
Вучић jе изjавио jе да jе са Ханом на Влади вођена добра дискусиjа о обавезама Србиjе по питању отворених поглавља, посебно поглавља 31 коjе се тиче Kосова.
 
Oн jе на конференциjи после седнице рекао да су на седници са Ханом чланови Владе изнели различите ставове и виђења по питању регионалне политике, различита и од његовог.
 
"Заштитићемо националне интересе, али ћемо се понашати одговорно када jе реч о стабилизациjи региона", истакао jе Вучић.
 
Вучић jе рекао и да Србиjа драматично смањуjе своj дефицит са Хрватском.
 
"Mожда бих и jа био незадовољан да jе обрнуто", додао jе Вучић.
 
 
 
 
 
Влада сагласна да минималац буде 130 динара по сату
 
 
 
Вучић jе изjавио да jе Влада Србиjе спремна да прихвати повећање минималне цене рада са 121 на 130 динара по сату.
 
Вучић jе то рекао новинарима непосредно пред почетак седнице Социjално-економског савета, коjоj ће и сам присуствовати, а чиjа ће централна тема бити одлука о повећању минималне цене по радном сату за 2017. годину.
 
Mинималац тренутно износи 121 динар по радном сату и ниjе се мењао већ две године. Процене синдиката показуjу да у Србиjи око 300.000 - 350.000 радника прима минималац. Законски рок за одлуку о новоj минималноj цени рада jе 15. септембар.