Вести

ВУЧИЋ: ТРАЖИЋУ ПОДРШКУ ДА СРБИЈА 2020. ПОСТАНЕ ЧЛАНИЦА ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић у интервјуу за „Ало!“ каже да се посебно спремао за данашњи сусрет са немачком канцеларком Ангелом Меркел и признаје да је његов одлазак у Берлин од историјског значаја за Србију и представља прекретницу у развоју државе. Премијер у Берлин носи поруку да је Србија спремна да испуни све што је обећала, а од Ангеле Меркел ће затражити подршку Немачке да наша земља 2020. године постане пуноправна чланица Европске уније.

За мене је то у професионалном смислу најважнији дан у животу и један од важнијих дана за Србију. Идем у Берлин на позив канцеларке Меркел и то је за мене велика част, обавеза и одговорност. Оно што сам могао да закључим из речи канцеларке, и на томе јој хвала, јесте да је она поштовала нечију одлучност и храброст да се крене у нешто што је Србија давно обећала, а није могла раније да уради из различитих политичких разлога, а то је да испуњава и држи реч коју је раније дала међународним факторима - каже премијер Вучић.

 

* У чему је разлика између ваших претходника и вас, па они нису могли да држе реч, а ви можете?

- Разлика је та што ја никоме нећу да се додворавам, али оно што кажем и за оно за шта дамо реч - то испуњавамо. Ако неко не говори истину, ја ћу да кажем да је тако, али ако кажем да ћемо да радимо на постизању Бриселског споразума и, кад га постигнемо, да ћемо да га имплементирамо, да се нисмо шалили и да га нисмо урадили због тог једног дана, онда је моја обавеза да то урадим. Обећао сам да ћемо да урадимо закон о раду, приватизацији и стечају пре лета, али, ето, дошле су поплаве које би, било би уобичајено, помериле све за шест месеци. Ја сам рекао не, може да се помери за 10-15 дана, али не дуже. Настављамо са тим и то радимо. Дакле, ја оно што кажем, то и испуним.

 

* Шта очекујете од данашњег сусрета у Берлину?

- Очекујем од Ангеле Меркел да она као једна од најмоћнијих личности света, а свакако најмоћнија у Европи, каже какву стабилност Балкана жели. Поносан сам што је Србију позвала на билатералне разговоре. То је велика одговорност и ја ћу да јој кажем да ће Србија све да уради како би обезбедила што боље односе са суседима, наставак дијалога са Приштином, али и да је наша обавеза да обезбедимо све услове за долазак највећих немачких инвеститора. Спремио сам се за све теме, прочитао и књигу о њој која је штампана у Хрватској, спремио сам све наше одговоре, политичку платформу, све мерре које економски предузимамо.... Оно што мислим да је важна порука за њу, а сигуран сам да је то био један од разлога што нас је позвала у Берлин јесте да оно што ми кажемо да ћемо урадити - заиста урадимо. То је поузданост. Може да каже неко из моје странке било шта, могу ја да кажем да ли се слажем или не слажем, али сви знају да ће то бити урађено. Без обзира на то што у много чему могу да имам политичку штету и углавном је имам, ја то испуним. Моја политика није прављена за то да можете да једете Александар турту или Шварцвалд торту сваки дан. Не можете. Политика није тако лак посао како изгледа свима, али је она највећи изазов, јер у политици можете да донесете највеће резулт допринесете својој зељи.

 

* Са историјске стране, колико је данашњи сусрет битан?

- Ово је је за Србиију у протеклих 10 година можда најважнији састанак јер он јасно опредељује будућност Србије. Ту нема цењкања. Питаћу госпођу Меркел да ли ће нас Немачка, ако урадимо све по питању стабилности, подржати да 2020. године уђемо у Европскку унију. То није наш услов ми ћемо свакако свој посао да урадимо, али ћу је замолити да не будемо одбачени.

 

* Очекујете ли да ће једна од тема разговора бити и Украјина?

- Ја сам спреман. Можда ће Ангела Меркел да нам каже да се не слаже са нашим ставом око Украјине и Русије и ја сам спреман да разговарам, да прихватим примедбе и сугестије. Желимо у Евопску унију али желимо да имамо и добре односе са Русијом.

 

* Шта ако инсистирају да Србија ипак уведе санкције Русији?

- Не мислим да ће то тако бити постављено. Ако буде тако, ја ћу појавити у Скупштини Србије да видимо шта грађани мисле.

 

* Имате ли трему пред састанак са Меркеловом?

- Већ данима се будим у четири ујутру. Знам да од тог сусрета зависи будућност Србије. А током боравка треба да се сретнем и са највећим немачким инвеститорима, Наравно, да имам трему.

 

* Шта ћете рећи Ангели Меркел ако вас пита за критике које иду из ОЕБС-а по питању цензуре у држави?

- Рећи ћу истину, али мислим да она то неће ни да спомене. Али ако ме буде питала, ја ћу на најозбиљнији и најконкретнији начин да одговорим. Да то није истина и да нису изнели ниједан доказ, нити он постоји да је држава одговорна за цензуру. Али једна ствар је моја обавеза - нећу дозволити да постане нормално да нам деле пацке. Те пацке нека деле неком другом. Можете да кажете шта није добро и ја ћу да признам да сам ја крив. Ја немам ту врсту проблема, али нећу да прихватам да се ставља на плећа Србији нешто за шта немамо никакву кривицу.

 

* Спекулише се да иза приче о цензури стоји притисак на Србију да уведемо санкције Русији због Украјине? Колико у томе има истине?

- За мене је једна ствар потпуно чудна. Ја сваку ОЕБС-ову примедбу о медијима у Србији доживљавам озбиљно и одговорно, али не могу да дозволим нешто што није истинито. Само да су рекли да примери које су навели нису истинити. И то ме наводи на помисао да се нешто друго крије иза тога. А да ли је тако, треба њих питати.

 

* Шта сматрате својим највећим успехом, а шта неуспехом од 2012. године када сте ушли у Владу?

- Неуспеха је много, али поносан сам на то да смо радили вредно, да смо успели државу да поставимо изнад тајкуна, политичара и свих осталих интересних група. Поносан сам и на то да сам остварио поједина пријатељства у свету која много значе Србији. Због поплава очекујемо највећу подршку ЕУ, али до сада највећу помоћ добили смо од Уједињених Арапских Емирата - око 50 одсто укупне помоћи. Поносан сам што сам за своју земљу успео да уштедим неколико стотина милиона евра захваљујући политици коју водим, што ћу се у року од месец дана срести са десетак премијера и што познајем све бивше немачке канцеларе који су живи, сем Хелмута Шмита.

 

Извор: АЛО